wentylator sie nie załącza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
wentylator sie nie załącza
Witam
Na początku czujnik (ten w gumowym wężyku u góry) źle wskazywał mi temperaturę płynu w chłodnicy, wymieniłem go i teraz wskazania są prawidłowe/bliższe prawdy, ale.... powyżej 90 oC nie załącza mi sie wentylator a zbliża sie lato więc może sie to źle skonczyć
Ktoś mi powiedział że mam chłodnice od VR6 ile w tym prawdy to nie wiem.
Teraz trzy sprawy:
1. Czy po zdjęciu numerów wentylatora możecie dojść czy jest on dedykowany do AAZ?
2. Gdzie mam znaleźć numery chłodnicy by sprawdzić czy jest ona od AAZ?
3. Jak sprawdzić czy w ogóle działa mi ten wentylator? Może nie dostaje on w ogóle sygnału do załączenia lub on jest walnięty?
Prosiłbym o odpowiedz w bardzo amatorskim słownictwie
Z góry dzięki i pozdrawiam
Na początku czujnik (ten w gumowym wężyku u góry) źle wskazywał mi temperaturę płynu w chłodnicy, wymieniłem go i teraz wskazania są prawidłowe/bliższe prawdy, ale.... powyżej 90 oC nie załącza mi sie wentylator a zbliża sie lato więc może sie to źle skonczyć
Ktoś mi powiedział że mam chłodnice od VR6 ile w tym prawdy to nie wiem.
Teraz trzy sprawy:
1. Czy po zdjęciu numerów wentylatora możecie dojść czy jest on dedykowany do AAZ?
2. Gdzie mam znaleźć numery chłodnicy by sprawdzić czy jest ona od AAZ?
3. Jak sprawdzić czy w ogóle działa mi ten wentylator? Może nie dostaje on w ogóle sygnału do załączenia lub on jest walnięty?
Prosiłbym o odpowiedz w bardzo amatorskim słownictwie
Z góry dzięki i pozdrawiam
czujnik termiczny podający zasilanie na wentylator w zależności od temperatury cieczy w chłodnicy jest widoczny na poniższej fotce (jest to ten który znajduje się po prawej stronie u dołu widocznej przy akumulatorze peszli a pod nim są dwie złączki widoczne) foto na przykładzie silnika 1.9 TDI ALH, w zależności od rodzaju silnika ten czujnik termiczny może być z lewej lub prawej strony chłodnicy bliżej jej dolnej części
Panowie, no więc wymieniłem wszystkie czujniki (ten w chłodnicy i ten w górny przy silniku) oraz termostat (WAHLER).
Niestety dalej samochód bardzo długo osiąga 90oC, jeśli w ogóle osiąga bo powiem szczerze od wtorku kiedy to wszystko wymieniłem nie doszedł ani razu do tej temperatury.
Macie może jakieś pomysły?
Gdzie mam sprawdzić czy moje chłodnica jest na pewno od AAZ?
Gdzie ona ma jakiś numer?
Niestety dalej samochód bardzo długo osiąga 90oC, jeśli w ogóle osiąga bo powiem szczerze od wtorku kiedy to wszystko wymieniłem nie doszedł ani razu do tej temperatury.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Miałem podobny problem (silnik sie niedogrzewał) wiec wymieniłem płyn chłodniczy na nowy (Paraflu) i wszystko graSaddam pisze:Panowie, no więc wymieniłem wszystkie czujniki (ten w chłodnicy i ten w górny przy silniku) oraz termostat (WAHLER).