problemy z silnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
problemy z silnikiem
Do mojego Golfa 1 zamontowałem silnik z Golfa 2 1,6 D o oznaczeniu JP.
Dzisiaj zrobiliśmy pierwszą próbna jazdę i po przejechaniu ok 5 km silnik zgasł.
Patrzymy pod maskę a tam z bagnetu lał się olej. Wszystko dokłądnie zostało powycierane i spróbowaliśmy odpalić. Silnik bardzo ciężko kręcił i dalej wszędzie olej. Kręcił tak jakby w jednym miejscu go coś trzymało. Po zaholowaniu do domu, gdy silnik ostygł odpalił za pierwszym razem. Możecie mi powiedzieć o co w tym wszystkim chodzi?
W czasie pracy słychać jakiś metaliczny dźwięk.
Jak ktoś umie to niech pomoże
Z góry thx za porady
A jeszcze zapomniałem, czy jak wysiądzie przerywacz z migaczów to lampka tak lekko świeci, jak się włączy migacz to świeci normalnie bez przerywania?
pozdro, Golf_3
Dzisiaj zrobiliśmy pierwszą próbna jazdę i po przejechaniu ok 5 km silnik zgasł.
Patrzymy pod maskę a tam z bagnetu lał się olej. Wszystko dokłądnie zostało powycierane i spróbowaliśmy odpalić. Silnik bardzo ciężko kręcił i dalej wszędzie olej. Kręcił tak jakby w jednym miejscu go coś trzymało. Po zaholowaniu do domu, gdy silnik ostygł odpalił za pierwszym razem. Możecie mi powiedzieć o co w tym wszystkim chodzi?
W czasie pracy słychać jakiś metaliczny dźwięk.
Jak ktoś umie to niech pomoże
Z góry thx za porady
A jeszcze zapomniałem, czy jak wysiądzie przerywacz z migaczów to lampka tak lekko świeci, jak się włączy migacz to świeci normalnie bez przerywania?
pozdro, Golf_3
Ostatnio zmieniony śr sie 01, 2007 21:38 przez twromek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
co do przerywacza to lampka sie nie powinna palic ale to etektronika i roznie sie moze popsuc.
Kolega mial tak w kadecie (benzyna) ze olej lecial mu z bagnetu bo silnik byl juz tak wychechlany ze cisnienie z garow wypychalo olej bagnetem. Drugi mial tak w bmw zeolej walil przez odme na przepustnice- tez wyrabany silnik (cisnienie na garach 6 atmosfer) szlif i nowe pierscienie pomogly
Kolega mial tak w kadecie (benzyna) ze olej lecial mu z bagnetu bo silnik byl juz tak wychechlany ze cisnienie z garow wypychalo olej bagnetem. Drugi mial tak w bmw zeolej walil przez odme na przepustnice- tez wyrabany silnik (cisnienie na garach 6 atmosfer) szlif i nowe pierscienie pomogly
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja mam w swoim 13 ale to wszystko zalezy od modelu silnika. Laska w RP ma 11 i chodzi super. Ponizej 10 to juz jest troche malo ale jeszcze da rade. Cisnienie nie moze sie roznic miedzy garami wiecej niz o 1 atmosfere.
Zeby sprawdzic cisnienie to wykrecasz wszystkie swiece i dajesz gaz do dechy i sprzwdzasz pokolei wszystkie. Wynik na zimnym silniku bedzie sie roznil od cieplego. Najlepiej sprawdzac na zimnym
[ Dodano: 02 Sie 2007 16:48 ]
sorki ale napisalem o benzynie, w dieselu z tego co wiem cisnienie jest duzo wyzsze a
Zeby sprawdzic cisnienie to wykrecasz wszystkie swiece i dajesz gaz do dechy i sprzwdzasz pokolei wszystkie. Wynik na zimnym silniku bedzie sie roznil od cieplego. Najlepiej sprawdzac na zimnym
[ Dodano: 02 Sie 2007 16:48 ]
sorki ale napisalem o benzynie, w dieselu z tego co wiem cisnienie jest duzo wyzsze a
przed kapitalka miałem cisnienia 23,21,20,i chyba 12 dokładanie nie pamietam a nie mam wyników pomiaru przy sobie... zrób sobie tez próbe olejowa- czyli nalej troche oleju do cylindra i zmierz ciśnienie, jezeli Ci skoczy bardzo mocno to znaczy ze głowica jest OK tylko pierścienie do wymiany. Mi na próbie olejowej podskoczyło do ponad 35 zrobiłem kapitalke i teraz mam w granicach 30
www.jettaclub.pl
pewnie to ze nie chcial krecic, a olej to pewnie i tak swoja droga, a Autodata podaje ze kompresja powinna wynosic 34baryfend18 pisze:jak rozrusznik powodowal wyrzucanie oleju przez bagnet?
[ Dodano: 08 Sie 2007 22:09 ]
mi tez sie tak wydaje, jak odma jest ok to nic innego nie pozostajehanti pisze:jak dla mnie to masz wyjechane pierścienie
Ostatnio zmieniony śr sie 08, 2007 22:08 przez bizak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Bizak