Problem z zapalaniem

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Jerry-GOLF-TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z zapalaniem

Post autor: Jerry-GOLF-TDI » sob gru 29, 2007 22:36

Witam!
Posiadam golfa MK2 1.6 GTD silnik SB + interooler. Mam w nim taki problem że musze długo kręcić gdy zapalam go zimnego, a i ciepły nie odpala dobrze.
Zrobione: pompa wtryskowa zregenerowana, nowe filtry powietrza i paliwa, wymienione pierścienie tłokowe i zrobiona głowica, zrobione wtryski bo wszystkie lały i poustawiane, rozrusznik zrobiłem że teraz szybciej kręci, zrobiłem też test z bańką ropy bo myslałem że moze nie ciągnie ropy dobrze ze zbiornika, powymieniałem przewody paliwowe od pompy żeby było fajnie widać czy bąbelki są czy nie i o dziwo układ też nie zapowietrzony, nowe świece żarowe i też sprawdzone bo grzeją wszystkie juz po 3 sekundach sie czerwone wszystkie robią a sprawdzane były jak wykręcałem wtryski to wtedy fajnie widać świece w bloku jak sie grzeją i doradżcie mi prosze co jeszcze mam mu zrobić bo on za cholere palić dobrze nie chce przy takich temp. jak teraz są.

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » sob gru 29, 2007 23:30

rusz pompom zmień kąt wtrysku ewentualnie dawka paliwa i czy czasem lewego powietrza nie łapie , niema nigdzie zacieków z ropy ? i to natyle
Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2007 23:36 przez vision, łącznie zmieniany 3 razy.

Jerry-GOLF-TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jerry-GOLF-TDI » sob gru 29, 2007 23:36

no próbowałem dzisiaj z kątem.... może ciut lepiej zapala ale dalej jak postoi ze 3 godziny to musze go kręcić z 5 sekund żeby załapał

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » sob gru 29, 2007 23:37

a dymi na jaki kolorek

Jerry-GOLF-TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jerry-GOLF-TDI » sob gru 29, 2007 23:40

przy kręceniu rozrusznikiem wczesniej dymił zawsze tak na czarnoo a teraz tak niby czarno niby siwo jakoś taak. A dymu to strasznie duzo jest przy kręceniu tego czarno- siwego. A ustawiałem kąt wtrysku przed remontem silnika u mechanika czyli przed wymianą pierscieni i robieniem głowicy ale to nic nie dało i zrobiłem remont bo juz kompresja była kiepska.

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » sob gru 29, 2007 23:45

szukał bym przyczyn w tym co napisałem
A ustawiałem kąt wtrysku przed remontem silnika u mechanika czyli przed wymianą pierscieni i robieniem głowicy ale to nic nie dało i zrobiłem remont bo juz kompresja była kiepska.
jak przed? sprawdź wszystko rozrząd bo coś nie tak
Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2007 23:51 przez vision, łącznie zmieniany 2 razy.

Jerry-GOLF-TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jerry-GOLF-TDI » ndz gru 30, 2007 00:02

ustawiłem do znaku na wale potem zaznaczyłem sobie pompe i włożyłem suwmiarke w takie wyciecie na wałku w głowicy. i wszystko złozyłem do tego znaku. Starą uszczelke miałem na 2 karby a nową dałem na 3 po planowaniu dlatego tu jest wszystko ok a dawki ropy nie chce za bardzo ruszać bo mam pompe zrobioną oryginalnie zregenerwoaną na oryg. ustawieniach

Awatar użytkownika
tberent
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tberent » ndz gru 30, 2007 00:17

Jerry-GOLF-TDI, na bank kąt musisz zmienic, miałem podobnie ale po regulacji własnej(na ucho) bo w warsztacie spaprali to pali lepiej i nie dymi, remont silnika bylk i to podobny wiec wiedzialem ze to jest tego wina.
jak masz jakiegos znajomego pompiarza to jedz do niego!!!

MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL

Jerry-GOLF-TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jerry-GOLF-TDI » ndz gru 30, 2007 11:43

bawiłem sie wczoraj pompą, była na maxa podciągnieta pod silnik to ją odgiąłem o jakieś 1,5-2mm i chodzi troche lepiej ale dalej trza go mordować przy odpalaniu. Właśnie musze szukać jakiegoś dobrego pompiarza w mojej okolicy bo ci co mi ostatnio ustawiali spaprali to a nie zrobili

Awatar użytkownika
tberent
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tberent » ndz gru 30, 2007 11:52

Jerry-GOLF-TDI, no to miałes podobnie jak ja. chcialem statycznie zeby mi ustawili a oni sie uparli dynamicznie, bylem pozbniej to mnie odwołali na inny termin paproki.
wg mnie wina lezy w kacie
to go jeszcze odciagnij
prawdopodobnie masz za wczesny

MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL

Jerry-GOLF-TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jerry-GOLF-TDI » ndz gru 30, 2007 11:57

ustawiałem kilka razy wczoraj tzn najpierw odgiąłem ją na maxa w strone chłodnicy i tak samo było, potem delikatnie po troszku po 1mm dociągałem w strone silnika i troche lepiej zapalał zimny ale dalej jest kiepsko ale za to lepiej niz było wczesniej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”