Czy skrzynia ASD podejdzie Plug&Play do AFN-a ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy skrzynia ASD podejdzie Plug&Play do AFN-a ?
Witam,
ponieważ moja skrzynia CYP zaczeła wyć, zastanawiam się nad kupnem skrzyni uzywki...
najbardziej pasowała by mi ASD bo jest chyba najdłuższa, na pewno ma dłuższy V bieg..
pytanko, czy podejdzie Plug&Play oraz jak można sprawdzić wstępnie stan takiej skrzyni ?
poziom oleju i w jakiej kondycji olej?
jakieś luzy na wałku sprzęgłowym, na półośkach ?
a może można dopasować jakąś skrzynie z Golfa IV
wiem że Corvax zmieniał taką ale musiał zmieniać chyba sprzęgło ? u mnie siedzi dwumas 220mm więc może by się coś dopasowało...
ponieważ moja skrzynia CYP zaczeła wyć, zastanawiam się nad kupnem skrzyni uzywki...
najbardziej pasowała by mi ASD bo jest chyba najdłuższa, na pewno ma dłuższy V bieg..
pytanko, czy podejdzie Plug&Play oraz jak można sprawdzić wstępnie stan takiej skrzyni ?
poziom oleju i w jakiej kondycji olej?
jakieś luzy na wałku sprzęgłowym, na półośkach ?
a może można dopasować jakąś skrzynie z Golfa IV
wiem że Corvax zmieniał taką ale musiał zmieniać chyba sprzęgło ? u mnie siedzi dwumas 220mm więc może by się coś dopasowało...
Ostatnio zmieniony pn lis 19, 2007 11:39 przez cowboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czy skrzynia ASD podejdzie Plug&Play do AFN-a ?
Pasujecowboy pisze:Witam,
Jednak do sprintu na 100km/h na ASD bedzie wolniej. Wez to pod uwage.
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
nie ścigam się wiec mi to nie przeszkadzaJednak do sprintu na 100km/h na ASD bedzie wolniej. Wez to pod uwage.

rob555, a co z getribe z golfa IV, seata, octawii ? chodzi mi o EGS, EBJ, EGR itd...
czy podejdą pod mój motor ?
Corvax jak wkładał EGS-a do 1Zeta to musiał zmieniać sprzęgło...
te skrzynie można kupic z małym przebiegiem, czyli pojeździ troszke..
http://www.allegro.pl/item268331493_vw_ ... t_ebj.html
ale dlaczego są one takie krótkie ? na takiej skrzyni to na V biegu bede miał 125 km/h przy 3000 rpm

Te getribe z octavi golfa itd maja przelozenie glowne dobrane do rozmiaru kół. Porownaj sobie obwód koła u Ciebie i np w G4cowboy pisze: rob555, a co z getribe z golfa IV, seata, octawii ? chodzi mi o EGS, EBJ, EGR itd...
czy podejdą pod mój motor ?
Corvax jak wkładał EGS-a do 1Zeta to musiał zmieniać sprzęgło...
te skrzynie można kupic z małym przebiegiem, czyli pojeździ troszke..
http://www.allegro.pl/item268331493_vw_ ... t_ebj.html
ale dlaczego są one takie krótkie ? na takiej skrzyni to na V biegu bede miał 125 km/h przy 3000 rpm

Jak cos to szukaj od Fabi czy Ibizy bo bardziej maja zblizone obwody.
Skrzynia podejdzie tylko dolnej sruby nie bedzie do czego przykrecic. TDI 2 gen ma w misce otwor i spinasz skrzynie od dolu. Ale w sumie ja to olalem. Mialem skrzynie ASD na bloku od ASV i jakos nic sie nie urwalo.
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
juz mi aw69 naświetlił spraweJak cos to szukaj od Fabi czy Ibizy bo bardziej maja zblizone obwody

EWT lub GGU czyli skrzynie z polo, ibizy i fabii przełożenie główne takie jak CYP czy ASD czyli 60/16 za to V bieg 0,7

kurde juz sam nie wiem... chyba lepiej wymienić łozyska w swojej, bo kupno ASD z małym przebiegiem to cud...
no teraz na zimówkach mam 185/60/15 więc juz niemałe kółkorob555 pisze:Porownaj sobie obwód koła u Ciebie i np w G4

[ Dodano: Pon Lis 19, 2007 13:27 ]
a na lato 205/45/16

nie skusilbym sie na remont skrzyni niema najmniejszego sensu. Nawet mechanik ktory naprawia skrzynie zawodowo powiedzial mi zeby nie wpierdalac sie w niepotrzbne koszta
(tez chcialem kiedys robic swoja bo cos tam rzezilo w niej) powiedzial mi ze on moze ja zrobic ale nie powiedziane ze bedzie jak nowka po remoncie pozatym tyle teraz tego diwajsu na rynku wtornym ze niema wogole sensu.
(tez chcialem kiedys robic swoja bo cos tam rzezilo w niej) powiedzial mi ze on moze ja zrobic ale nie powiedziane ze bedzie jak nowka po remoncie pozatym tyle teraz tego diwajsu na rynku wtornym ze niema wogole sensu.
Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......
Zależy co pada ale i tak koszty podzespołów są b.duże. Ja kiedyś męczyłem sie ze skrzynią w VWt4, podczas ciągnięcia słychać było coś jakby szum, wycie . zciągałem i rozkładałem ją chyba 4 razy, powymieniałem wszystkie łożyska (prócz igiełek na poszcególnych biegach) i dalej to samo. Okazało się że zużyty był atak i wieniec na koszu różnicowym. zużycie było na tyle małe że ciężko było zdiagnozować , a na tyle duże że męczyło mnie tymi dzwiękami podczas jazdy. Naprawde naprawa skrzyni to droga imprezka , a nie ma sie 100%pewności czy da pozytywne efekty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
u mnie najprawdopodobniej to samo...grinio pisze:Okazało się że zużyty był atak i wieniec na koszu różnicowym
w takim razie remont nie wchodzi w gre... skrzynke ASD moge miec za 550 PLNaw69 pisze:remont skrzyni niema najmniejszego sensu
zastanawiam się jeszcze nad tą EWT... mam juz coś wstępnie nagrane

czy mocowanie tylne to jakaś duża rzeźba? co tam trzeba dorobić ?
w innym temacie kolega napisał
czyli trzeba się skupić na kupnie skrzyni EWT lub GGU ....
czyli mam juz 2 wersje, padających używek i kiepskich efektów remontu....T.O.B.I. pisze:To i tak tanio za sama robocizne i czesci u mnie gosc krzyczy 900 zl za naprawe, ja sie wahalem co wybrac czy skrzynie czy naprawe, wybralem wymiane na uzywke i juz trzeci raz gosc mi skrzynie wlozyl, i ta tez jest dowalona, czekam znowu na nastepna, strasznie to wkuzajace, dodam ze zaplacilem narazie tylko za skrzynie 600zl poniewaz gosc daje gwarancje rozruchowa po zalozeniu skrzyni wracalem do niego tak po okolo 15 minutach i juz wiedzial ze ma szukac nastepnej skrzyni, gosc wymienial na swoj koszt
W mojej skrzyni padly 2 lozyska i synchronizatory a objawy podobne do twoich
czyli trzeba się skupić na kupnie skrzyni EWT lub GGU ....