Przekaznik wycieraczek???

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

diopsyd
Nowicjusz
Nowicjusz

Przekaznik wycieraczek???

Post autor: diopsyd » pn lis 19, 2007 11:13

Witam wszystkich!

Zarejestrowalem sie, bo mam maly problem ze swoim dylizansem (Golf III), a dotychczasowe dowiadczenie uczy, ze wiekszosc rzeczy za wyjatkiem motoru i zawieszenia mozna naprawic na wlasna reke. Przepraszam jednoczesnie jezeli temat byl juz poruszany - probowalem, ale nie znalazlem go w archiwum.

Padly mi wycieraczki - przod i tyl jednoczesnie. Wczesniej, przez jakies 2 lata, byly jakies objawy choroby, ale oczywiscie je olalem. Przy najwolniejszym trybie (wajcha w polozeniu dolnym) slychac bylo spod deski/kolumy kierownicy cykanie o czestotliwosci zgodnej z czestotliwoscia machniec. Dodatkowo, czestotliwosc zalezala od dnia - czasem byla OK, a czasem prawie taka sama jak na trybie ciaglym. Na krotko przed calkowita smiercia wycieraczek zdarzalo sie, ze trzeba bylo je wlaczac na dwa razy. Za pierwszym robily 1/4 machniecia i stawaly, a dopiero za drugim zaczynaly pracowac.

Podejrzewam ze to jakis przekaznik, ale wolalbym sie upewnic zanim zaczne grzebac. Jezeli tak jest, to ktory to i jak sie do niego dostac?

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow panzerwagenow

Awatar użytkownika
popo666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: popo666 » pn lis 19, 2007 12:02

:helm:
diopsyd pisze:Dodatkowo, czestotliwosc zalezala od dnia - czasem byla OK, a czasem prawie taka sama jak na trybie ciaglym.
:grin:

W mk3 przekaźnik od wycieracz jest programowalny:
Włączasz raz w dół, jak raz przetrą, wyłączasz. I w tym momencie w zależności po jakim czasie dasz znów na dół, taki będziesz miał odstęp czasu, maksymalnie chyba około 20 sekund... :bigok:

Sprawdź bezpieczniki, przeczyść przełącznik zespolony.

diopsyd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: diopsyd » pn lis 19, 2007 12:11

popo666 pisze: W mk3 przekaźnik od wycieracz jest programowalny:
Włączasz raz w dół, jak raz przetrą, wyłączasz. I w tym momencie w zależności po jakim czasie dasz znów na dół, taki będziesz miał odstęp czasu, maksymalnie chyba około 20 sekund... :bigok:
Dobrze sie dowiedziec po paru latach... Dzieki :)
popo666 pisze:Sprawdź bezpieczniki, przeczyść przełącznik zespolony.
Bezpieczniki OK, przelacznik czysty, przyjamniej to co widac bez bebeszenia. Wlasnoreczne rozbieranie przelacznikow poki co mi odradzono...

Awatar użytkownika
popo666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: popo666 » wt lis 20, 2007 12:20

To niech ktoś ci wyczyści ten przełącznik, naprawę zaczyna się od najprostszych rzeczy :chytry: Dopiero jak będziesz pewien, że to nie przełącznik wtedy posprawdzaj przekaźniki :roll:

Awatar użytkownika
research1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: research1 » wt lis 20, 2007 16:05

Ja mam inny problem. Np gdy czasami chce uruchomić wycieraczki to nie działa mi tryb przerywany i tryb ciagły wolniejszy. Musze wtedy właczyć wycieraczki na najszybszy bieg i wtedy zaczynaja pracowac i moge je przełaczyc na inne tryby i tez działaja. Czasami opisana sytuacja ma tez miejsce gdy wycieraczki są uruchomienie w tryb przerywany tzn działaja przez pare minut po czym przestaja działac. Mozna je uruchomic dopiero najszyszym trybem pracy. Czy to jest wina przełacznika czy przekaźnika i czy da rade to naprawić bez kupowania nowych w/w elementów?

Awatar użytkownika
popo666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: popo666 » wt lis 20, 2007 21:49

Proponuję sprawdzić masę przy silniczku od wycieraczek, może być luźna i w związku z tym przerywa. :grin:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”