TDI po wymianie kompletu sprzęgła szarpie przy ruszaniu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
TDI po wymianie kompletu sprzęgła szarpie przy ruszaniu.
Mam pewien problem z moim passatem b4 1,9 TDi kombi. Posypało mi się stare sprzęgło, więc postanowiłem wymienić je na nowe. Czytałem opinie na temat sprzęgła i kupiłem cały komplet VALEO. Tarcza i reszta podzespołów dokładnie odpowiadała wymiarom starego sprzęgła. Po wymianie okazało się, że autko strasznie szarpie przy ruszaniu. Na dodatek jeśli jadę spokojnie na 5 biegu ok 1500 obrotów i dodam gazu to też czuję jak silnik szarpie. Wyobraźcie sobie jazdę w korkach, jak przy ruszaniu szarpie Ci autko. Doprowadza mnie to do sz... Proszę o pomoc w tej sprawie i porady jak mam zwalczyć to szarpanie...
tarcz łozysko i docisk to kpl sprzegła - do tego dochodzi koło zamachowe dwumasowe ktore teraz jest najsłabszym ogniwem. dlatego szarpie na 5 biegu przy 1500obr.
jesli wymaga tego stan to wymienia sie sprzegło z kołem ale mugł ocenic to mechanik.
a wczesniej nie szarpało na 5 biegu przy 1500 i mocnym nacisnieciu gazu??
jesli wymaga tego stan to wymienia sie sprzegło z kołem ale mugł ocenic to mechanik.
a wczesniej nie szarpało na 5 biegu przy 1500 i mocnym nacisnieciu gazu??
[url=http://www.ilespala.pl/podsumowanie/337][img]http://www.ilespala.pl/obrazek/337/3/2[/img][/url]
No to wtopa. przedtem nie szarpało tylko ślizgało się. A u mnie jest hydrauliczne i dlatego zdecydowałem się na jego wymianę.
[ Dodano: 08 Kwi 2008 11:25 ]
Dzięki za pomoc ale nie stać mnie na następną wymianę. Zapewne kupiłem ten zamiennik Valeo i dlatego sie tak dzieje. No niestety będę się z tym męczył. Pozdrawiam!
[ Dodano: 08 Kwi 2008 11:25 ]
Dzięki za pomoc ale nie stać mnie na następną wymianę. Zapewne kupiłem ten zamiennik Valeo i dlatego sie tak dzieje. No niestety będę się z tym męczył. Pozdrawiam!
- leo...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zgadzam się z opinia że valeo to nie jest najlepszy wybór no ale ...
dobrze odpowietrz wysprzęglik sprzęgła (zasilany jest płynem hamulcowym) - i ciesz się ze spokojnej jazdy (bez szarpań)
w zalezności od modelu/rocznika - możesz mieć odpowietrznik w pompie wysprzęglika i wysprzęgliku - lub tylko w samym wysprzęgliku - 2 osoby się przydzadzą do sprawnego odpowietrzenia układu ... sprawdź jakośc i poziom płynu hamulcowego przy okazji
dobrze odpowietrz wysprzęglik sprzęgła (zasilany jest płynem hamulcowym) - i ciesz się ze spokojnej jazdy (bez szarpań)
w zalezności od modelu/rocznika - możesz mieć odpowietrznik w pompie wysprzęglika i wysprzęgliku - lub tylko w samym wysprzęgliku - 2 osoby się przydzadzą do sprawnego odpowietrzenia układu ... sprawdź jakośc i poziom płynu hamulcowego przy okazji