i tu właśnie tkwi problem.
1.pestka w kluczyku ok jest i załapałem
2.transponder w stacyjce jest, też załapałem
3.i właśnie chodzi mi o ten trzeci element na pompie wtryskowej.
zawór odcinający jest(był) przykryty fabrycznym elementem boscha do którego dochodzą dwa przewody i dopiero od niego w środku odchodzi jeden przewód do zaworu. z tego co rozpoznałem jest to chyba jeden z elementów immo sterujących zaworem odcinającym.na jednym z przewodów zasilających to ustrojstwo po przekręceniu stacyjki pojawia się napięcie i widocznie dopiero rozpoznanie chipa w kluczyku pozwala na puszczenie dalej zasilania na zawór. drugi przewód chyba idzie od transpondera i nie wiem, czy powinno być tam jakieś napięcie.udało mi się ściągnąć to coś z pompy bez uszkadzania i połączyłem przewód z napięciem pod zawór i na razie działa tyle tylko,że nie mam immo. może ktoś może sprawdzić, czy na drugim przewodzie pojawia się prąd. być może właśnie ten drugi przewód jest istotny, może czarna skrzyneczka jest ok, problem tkwi gdzie indziej.
ps. lokmen - nie ma do Ciebie żalu, ale zanim zapytam się o coś to staram się szukać, żeby nie wyjśc na lenia. nieraz jednak trudno znaleźć interesujący temat. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt wrz 11, 2007 21:05 przez
bogoria, łącznie zmieniany 1 raz.