Duże spalanie przy hamowaniu na luzie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Duże spalanie przy hamowaniu na luzie
Witam.
Analizując momentowe spalanie, zauważyłem, że podczas hamowania (od około 7 kmh do prawie zera) na luzie (nawet ze wciśniętym sprzęgłem) silnik w tym momencie pali około 10-20 litrów, a gdy już się prawie zatrzymam spalanie wraca do normy, czyli 0,8 l/100km. Dodam, że nie towarzyszą temu żadne szarpnięcia ani spadki obrotów, tylko po prostu między 7kmh a 0 wychodzi takie spore momentowe spalanie.
Czym to jest spowodowane? Czy coś jest nie tak z moim Golfem, czy Wy też tak macie?
Pozdro.
Analizując momentowe spalanie, zauważyłem, że podczas hamowania (od około 7 kmh do prawie zera) na luzie (nawet ze wciśniętym sprzęgłem) silnik w tym momencie pali około 10-20 litrów, a gdy już się prawie zatrzymam spalanie wraca do normy, czyli 0,8 l/100km. Dodam, że nie towarzyszą temu żadne szarpnięcia ani spadki obrotów, tylko po prostu między 7kmh a 0 wychodzi takie spore momentowe spalanie.
Czym to jest spowodowane? Czy coś jest nie tak z moim Golfem, czy Wy też tak macie?
Pozdro.
-
- Mały gagatek
- DJ Tomekk
- Born for Diesel
- Kontakt:
Spokojnie, u mnie to samo.Chwilowym spalaniem sie nie przejmuj, wazna jest sredniarnav_piwi pisze:Czy coś jest nie tak z moim Golfem, czy Wy też tak macie?
[url=http://imageshack.us][img]http://img92.imageshack.us/img92/4581/3jx4.gif[/img][/url]
JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL
Dzięki,DJ Tomekk pisze:Spokojnie, u mnie to samo.Chwilowym spalaniem sie nie przejmuj, wazna jest sredniarnav_piwi pisze:Czy coś jest nie tak z moim Golfem, czy Wy też tak macie?
tylko interesuje mnie to, czy faktycznie w tym momencie silnik pali takie duże ilości, czy po prostu jest to błąd komputera?
Bo przecież technicznie nie ma żadnego powodu czemu miałby przy hamowaniu więcej palić?
- DJ Tomekk
- Born for Diesel
- Kontakt:
Technicznie nie ma, tak po prostu dziala MFA i musisz sie przyzwyczaic.Tak jak mowilem, ja zawsze patrze na srednie spalanie i ono zawsze jest w normie.rnav_piwi pisze:Dzięki,DJ Tomekk pisze:Spokojnie, u mnie to samo.Chwilowym spalaniem sie nie przejmuj, wazna jest sredniarnav_piwi pisze:Czy coś jest nie tak z moim Golfem, czy Wy też tak macie?
tylko interesuje mnie to, czy faktycznie w tym momencie silnik pali takie duże ilości, czy po prostu jest to błąd komputera?
Bo przecież technicznie nie ma żadnego powodu czemu miałby przy hamowaniu więcej palić?
[url=http://imageshack.us][img]http://img92.imageshack.us/img92/4581/3jx4.gif[/img][/url]
-
- Mały gagatek
Jeżeli silnik jest włączony to jak może nic nie palić. Na pewno coś pali. Mfa z resztą jak już mówiłem czasem trochę przekłamuje. Nie ma co sie nie potrzebnie stresować.rnav_piwi pisze:Akurat zerowe spalanie to prawda. Do silnika nie jest podawane paliwo i faktycznie wtedy nic nie pali. U mnie też to wskazuje, ale w tym przypadku jest to prawda
no to poprostu sie zattanowmy czy tyle pali.rnav_piwi pisze:Dzięki,
W momecie kiedy sie toczysz na biegu przy gazie 0% to tzw. "schubabschaltung " wylancza podawanie paliwa wiec silnik mimo ze sie kreci spala 0 l/100km ale tylko do mometu kiedy obr. spadna ponizej ~1100 bo w tym momecie znow podawane jest paliwo zeby "czysto " osiagnac wolna obr. ( bez szarpniec itd. )
Piszesz ze na postuju na wolnych pokazuje
co jest bzdura bo wtedy spalanie przeliczone na 100km jest nieskonczenie wielkiernav_piwi pisze:0,8 l/100km
- mozesz tak stojac wypalic wiele litrow a nieprzejedziesz ani metra -
Powinno byc podawane w l/h ( i w Glofie IV jest tak podawane ) wiekszosc TDI pali na wolnach ~0,5-0,8 l/h
a wiec wychodzi ze przez 1h spalisz 0,5l powiedzmy a toczac sie wtedy z predkoscia np. 10km/h przejedziesz w ciagu tej 1h tylko 10km a wiec spalanie wychodzi 5l/100km

przelicz to sobie teraz np dla 0,7l/h przy toczeniu sie z 7km/h i juz bedziesz wiedzial czy dobrze pokazuje
ale sie rozpisalem

pozdr.
voss
voss