Jak wymienić sprzęgło?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak wymienić sprzęgło?
Witam
Czy ktos chciałby sie podzielić wiedzą jak wymienić sprzęgło w vw golf III TD 1992r.
Czy oprucz łożyska docisku i tarczy trzeba coś jeszcze wymienić.
Czy ktos chciałby sie podzielić wiedzą jak wymienić sprzęgło w vw golf III TD 1992r.
Czy oprucz łożyska docisku i tarczy trzeba coś jeszcze wymienić.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie to jest komplet jaki sie wymieniarafal77 pisze:Czy oprucz łożyska docisku i tarczy trzeba coś jeszcze wymienić.
zeby to wymieć musisz wyciągnąć skrzynie
czyli muszi ją odkręcic .... silnik na czymś podłozyć zeby nie opadł jak ją pozniej bedzesz wyciągać no i odkręcić półosie ja proponuje przy kołach
A dlaczego przy kołach a nie przy skrzyni?? Po cholerę wyciągać skrzynię z półosiami??To_mas pisze:nie to jest komplet jaki sie wymieniarafal77 pisze:Czy oprucz łożyska docisku i tarczy trzeba coś jeszcze wymienić.
zeby to wymieć musisz wyciągnąć skrzynie
czyli muszi ją odkręcic .... silnik na czymś podłozyć zeby nie opadł jak ją pozniej bedzesz wyciągać no i odkręcić półosie ja proponuje przy kołach
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Odkręć przy skrzyni, dużo prościej wyjąć potem skrzynie i ją włożyć spowrotem.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
Ja tam odkręcałem przy skrzyni i dało się ją wyjąć. Po co zdejmować półosie przy kołach?
Ja wymieniasz sprzęło to najlepiej cały zestaw a nie samą tarcze. Ja zaoszczędziłem wymieniając tylko tarcze i coś to sprzegło nie pracuje tak jak powinno. Jak już wyjmiesz skrzynie to obejżyj ją dokładnie, sprawdź czy nie ma wycieków. Sprawdź też zimering na wale korbowym od strony skrzyni. No i zobacz w jakim stanie są osłony przegubów, jeśli będą popękane to koniecznie wymień.
Ja wymieniasz sprzęło to najlepiej cały zestaw a nie samą tarcze. Ja zaoszczędziłem wymieniając tylko tarcze i coś to sprzegło nie pracuje tak jak powinno. Jak już wyjmiesz skrzynie to obejżyj ją dokładnie, sprawdź czy nie ma wycieków. Sprawdź też zimering na wale korbowym od strony skrzyni. No i zobacz w jakim stanie są osłony przegubów, jeśli będą popękane to koniecznie wymień.
rafal77 jeżeli chcesz wyjąć tylko samą skrzynie to wystarczy odkręcić tylko te poduszki które wymieniłeś. Rozumiem że podnośnik jest Ci potrzebny to tego aby podtrzymać silnik aby nie opadł. Chyba nie chcesz wyjmować z budy całego silnika, razem ze skrzynią? Bo wtedy to by juz trzeba odkręcić wszystkie poduchy, ale wyjmowanie całego silnika nie ma sensu.