Metalowe cos po prawej stronie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Metalowe cos po prawej stronie
Mniej więcej w miejscu jak na rysunku jest takie metalowe cos kształtem przypomina trochę główkę od kija golfowego, co to jest ? czy przesuniecie tego w w lewo na kilka sekund i ustawienie w pozycje normalna przy zgaszonym silniku może mięć jaki skutek ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 00:40 przez porlock, łącznie zmieniany 2 razy.
porlock,
Jest to antywibracyjny ciężarek wyrównujący masy. Znajduje się on przy wybieraku zmiany biegów (na górze obudowy biegów). Pomaga w wybieraniu biegów jednym palcem poruszając dźwignią od biegów wewnątrz samochodu. ma pewnie jeszcze inne funkcje ale o nich nie miałem już gdzie doczytać. Niech ktoś zmienia biegi w twoim samochodzie (bez włączonego silnika) a Ty możesz zaobserwować ruch tego ciężarka po podniesieniu maski.
Nie radzę nim ruszać (bez wciśniętego pedału sprzęgła, stojąc przed autem) na włączonym silniku bo Ci auto skoczy na nogi he he.
Pozdrawiam.
Jest to antywibracyjny ciężarek wyrównujący masy. Znajduje się on przy wybieraku zmiany biegów (na górze obudowy biegów). Pomaga w wybieraniu biegów jednym palcem poruszając dźwignią od biegów wewnątrz samochodu. ma pewnie jeszcze inne funkcje ale o nich nie miałem już gdzie doczytać. Niech ktoś zmienia biegi w twoim samochodzie (bez włączonego silnika) a Ty możesz zaobserwować ruch tego ciężarka po podniesieniu maski.
Nie radzę nim ruszać (bez wciśniętego pedału sprzęgła, stojąc przed autem) na włączonym silniku bo Ci auto skoczy na nogi he he.
Pozdrawiam.
Sztomel
Dzięki
Przy wlaczonym silniku nie byl ruszany, tylko przy zgaszonym i z tąd moje pytanie ale wrocil w pozycje ze tak powiem spoczynkową , ciekawe co bylo gdyby go zostawic przesuniety i odpalic silnik.
Dzięki
Przy wlaczonym silniku nie byl ruszany, tylko przy zgaszonym i z tąd moje pytanie ale wrocil w pozycje ze tak powiem spoczynkową , ciekawe co bylo gdyby go zostawic przesuniety i odpalic silnik.
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 08:43 przez porlock, łącznie zmieniany 1 raz.
Mała ciekawostka . Może przydać się kiedyś ... Jeśli będziecie mieli kiedyś problem z wrzuceniem wstecznego ,albo jedynki ,albo dwójki ,albo nie będzie świeciło światło cofania mimo sprawnej żarówki .... sprawdź czy ten ciężarek nie jest luźny ! Czy nie lata zbyt mocno w pionie ...jeśli tak jest ,to trzeba odkręcić małą plastikową obudowę na osi tego ciężarka(ta obudowa jest od włącznika świateł cofania a za razem oś tego ciężarka.) i dokręcić poluzowaną nakrętkę kluczem nasadowym 13 . . I GOTOWE.
[img]http://images2.fotosik.pl/282/b589a89788bbbb64med.jpg[/img]
aaadamw pisze:tam obok jest taki jakby korek(lużno osadzony). co to jest? czu to słyży do smarowania czy moze jakies odpowietrzenie?
nie sprawdzałem tego w swoim Golfie ale patrząc na zdjęcie stawiam na to, że jest to korek osłaniający smarowniczkę ośki na której jest osadzony trzymak służący do obracania i podnoszenia wybieraka przy zmianie biegów.