problem ze skrzynia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
To niech się mechanik douczyfircus pisze:wlasnie gadalem z mechanikiem i ten SAE 75W/90 GL-4 to jest jakis stary olej teraz sie leje GL-5
Oleje GL-5 leje się głównie do mostów. Tam gdzie są skrzynie zintegrowane z przekładnią główną (czyli w Golfie też) stosuje się oleje GL-4 lub GL-4/GL-5.
Związane jest to z pracą synchronizatorów.
Poza tym olej do TDI powinien być to pełny syntetyk, lepkości 75W90 i spełniać normę 501.50.
Np. dobre są Texaco Geartex S4 i Castrol TAF-X (przekładniowe Castrole są OK w przeciwieństwie do silnikowych), Mobil Gearlube VS 200.
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 21:27 przez jaro4444, łącznie zmieniany 4 razy.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Tak uważam. Dlaczego to już pisałem troche na tym forum. Choćby dlatego, że oleje na bazie hydrokrakowanej (HC) sprzedają jako full syntetyki a są to tylko zmodyfikowane minerały. Jest wiele innych "kwiatków" Made by Castrol dlatego ich nie lubie i nie bedę stosował ich olejów.stania-PL pisze:Uważasz, że Castrole do silnika są kiczowate?
P.S. Pozdrowienia dla AW69 i jego klekota
Ostatnio zmieniony śr mar 19, 2008 17:39 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
-
- Mały gagatek
Wybaczcie, ze pytam, bo pewnikiem pytanie banalne, ale wole sie upewnic. Chce zmienic olej w skrzyni, bo na zimnym ciezko wchodzi "2", jak sie rozgrzeje to juz ok.
Silnik mam AJM czyli PD a skrzynia 6-cio biegowa chyba DRW. Jaka firma bedzie najlepsza i ogolnie dostepna (bo motul ciezko dostac - sprzedaz wysylkowa odpada) Oznaczenie ma byc SAE 75W/90 GL-4?
Silnik bede zalewal motulem do PD
[ Dodano: 26 Mar 2008 20:15 ]
zalalem do skrzyni elf TRF(chyba) 75w80 gl-4+ (polsyntetyk), bo taki byl w sklepie i koles powiedzial ze sie nadaje. Moze byc, czy wylac to jaknajszybciej??
Silnik mam AJM czyli PD a skrzynia 6-cio biegowa chyba DRW. Jaka firma bedzie najlepsza i ogolnie dostepna (bo motul ciezko dostac - sprzedaz wysylkowa odpada) Oznaczenie ma byc SAE 75W/90 GL-4?
Silnik bede zalewal motulem do PD
[ Dodano: 26 Mar 2008 20:15 ]
zalalem do skrzyni elf TRF(chyba) 75w80 gl-4+ (polsyntetyk), bo taki byl w sklepie i koles powiedzial ze sie nadaje. Moze byc, czy wylac to jaknajszybciej??
Ostatnio zmieniony pt mar 21, 2008 22:41 przez Pawko_1111, łącznie zmieniany 1 raz.
Edison nie zyje...Einstein nie zyje... i ja tez sie jakos slabo czuje