Pasek rozrzadu i ile kosztuje wymiana?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pasek rozrzadu i ile kosztuje wymiana?
czy ktos orientuje sie badz wymienial pasek rozrzadu w tdi 110 ps ile to kosztuje?
Ostatnio zmieniony czw wrz 06, 2007 14:53 przez Wronas, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, ja też podłączę się do tego tematu...nie dawno kupiłem VW golfa mk4 ('99) z silnikiem AGR 90 km i przebiegiem 172 tys.Nic nie wiem o serwisowaniu auta i na jakim oleju jeździł, jest co prawda naklejka Total Quartz ale nie ma informacji jaka jest specyfikacja oleju i kiedy był wymieniany. Słyszałem żeby kupić do tego rozrząd trzeba znać nr. silnika gdyż występują dwa różne komplety, jak uzyskać ten nr i gdzie go szukać? co ile wymienia się rozrząd..zakładam że raz musiał być już wymieniany..i czy wymieniać również pompę wody?Oraz ew. jaki olej polecilibyście ze swojego doświadczenia, praktyki w mojej sytuacji (zakładam że przebieg jest oryginalny), czy mechanik może na jakiejś podst. stwierdzić że pasek był niedawno wymieniany...pytam bo widzę że kilka rzeczy było w nim niedawno wymieniane...tarcze, klocki, końcówki. Oczywiście poczytałem trochę archiwum forum, ale wszelkie dodatkowe informację będą mi przydatne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ja za wymiane biore okolo 130zl. wymiane proponuje robic co 60tys lub co 4 lata. no i przy kazdej wymianie oleju, radze zerknac na stan paska. czasem padaja panewki na pompie i pasek zaczyna sie z suwac i trzec sie o obudowe. jakis czas temu mialem taki przypadek. na pasku klijent przjechal okolo 6000, a z paska zostalo okolo 5mm. doslownie. widac jak mocne sa paski, ze wytrzymal. pasek firmy DAYKO.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wronas, robocizna 250 zł bynajmniej u nas,części rozrząd komplet SKF JEGO NR VKMA 01251od numeru silnika: 595 001 581 zł,2 rodzaj też Skf do numeru silnika: 595 000 jego nr VKMA 01131cena 533 zł
różnica między nimi jest taka,iż różnią się napinaczami(i ztąd nr silnika podane) reszta jest bez zmian,proponuję ci taki komplecik bo w/g mnie jest najlepszy
różnica między nimi jest taka,iż różnią się napinaczami(i ztąd nr silnika podane) reszta jest bez zmian,proponuję ci taki komplecik bo w/g mnie jest najlepszy
Witam jestem świeżo po wymianie rozrządu w moim AHF 1,9 tdi
wszystko mnie wyszło 1200zł a wymieniłem : pasek firmy contitech , rolki ruville bodajże 5 ich było + napinacz paska wielo rowkowego tez ruville i przy okazji pasek wielo rowkowy.
dzwoniłem do ASO i za części chcieli 703zł rolki+pasek 303zł napinacz i robocizna 450
moim zdaniem dałem 200zł za dużo bo np na allegro trochę tańsze te rzeczy, ale musiał bym sam kompletować i dobierać do parametrów silnika...
Pozdr !
wszystko mnie wyszło 1200zł a wymieniłem : pasek firmy contitech , rolki ruville bodajże 5 ich było + napinacz paska wielo rowkowego tez ruville i przy okazji pasek wielo rowkowy.
dzwoniłem do ASO i za części chcieli 703zł rolki+pasek 303zł napinacz i robocizna 450
moim zdaniem dałem 200zł za dużo bo np na allegro trochę tańsze te rzeczy, ale musiał bym sam kompletować i dobierać do parametrów silnika...
Pozdr !