wtyka od komputera nie odpowiada
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
wtyka od komputera nie odpowiada
Witam wszystkich !
taki oto problem: juz do kilku komputerow podlaczany byl samochod i zaden z komputerow (a przed chwila nawet najnowszy model dopiero co testowany przez nasza stacje) nie chce sie podloaczyc do "elektroniki silnika". fachowiec od tego "nowoczzesnego" vaga mowi ze mozliwe ze nie ma napiecia na jednym z pinow (na tym co odpowiada wlasnie za ta elektronike silnika), chcialem sprawdzic, ale nie wiem ktory to moze byc... w zadnej autodacie tego nie znalazlem. moze ktos wie cos na ten temat?? a moze to jakas inna przyczyna. dodam tylko ze z pozostalymi opcjami (np abs, poduchy) laczy sie elegancko.
aha, nie chcial sie jeszcze zrobic "testu wskaznikow", nie dalo sie polaczyc...
co robic ?? cos mi turbo zamula a nawet do kompa podpiac sie nie da...
pozdrowki, mam nadzieje ze ktos chetny sie znajdzie do pomocy
taki oto problem: juz do kilku komputerow podlaczany byl samochod i zaden z komputerow (a przed chwila nawet najnowszy model dopiero co testowany przez nasza stacje) nie chce sie podloaczyc do "elektroniki silnika". fachowiec od tego "nowoczzesnego" vaga mowi ze mozliwe ze nie ma napiecia na jednym z pinow (na tym co odpowiada wlasnie za ta elektronike silnika), chcialem sprawdzic, ale nie wiem ktory to moze byc... w zadnej autodacie tego nie znalazlem. moze ktos wie cos na ten temat?? a moze to jakas inna przyczyna. dodam tylko ze z pozostalymi opcjami (np abs, poduchy) laczy sie elegancko.
aha, nie chcial sie jeszcze zrobic "testu wskaznikow", nie dalo sie polaczyc...
co robic ?? cos mi turbo zamula a nawet do kompa podpiac sie nie da...
pozdrowki, mam nadzieje ze ktos chetny sie znajdzie do pomocy
- leo...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jeśli to MK IV z podpisu nie ma kabla od kompa do wtyki - diagnoza idzie przez szafę - a to że widac ABS/airbagi - swiadczy o tym że ma uwalony kabel między szafą a ECU ...prusax pisze:poszukaj schematu do swojego auta i znajdż który kabelek idzie od kompa do wtyki i zobacz czy nie masz przerwy na przewodzie
podaj model rok produkcji i symbol silnika - zobaczymy na który pin wchodzi K-line z szafy - możesz obejśc linię K i podłaczyć się bezpośrednio do ECU - jeśli będziesz mógł diagnozowac silnik - szukaj przerwanego/zwartego do masy kabla - jeśli nie - coś jest z interfejsem nie hallo ...
- leo...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
16 pin na wtyczce ECU (sterownika silnika) to diagnoza idąca z zegarów - włącz tam linię K z interfejsu (VAG-com) reszta kabli podłącz do OBD II - powinieneś mieć możliwośc połaczenia się z ECU ...kamykgs1 pisze:jezeli dobrze zrozumialem to podaje : golf 4, 00r, silnik AJM 115KMleo... pisze:podaj model rok produkcji i symbol silnika - zobaczymy na który pin wchodzi K-line z szafy
a i jeszcze jedna prośba, jak byście mogli pisac troche "łatwiejszymb jezykiem" bo ja laik jestem
[ Dodano: Sob Lut 02, 2008 23:37 ]
z 95 roku - będziesz miał mozliwośc diagnostyki immo (bo masz) - do tego jeśli jest - ABS oraz airbagi ... silnik to mechanika - często z "eco-ssaniem" - tu nic nie wsqraszberys pisze:witam dolacze sie do tematu. ojciec ma golfa3 td z 95roku, nie mozna sie polaczyc z silnikiem, z poduszkami sie laczy, z immo, oraz z pompa wtryskowa. czy w tym modelu nie ma mozliwosci sprawdzenia silnika? polaczenie za pomoca kabla+vag-com 3112n,mialem kilka innych prog. i zaden sie nie polaczyl.