Arosa SDI - pytania o eksploatacje silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Arosa SDI - pytania o eksploatacje silnika
Witam Wszystkich
Jestem nowym uzytkownikiem Diesla. Wczesniej poruszłem sie jedynie benzyniakami, tecz teraz powiedziałem nigdy wiecej
Mam arose 1.7 SDI z przebiegiem podchodzącym pod 200 tys.
Jakoze przekopałem forum i niestety nie znalazłem usatysfakcjonującej mnie odpowiedzi, chciałem prosic o pomoc w następujących kwestiach:
1. O co nalezy przede wszystkim dbac w silniku SDI ? Co jest kluczowym punktem?
Olej + filtr oraz kompletny rozrzad został niedawno wymieniony.
2. Słyszałem gdzies ze nalezy bardzo uwazac na kocówki wtrysków i ze mozna je wymianic - prawda to ?
3. Są jakies istotne róznice pomiedzy benzyniakiem a SDI jesli chodzi o dbałosc podzespołów? (na co bardziej zwrócic uwage, na co mniej)
4. Co sądzicie o Biopaliwie ? Czesto je widac na stacjach orlenu/bliskiej. Warto zatankowac bez ryzyka uszkodzenia silnika?
Dziekuje za pomoc
Duze piwko
Jestem nowym uzytkownikiem Diesla. Wczesniej poruszłem sie jedynie benzyniakami, tecz teraz powiedziałem nigdy wiecej
Mam arose 1.7 SDI z przebiegiem podchodzącym pod 200 tys.
Jakoze przekopałem forum i niestety nie znalazłem usatysfakcjonującej mnie odpowiedzi, chciałem prosic o pomoc w następujących kwestiach:
1. O co nalezy przede wszystkim dbac w silniku SDI ? Co jest kluczowym punktem?
Olej + filtr oraz kompletny rozrzad został niedawno wymieniony.
2. Słyszałem gdzies ze nalezy bardzo uwazac na kocówki wtrysków i ze mozna je wymianic - prawda to ?
3. Są jakies istotne róznice pomiedzy benzyniakiem a SDI jesli chodzi o dbałosc podzespołów? (na co bardziej zwrócic uwage, na co mniej)
4. Co sądzicie o Biopaliwie ? Czesto je widac na stacjach orlenu/bliskiej. Warto zatankowac bez ryzyka uszkodzenia silnika?
Dziekuje za pomoc
Duze piwko
Ostatnio zmieniony ndz kwie 13, 2008 14:13 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.
- malutki
- Forum Master
- Kontakt:
to podstawa kazdego silnika, sprawdz kiedy bylo to zmieniane, jesli bylo juz troche na tym jechane mozesz dla pewnosci wymienic olej i filtry(oleju,paliwa,powietrza) co do rozrzadu sprawdz stan paska i autetycznosc podanego przebiegu, jesli bedziesz miał watpliwosci tez go zmien. co do biopaliwa, jeden plus ma: cena. ale czy zaszkodzi silnikowi nie jestem w stanie powiedziec, ale z tego co slysze to nic nie powinno sie stac.Dadas pisze:Co jest kluczowym punktem Olej + filtr oraz kompletny rozrzad został niedawno wymieniony
Clarion DXZ958 - Morel Hybrid Integra 402 - Morel 6W - Gladen RS10 - Phoenix Gold Ti600.4 - Phoenix Gold Ti1500.1
Szafa gra
Szafa gra
Dzieki za odpowiedzi.
A co do wtrysków - podlegają czyszczeniu czy mozna je wymienic ? (ew. jaki jest koszt)
A troszke mu sie zakopci przy dynamicznym przyspieszeniu czy przy jezdzie ok 120 km/h ale jak domniemuje to wszystko w granicach normy
A olej w silniku częsciej niz w benzynie? Tj. powiedzmy po przebiegu 6-8 tys ?
Reszta - czyli płyn w chłodnicy, płyn hamulcowy - ok raz na 2 lata?
Czy wymieniemy tez płyn w wspomaganiu i w skrzyni biegów ? Czy to jest raz na zawsze
Dzieki
A co do wtrysków - podlegają czyszczeniu czy mozna je wymienic ? (ew. jaki jest koszt)
A troszke mu sie zakopci przy dynamicznym przyspieszeniu czy przy jezdzie ok 120 km/h ale jak domniemuje to wszystko w granicach normy
A olej w silniku częsciej niz w benzynie? Tj. powiedzmy po przebiegu 6-8 tys ?
Reszta - czyli płyn w chłodnicy, płyn hamulcowy - ok raz na 2 lata?
Czy wymieniemy tez płyn w wspomaganiu i w skrzyni biegów ? Czy to jest raz na zawsze
Dzieki
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
Trzeba je ustawić w warsztacie, najlepiej dobrym, nie u mechanika co grzebie w stodole, wymienia sie tylko końcówki wtrysków, koszt niestety niewiem.Dadas pisze:A co do wtrysków - podlegają czyszczeniu czy mozna je wymienic ? (ew. jaki jest koszt)
To diesel czasami puści dymka, zobacz jak kiedys pojedziesz za jakims dieslem na miescie, byle nie za mocno i przy stałej predkosci nie powinien.Dadas pisze:A troszke mu sie zakopci przy dynamicznym przyspieszeniu czy przy jezdzie ok 120 km/h ale jak domniemuje to wszystko w granicach normy
w skrzyni biegów to chyba nie trzeba.Dadas pisze: i w skrzyni biegów
Nie no bez przesady. 10-15 tys bedzie optymalnie zakładajac ze zalejesz jakis dobry olej typu mobil castrol. 10 tys jak nie wyjezdzasz z miasta a co 15 jak robisz trasy. Poza tym duzo zalezy od stylu jazdy jak jezdzisz spokojnie to nie ma sie czym martwic.Dadas pisze:A olej w silniku częsciej niz w benzynie? Tj. powiedzmy po przebiegu 6-8 tys ?
zalezy od przebiegu generalnie powyzej 200tys jezeli biegi zaczynaja ciezko wchodzic mozna wymienc olej w skrzyni.Dadas pisze:Czy wymieniemy tez płyn w wspomaganiu i w skrzyni biegów ?
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
-
- Nowicjusz
co do 4 punktu.
Raz wlałem i zdecydowanie nie polecam. Muł nie samochód - zdecydowanie nie. Nawet dzwoniłem na ich infolinię czy to sie nadaję, ale miła pani nie potrafiła mi odpowiedzieć.
Co do pozostałych pytań - umów sie najlepiej z fanami traktorów w swojej okolicy - polecam strony lokalne - dowiesz sie zdecydowanie więcej niż piszac na forum.
pozdrawiam
Raz wlałem i zdecydowanie nie polecam. Muł nie samochód - zdecydowanie nie. Nawet dzwoniłem na ich infolinię czy to sie nadaję, ale miła pani nie potrafiła mi odpowiedzieć.
Co do pozostałych pytań - umów sie najlepiej z fanami traktorów w swojej okolicy - polecam strony lokalne - dowiesz sie zdecydowanie więcej niż piszac na forum.
pozdrawiam
ŁukaszB
Ubezpieczenia, emerytury, inwestycje
Ubezpieczenia, emerytury, inwestycje
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
Najlepiej wymieniac na jesien ok. listopada, ON jest gesty i dobrze miec na zime nowy filtr, jak przyjda mrozy, ale to jeeeeszcze, mozesz dolac do paliwa jakis dodatek zimowy do ON, zapobiegajacy wydzielaniu sie parafiny z paliwa i staraj sie miec zawsze w miare pełny bak. To zapobiega skraplaniu sie wody do paliwa.Dadas pisze:A jak z filtrem ropy? Gdzies doczytałem ze w naszych polskich trudnych warunkach trzeba go częsciej wymieniac niz zwykle. Pytanie, jak często ?
ja tez omijam OrlenNa tym bio paliwie pewnie da sie jeździć ale ja zdecydowanie omijam Orlen. Lepsze paliwko jest na zagranicznych stacjach i często nawet tańsze. Polecam BP i Shell.