Czy silnik ATD 1.9 TDI PD jest dobry czy nie?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- slodki01
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czy silnik ATD 1.9 TDI PD jest dobry czy nie?
Mam pytanie odnosnie silnuika ATD 1.9 TDI.czy sa to dobre motory czy raczej niebarzdo.mam od 2 miesiecy MK4 z takim motortem i chcialbym sie dowiedzie cos wiecej o tym silniku.jesli ktos z was ma samochod z takim, samym silnikiem proszeo jakies odpowiedzi na ten temat.dodam ze wczesniej mialem MK3 1.9 TDI 1Z i powiem szceze ze sa te motory sa zaje*****te.przynajmniej moj taki byl.3 lata bezawaryjnej jazdy.pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn mar 24, 2008 15:18 przez slodki01, łącznie zmieniany 1 raz.
MK3 miałeś na pompie i wtryskiwaczach, teraz masz na tzw pompowtryskiwaczach silniki są Dobre, choć niektórzy mówią, że jak padnie Ci pompowtryskiwacz to musisz bulić prawda jest taka, że można je regenerować ~250 PLN więc nie masz się czym martwić.
Na pompowtryskiwaczach jest troche inna praca silnika niż na wtryskiwaczach jest troche glośniejszy. VW długo bronił się przed wprowadzeniem tej technologii ale wprowadził.
Na pompowtryskiwaczach jest troche inna praca silnika niż na wtryskiwaczach jest troche glośniejszy. VW długo bronił się przed wprowadzeniem tej technologii ale wprowadził.
<wymoderowano>
Ja od dwóch lat jeżdżę Borą z takim motorkiem i zero problemów, jak powiedział przedmówca podstawą jest dobrej jakości olej i jego systematyczna wymiana, również paliwo tylko tankuję na dużych stacjach Shell, Statoil, BP, Orlen.Pilnuj również systematycznej wymiany filtra powietrza.Ja stosuję olej dedykowany do pompowtryskiwaczy Mobil Synt S 5W40.Jedynym minusem tego motorka jest to, że ma za mało kucyków, na początku mi to wystarczało i wydawało mi się, że mam rakietę niestety teraz zdecydowanie brakuje mi mocy.Powoli dojrzewam do zaczipowania motorka.Tak więc nie masz się czego obawiać, cieszyć się tylko z nowego nabytku Pozdrawiam.
Od trzech miesięcy mam golfa IV z takim silnikiem, osobiście jestem laikiem jeśli chodzi o dizle. Od wielu osób (w tym mechaników i sprzedawców części w sklepach motoryzacyjnych) słyszałem b. dobre opinie o tym silniku. Podstawa to wymieniać wszystko na czas i ogólnie dbać o autko to będzie długo bezawaryjnie pracowało.
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Skorzystałem z firmy p.Marka Staszewskiego z www.tdi-tuning.pl Al.Jerozolimskie w Warszawie. trwało to niecałą godzine. Polecam ten zabieg, ale tylko w sprawdzonych firmach tuningowych.slodki01 pisze:a JKIEGO CHIPA DALES?BO JA TEZ JESTEM ZAINTERESOWANY PODNIESIENIEM MOCY W SWOIM ATDfila31 pisze:ATD kupiłem w 03r. 04r zassałem chipa obecnie mam ponad 100tys i poza przeglądami (co 15tys) zero problemów.
Wrazie pytań służe pomocą.