zmiana chłodnicy z dużej na mniejszą

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » sob wrz 08, 2007 20:27

Zoltecek pisze:
Cinek pisze:
SouleR pisze: nie nizsza. benzyniaki maja taka sama lub nizsza
no jakby sie nie do końca z tym zgodze. żaden diesel nie lubi ciepła. a ma turbo które go grzeje jeszcze bardziej więc jakby nie patrzeć muszą mieć wydajniejsze chłodzenie. poza tym ochłodzenie oleju o pare *C wydłuża żywotność podzespołów, a o to w dieslu chodzi. powinieneś wiedzieć że jazda na maxa na gorącym oleju może doprowadzić do zapieczenia w turbinie. pozatym do spalenia ropki potrzebne jest duże ciśnienie sprężania więc też sie grzeje bardziej niż benzynowiec. to tak w skrócie
czyli podsumowując mniejsza chłodnica = szybszy remoncik :)
nie to nie tak temperatura pracy benzyniaka jest taka sama jak diesla, diesle dużo gorzej znosza niska temperature pracy niż benzyna, lubia ciepło.
Chłodnica wieksza bo temp spalin jesy wieksza i wystepuja tam wieksze obciazenia i wieksze tarcia - tak mi sie wydaje :)
gdzie jest większa temperatura spalin? w dieslu? chyba nie bardzo...EGT w benzynach jest 900 lekko a w dieslach 800 to już bardzo gorąco. ciepło sie odkłada na gorącej stronie sprężarki.
a w ogóle co ma chłodnica do temperatury spalin??
a co do znoszenia gorzej niskich temperatur, hmm jak układ jest dobry i prądu wystarczająco to uwierz i nie ma to znaczenia. a dlatego znoszą gorzej bo są z zapłonem samoczynnym, i jak sama nazwa wskazuje potrzebują odpowiedniej temperatury do zapłonu-dlatego świece są wsadzane i takie tam duperele

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » sob wrz 08, 2007 23:41

bongo pisze:Widać nie jezdziłeś po A 4 :bajer:
tylko po krótkim A1 :P ale to załądowaną Laguną 170 i więcej nie szła :P

dawid018, A jak bedziesz kupować chłodnice to nówke ??

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » ndz wrz 09, 2007 07:22

Cinek diesel lubi temperature i dlatego jest 90. jednoczesnie trzeba uwazac, zeby ta temp nie skoczyla powyzej 100, bo moze glowa zrobic puk, ale tez niekoniecznie. to, ze w starszych td silnik w miare duzo wytwarza ciepla to inna sprawa. u ciebie juz np powinny byc swiece podgrzewajace plyn, z racji tego, ze mniej ciepla wytwarza silnik. wg mnie chlodnica im wieksza tym lepsza, chocby po to, zeby przy butowaniu sobie poradzila.

nie musisz mi tlumaczyc, ze turbo nagrzewa olej, to ja wiem.

benzyniak moze miec temp pracy 80 stopni, patrz opel. w dieslu sie z tym nie spotkalem.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

Gabrych
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Gabrych » wt wrz 11, 2007 22:51

stary nie zmieniaj chlodnicy na mniejsza ja jezdze na mniejszej chlodnicy i jak dam mu gaz w deche to zaraz temperatura rosnie i musze dodatkowo dochladzac silnik oczywisscie wlaczajac ogrzewanie w dieselu wazne jest dobre chlodzenie bo jak przegrzejesz silnik to moze ci peknac glowica :helm:

Objade calibre tel. 663.... :DD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”