Dziwny hałas przy dodawaniu gazu !!!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwny hałas przy dodawaniu gazu !!!
Witam !! Mam mały problem i może ktoś mi doradzi bo miał podobną usterkę. W czsie jazdy popodczas dodawania mocniej gazu samochód zacyna głośniej chodzić (i to nie zawsze czasami nic sie nie dzieje), odpuszczę lekko nogą i cichnie. Na wolnych obrotach chodzi idealnie. Myślałem że to coś z wydechem i podjechałem do goscia od wydechu ,powiedział że to rozsypał sie elastyczny łącznik ,ten zaraz za kolektorem który wygląda jak ściśnieta sprężyna . Podjechałem do drugiego i stwierdził że ten łącznik jest Ok i że to coś od silnika - ale dlaczego nie hałasuje na wolnych obrotach?. Ktoś miał coś takiego ?? Poradzicie coś!!! Hej
Ostatnio zmieniony czw wrz 06, 2007 20:18 przez dareh, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Dziwny chałas przy dodawaniu gazu !!!
U mnie była podobna sytuacja - hałasowała puszka filtra powietrza.
Ja zdemontowałem ją (wystarczy odpiąć 2 gumowe zaczepy) i wyjąłem z auta. Na dole tej puszki jest taki plastikowy bolec z gumową nakładką. Nakładka ta przez wiele lat niszczała i pękała i pewnie nie wiele jej już zostało. Żeby to naprawić nałożyłem na tę starą gumę kawałek dentki rowerowej, wsadziłem na miejsce, zapiąłem wszystko jak było oryginalnie i później jeszcze dla własnego spokoju między puszkę a błotnik wsadziłem kawałek szmaty żeby niwelować wibracje.
Pomogło jak ręką odjął.
Sądzę, że u Ciebie może być podobnie.
Ja w swoim jak mi to hałasowało to myślałem, że to dźwięki deski rozdzielczej, a okazało się coś zupełnie innego
Ja zdemontowałem ją (wystarczy odpiąć 2 gumowe zaczepy) i wyjąłem z auta. Na dole tej puszki jest taki plastikowy bolec z gumową nakładką. Nakładka ta przez wiele lat niszczała i pękała i pewnie nie wiele jej już zostało. Żeby to naprawić nałożyłem na tę starą gumę kawałek dentki rowerowej, wsadziłem na miejsce, zapiąłem wszystko jak było oryginalnie i później jeszcze dla własnego spokoju między puszkę a błotnik wsadziłem kawałek szmaty żeby niwelować wibracje.
Pomogło jak ręką odjął.
Sądzę, że u Ciebie może być podobnie.
Ja w swoim jak mi to hałasowało to myślałem, że to dźwięki deski rozdzielczej, a okazało się coś zupełnie innego
Re: Dziwny hałas przy dodawaniu gazu !!!
Sorki, że odgrzewam kotleta.
Mam silnik 1,6 AZD i podobny problem. W pewnym zakresie obrotów przy dodawaniu gazu mam jakby z kratek nawiewu, lub za nimi pojawi się buczenie/bzyczenie. Po puszczeniu gazu problem ustępuje. Nie wiem co może być w moim silniku. Próbowałem namierzyć zbliżając ucho do deski jednak nic nie namierzyłem.
Mam silnik 1,6 AZD i podobny problem. W pewnym zakresie obrotów przy dodawaniu gazu mam jakby z kratek nawiewu, lub za nimi pojawi się buczenie/bzyczenie. Po puszczeniu gazu problem ustępuje. Nie wiem co może być w moim silniku. Próbowałem namierzyć zbliżając ucho do deski jednak nic nie namierzyłem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.