drgajacy silnik przy hamowaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
drgajacy silnik przy hamowaniu
DZIEN DOBRY WSZYSTKIM MAM TAKI PROBLEM A MINOWICIE KIEDY JEST AUTO ZIMNE I PRZY NA CISNIECIU PEDAłU HAMULCA SILNIK ZACZYNA DZIWNIE DRGAC NATOMIAST KIEDY JEST CIEPłY ZDAżA SIE TO ZADZIEJ I DRGANIA SA SłABSZE CZY TO MOZE BYC COS Z ABESEM ?.Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC.
- DJ Tomekk
- Born for Diesel
- Kontakt:
Niestety, kolo dwumasowe, najgorsze g***o w VW oprocz elektronicznych gaznikow a do tego drogie.
Ostatnio zmieniony czw gru 20, 2007 19:25 przez DJ Tomekk, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://imageshack.us][img]http://img92.imageshack.us/img92/4581/3jx4.gif[/img][/url]
JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL
JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL
Re: drgajacy silnik przy hamowaniu
Powiedz kolego jeszcze czy te drgania występują tylko na postoju czy w czasie jazdy (np. przy dojeździe do skrzyżowania i hamowaniu na biegu jałowym). Po pierwsze należałoby sprawdzić poduszeczki, a po drugie to musiałbyś podać oznaczenie motoru jaki siedzi w tym Twoim traktorze, żeby wypowiedzieć się na temat koła dwumasowegoMarco1414 pisze:DZIEN DOBRY WSZYSTKIM MAM TAKI PROBLEM A MINOWICIE KIEDY JEST AUTO ZIMNE I PRZY NA CISNIECIU PEDAłU HAMULCA SILNIK ZACZYNA DZIWNIE DRGAC NATOMIAST KIEDY JEST CIEPłY ZDAżA SIE TO ZADZIEJ I DRGANIA SA SłABSZE CZY TO MOZE BYC COS Z ABESEM ?.Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC.
te drgania wystepója przy do jezdzie do skrzyzowania na bigu jałowym ale jak mowiłem najgorzej jest jak jest zimny pozniej jest w miare znosnie.jezeli chodzi o oznaczenie to niwiem nawet gdzie takiego szukac moge tylko powiedziec ze jest to 1.9TDI 90KM ROK PRODUKCJI 1998. Musze przyznac ze diagnoza jest nieciekawa.
Marco1414, obawiam się, że przyczyną przenoszenia drgań może być jednak koło dwumasowe, gdyż sam to przerabiałem w moim ALH i jak wspomniał wcześniej DJ Tomekk, nie jest to tania zabawka.
Generalnie rzecz biorąc koło dwumasowe jest to koło zamachowe składające się z dwóch części, z których jedna jest związana z wałem korbowym silnika druga zaś umocowana do wału skrzyni biegów. Pomiędzy nimi znajduje się ogólnie mówiąc system tłumienia drgań. Ideą zastosowania dwumasu jest zmniejszenie drgań przekazywanych na skrzynkę biegów, a co za tym idzie przedłużenie jej trwałości. Jednak trwałość samego koła pozostawia wiele do życzenia, no i oczywiście cena.Marco1414 pisze:i co to jest to koło dwumasowe?
-
- Nowicjusz
- czajaa22
- Forum Master
- Kontakt:
Witam przaylacze sie bo u mnei etz cos podobnego ale nei ze zimny czy cieply poprostu czasami na przy dojezdzaniu do skzyzowania i nei zaleznie czy na biegu jalowym czy innym nie wiem czy to sa w sumie drgania ale takie inne zachowanie silnika moze i lekkie drgania ale zadko no i przy zapalaniu zimnego mam drganie szarpniecie ale to chyab od pęcherzyków powietrza w ukladzie paliwowym zgadza sie? tez nei zawsze.Silnik AHF.
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2008 19:00 przez czajaa22, łącznie zmieniany 1 raz.
R TDI PROJECT IN PROGRES http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=62&t=127178&p=1414461#p1414461 NA SPRZEDAZ
-
- Nowicjusz
Witam.klimoch pisze:odłacz wtyczkę na skrzyni biegów, tą od prędkościomierza i zobacz co sie dzieje
Mam w swoim golfie mam 100% te same objawy, i cały czas myślałem, ze mam do wymiany koło dwumasowe, ale po odłączeniu czujnika prędkości ze skrzyni drgania ustają zupełnie. I teraz znów nie jestem pewny na 100%, że to koło do wymiany. Czy ktoś wie co to może być jak po odłączeniu czujnika nie drga???
pozdrawiam
Szukam kogoś z okolic Cieszyna kto ma Vag i zna się na rzeczy.