Jaka jest optymlna prędkość autostradowa dla TDI ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- jasiek21
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
skuchol pisze:mnie wyszlo ost spalanie 5.8 ale jazda w zime krotkie odcinki i ciezka noga...wiec mysle jest ok
kolego proponuję poczytać temat i zacząć pisać coś co pasuje, bo co ma twoje spalanie i maksymalna prędkość do optymalnej prędkości autostradowej to chyba tylko ty wiesz.skuchol pisze:ost test na letnich juz oponach 185/60 R14 195km/h pol baku paliwa 1 osoba na pokladzie;] gaz do dechy;]
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228972.html][img]http://images.spritmonitor.de/228972.png[/img][/url]
1,9 TDI Variant
Trasa Wrocław - Rotterdam czyli 1000km, 2 osoby, w bagażniku z 60 może 70 kg. Średnia prędkość przejazdu 105 km/h (do wyliczenia nie brałem czasu postojów), co w praktyce przeklada się tak, że większość odcinków pokonywałem 130-140, spory odcinek (tak z 50 -60km) pomiedzy Hannoverem i Osnabruck leciałem 140-160. Cała Holandia przepisowe 120 i niżej (koreczki autostradowe - wielu czytających pewnie to może dziwić)
Spalanie wyszło 5,5l/100
W drodze powrotnej 3 osoby, w bagażniku już ze 120 kg, przejazd ze średnią 95km/h (przez całe Niemcy występowały spore strefy opadów deszczu, aż do potęznych ulew). Paliwo z holenderskiego Texaco (słychać roznicę w pracy silnika)
Spalanie wyszło 5,8
Zdarzyło się, że cały bak przejeździlem po mieście z tym, że szacuję 70% normalnej jazdy miejskiej i 30% jazdy w korkach. Dynamika raczej pól na pół butowania oraz wieczorkami przy pustych ulicach full ekonomia spokojne ruszania ze świateł, hamowanie silnikiem gdy tylko to możliwe.
Spalanie wyszło 6,5
Trasa Wrocław - Rotterdam czyli 1000km, 2 osoby, w bagażniku z 60 może 70 kg. Średnia prędkość przejazdu 105 km/h (do wyliczenia nie brałem czasu postojów), co w praktyce przeklada się tak, że większość odcinków pokonywałem 130-140, spory odcinek (tak z 50 -60km) pomiedzy Hannoverem i Osnabruck leciałem 140-160. Cała Holandia przepisowe 120 i niżej (koreczki autostradowe - wielu czytających pewnie to może dziwić)
Spalanie wyszło 5,5l/100
W drodze powrotnej 3 osoby, w bagażniku już ze 120 kg, przejazd ze średnią 95km/h (przez całe Niemcy występowały spore strefy opadów deszczu, aż do potęznych ulew). Paliwo z holenderskiego Texaco (słychać roznicę w pracy silnika)
Spalanie wyszło 5,8
Zdarzyło się, że cały bak przejeździlem po mieście z tym, że szacuję 70% normalnej jazdy miejskiej i 30% jazdy w korkach. Dynamika raczej pól na pół butowania oraz wieczorkami przy pustych ulicach full ekonomia spokojne ruszania ze świateł, hamowanie silnikiem gdy tylko to możliwe.
Spalanie wyszło 6,5
Panowie - odświeżam temat. Jak myślicie - czy PD na dużym turbo z dużą chłodnicą i trzymaniem oleju poniżej 110oC - można 230-250kmh ciąć przez 100-200km non stop? Temat poruszony 6 lat temu - ale dotyczyl seryjnych wózków na małych turbinkach.
Dzięki.
Dzięki.
jasne że można , ja ori foką 1.8 tdci jeździłem do niemiec 600 km w jedna strone i zdarzało się ze 200km z pedałem w podłodze jechałem 210km/h.
Jak masz chłodnice oleju , fmic i na dodatek turbo nie jest mocno wysilone to nie ma prawa sie nic stać.
Jak masz chłodnice oleju , fmic i na dodatek turbo nie jest mocno wysilone to nie ma prawa sie nic stać.
Mazda 5 2.0 pb 155km 187nm
No coś tam mam. Myślę też nad zmianą skrzyni z obecnej ERF na GGU lub FJW. Śmiga ktoś z Was w tych granicach oprócz Lukkoza?
Teoretycznie z takim osprzętem mozna chociaż i tak na wszelki wypadek nie spuszczalbym cały czas wzroku z zegarów.Ral1n pisze:Panowie - odświeżam temat. Jak myślicie - czy PD na dużym turbo z dużą chłodnicą i trzymaniem oleju poniżej 110oC - można 230-250kmh ciąć przez 100-200km non stop
A napisz proszę ile KM masz pod maską ,jaki max moment i przy jakich obr. Jaka masz turbine ?
Napisz nam to bo to jest istotne do tego o co pytales.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Jeżeli przypilnujesz temp oleju i egt to możesz lecieć ile chcesz, ale pamiętaj że przy mocnym bucie (a na tą prędkość trochę będziesz musiał cisnąć) sporo koksu idzie na tłoki i do końca nie wiesz co tam się będzie działo
Dzięki za odpowiedzi.
Co do mocy - obecnie mam stage przejściowy (wykres poniżej). Docelowo granice 300PS na Firadach 80/120. Myślę, że na jesieni, późnym latem to zrobię.
Fajnie jakby było w tych granicach, tylko ja nie mam portingu i większych zaworów.
Co do mocy - obecnie mam stage przejściowy (wykres poniżej). Docelowo granice 300PS na Firadach 80/120. Myślę, że na jesieni, późnym latem to zrobię.
Fajnie jakby było w tych granicach, tylko ja nie mam portingu i większych zaworów.