15W40 na 10W40
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
mały koment do tej wypowiedziPiter_270 pisze:Moim zdaniem zmiana koloru oleju jest spowodowana jego wilekrotnym podgrzewaniem , lepszy olej dłużej będzie trzymał barwę . Chociaż też może być tak wspaniały lotos przez 20 kkm tak wyczyścił mi silnik że jak zalałem mobilem to prawie nówka 300 kkm przebiegu . hehe
HAHAHA
Ostatnio zmieniony czw paź 04, 2007 00:37 przez vagin5, łącznie zmieniany 1 raz.
- bburdach
- Mały gagatek
- Kontakt:
no kolega troche zawyżył cenę. 5 litrów Lotosu minerału kosztuje około 50-60 zł, a co do mobil 1 to 5litrów razem z filtrem oleju kosztuje około 120zł. wiem bo sam niedawno zmieniłem na mobil. i jeszcze raz pisze - zmieniajcie na półsyntetyk - miodzioPiter_270 pisze:Misiu pysiu .
Nie wyzywam Cie od głupków , itd więc wypraszam sobie !!!
Po drugie to dyskusja jest o olejach 10W40 i 15W40 .\
Po trzecie to dlaczego 15w40 jest opisany normą do tdi - mówię o dobrym oleju , nie lotosie czy platinium . Różnica przy zapalaniu i pracy silnika do 50 stopni jest związana z lepkością i gęstością oleju - i tak kręcisz motor dopiero po rozgrzaniu ( rozsądni użytkownicy ) . Więc różnica miedzy olejem pół czy minerałem jest w cennniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiie > 160 zł 10w40 80 zł 15w40 .
Oj zdziwiłbyś się ile można mądrego w sprawie oleju napisać. Na Polibudzie, na Wydziale Mechanicznym, jest o tym przedmiot przez cały semestr. I uwierz, jest się o czym uczyćtomcio pisze:jak coś mądrego to zawsze chętnie poczytam a tu juz chyba temat sie wyczerpał jeśli chodzi o coś mądregoabrover pisze:tomcio, jak Ci przeszkadza, to nie czytaj
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
i niech teraz ktoś zrobi z siebie cepa i powie że oleje mineralne lotosu chodzi o oleje do klekotów ujmuja czym kolwiek mobilowi...
Tomcio wysiliłem się i poszukałem co nie co!
Pozdrawiam
i niech teraz ktoś zrobi z siebie cepa i powie że oleje mineralne lotosu chodzi o oleje do klekotów ujmuja czym kolwiek mobilowi...
Tomcio wysiliłem się i poszukałem co nie co!
Pozdrawiam
Jeżeli jesteś pewien, że Twój silnik jest w bdb stanie, to nawet jak jeździł sporo na mineralnym, to można wrócić na półsyntetyk. Jeżeli natomiast nie jesteś pewien kondycji silnika to albo dalej na mineralnym albo remont i lać syntetyk/półsyntetyk.tomcio pisze:zwłaszcza jak co poniektórzy piszą bzdety o których usłyszeli u pana Kazia w stodole który wlał półsyntetyk do Warszawy i dziwi teraz że cieknie a całe życie jeździł na Superolu.
Ok, ok, postarałeś się widzę, wpisując "oleje" w Googlach Szkoda tylko żeś znalazł tabelę sprzed 9 latvagin5 pisze:http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
A parametry to nie wszystko, prawdziwe parametry to możesz sobie znaleźć na skupie palet z Rafinerii Gdańskiej, może zostanie etykieta z rozlewu danej partii To się wkońcu przekonasz, że raz wlejąc Lotosa będziesz miał olej o niebo lepszy od Mobila, a raz na odwrót
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2007 02:12 przez abrover, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok, ok, postarałeś się widzę, wpisując "oleje" w Googlach Szkoda tylko żeś znalazł tabelę sprzed 9 lat
A parametry to nie wszystko, prawdziwe parametry to możesz sobie znaleźć na skupie palet z Rafinerii Gdańskiej, może zostanie etykieta z rozlewu danej partii To się wkońcu przekonasz, że raz wlejąc Lotosa będziesz miał olej o niebo lepszy od Mobila, a raz na odwrót
ta reguła nie tyczy się tylko lotosu, ale i też mobila czy innych olejów na rynku,
tabelka z przed 9 lat? nie powiedział bym ale dobra...
Panowie nie tylko wy kończyliście wydział mechaniki hehe.
Widzisz tomcio, ciebie nawet na to stać nie było...
i kto tutaj jest idiotą?ty pewnie kończyłeś ten w miejscowości asdasdsa, to do postu poniżej bo zaraz idiota odpowie i się zacznie od nowa.
temat raczej o olejach.
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2007 19:29 przez vagin5, łącznie zmieniany 1 raz.
MK2 ,przebieg nieznany (jak zawsze z zachodu) ,silnik 1V (Przerobiony). W tym aucie jak i w poprzednim (JP) zawsze zmieniam na 10W.Ile brał ,tyle bierze NIGDY WIęCEJ 15W,NIGDY WIĘCEJ MOBILA I CASTROLA !! Rozruch w zimie bezproblemowy,popychacze szybciiej cichną itd. (mam shell diesel plus).
Jak to mówią Róbta co chceta.........
Jak to mówią Róbta co chceta.........