uszkodzony czujnik temperatury paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
uszkodzony czujnik temperatury paliwa
vento 1,9 tdi
czy czujnik temp. paliwa ma jakis związek z pracą silnika?? u mnie na rozgrzanym silniku wskazuje -29,7 st C. Czy to moze być powodem nierównej pracy na ciepłym silniku?? Co powoduje uszkodzony czujnik temp. paliwa?? czy wymiana jest kłopotliwa??
czy czujnik temp. paliwa ma jakis związek z pracą silnika?? u mnie na rozgrzanym silniku wskazuje -29,7 st C. Czy to moze być powodem nierównej pracy na ciepłym silniku?? Co powoduje uszkodzony czujnik temp. paliwa?? czy wymiana jest kłopotliwa??
wymień go i powinno być dobrze ....... czujnik znajduje się w nastawnikumicha-ł pisze:vento 1,9 tdi
czy czujnik temp. paliwa ma jakis związek z pracą silnika?? u mnie na rozgrzanym silniku wskazuje -29,7 st C. Czy to moze być powodem nierównej pracy na ciepłym silniku?? Co powoduje uszkodzony czujnik temp. paliwa?? czy wymiana jest kłopotliwa?
wymiana nie jest kłopotliwa ... odkręcasz pokrywę nastawnika i wymieniasz czujnik ( termistor) , przykręcony jest na 2 torxy
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
damcio151, a jak ten czujnik jest uszkodzony to powoduje że wzrasta zużycie paliwa????
[ Dodano: Wto Lis 13, 2007 10:36 ]
Wiesz gdzie jest nastawnik?Jak chcesz to wkleję zdjęcie tego nastawnika i będzie wiadomo co i jak
[ Dodano: Wto Lis 13, 2007 10:36 ]
micha-ł pisze:niegdzie nie moge znaleźdź zeby kupić taki czujnik........
gdzie mam szukać????
Wiesz gdzie jest nastawnik?Jak chcesz to wkleję zdjęcie tego nastawnika i będzie wiadomo co i jak
na rozgrzanym silniku czujnik ten wskazuje -29,7 st C gdzie temp paliwa podobno ma około 30-40 st C, nie wiem co powoduje uszkodzony czujnik, szukam przyczyny nierównej pracy na rogrzanym silniku a to jest jedyny błąd który pokazuje po podpięcu do komputera..... chętnie obejrze zdjęcia bo sam chcę to zrobić
ten czujnik ma jakiś wpływ na dawkę paliwa ...Pruszkowiak pisze:damcio151, a jak ten czujnik jest uszkodzony to powoduje że wzrasta zużycie paliwa????
jedź do ASO .... koszt w okolicach 30-40 złmicha-ł pisze:niegdzie nie moge znaleźdź zeby kupić taki czujnik........
zdjęcie pożyczone z porady Adamma
zaznaczyłem na żółto ten czujnik
[ Dodano: Wto Lis 13, 2007 17:53 ]
to jest nastawnik
[ Dodano: Wto Lis 13, 2007 18:00 ]
a dokładnie to odkręcasz te 4 śruby ( ta na dole po lewej stronie jest inna niż pozostałe i musisz coś z nią wykombinować , ja używam do odkręcenia jej klucza energetycznego )
jak zdejmiesz pokrywę nastawnika , to będzie już tylko z górki odkręcasz 2 torxy trzymające czujnik ( zaznaczone na żółto ) i wymieniasz go
Ostatnio zmieniony wt lis 13, 2007 19:01 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
jeszcze nie kupiłem, bo do serwisu vw mam prawie 80 km, ale dzwoniłem i jest za 54zł...
w skodzie powiedzieli mi ze muszą mieć nr katalogowy tej część wtedy moze by mieli....
w skodzie powiedzieli mi ze muszą mieć nr katalogowy tej część wtedy moze by mieli....
Ostatnio zmieniony pn lis 19, 2007 00:45 przez micha-ł, łącznie zmieniany 1 raz.
Procedura rozbiorki jest chba jasna jak nie to mnie poprawcie
-szmata dookola pompy , coby nie porozlewac paliwa
-rozkrecic dekiel od oslony czujnika wykrecic...(jakie sa uszczelnienia po drodze zeby czegos nie uszkodzic?)
-wymianka i kolejnosc wkrecania srubek odwrotna...
-vag resecik bledow i obserwacja....
-szmata dookola pompy , coby nie porozlewac paliwa
-rozkrecic dekiel od oslony czujnika wykrecic...(jakie sa uszczelnienia po drodze zeby czegos nie uszkodzic?)
-wymianka i kolejnosc wkrecania srubek odwrotna...
-vag resecik bledow i obserwacja....
jest uszczelka pokrywy nastawnikamattai pisze:jakie sa uszczelnienia po drodze zeby czegos nie uszkodzic?)
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=135193