Kopcenie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kopcenie
Witam Kumpel ma ten sam silnik co ja 1.9 Tdi 115 KM (pompowtryski)i gdy przyspiesza auto puszcza mu "dymka". Ma przejechane o 60.000 Km wiecej od mojego czyli 130.000. Co moze byc tego powodem i jak ja mam tego uniknać w przyszłosci? Dzieki za wszystkie porady
- ksionc
- Użytkownik
- Kontakt:
hehehe kopcenie kopceniu nie równe zależy jakiego koloru puszcza dyma i jak mocno. jeżeli podczas przyśpieszania na obciążeniu zostawi lekka chmurkę to spoko ale jeżeli kopci cały czas podczas przyśpieszania to nie halo. no chyba że kolega kombinował coś z softem. wszystko zależy od stylu jazdy, ale nikt nie powiedział że Twój bedzie kopcił za 60 tys km.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=66667
zajrzyj jeżeli jeszcze nie czytałeś
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=66667
zajrzyj jeżeli jeszcze nie czytałeś
Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn
witam to moze mi pomozecie mam axr 74kW 90000 km przebiegu od niedawna zauwazylem (a raczej kolega który za mna jechal ) ze autko mi kopci przez caly czas jak przyspieszam tzn. od 2,5tys/obr. a i dym nie jest niebieski jest czarny siwy. jutro lub pojutrze jade zmienic pasek olej i filtry myslicie ze to moze mu pomóc.
jeszcze jedno dokladnie mam 90075km przebiegu wymiana paska przewidziana jest na 90tys km powinno cos wyskoczyc na liczniku jakis serwis czy cos
z gory dzieki za odpowiedzi
jeszcze jedno dokladnie mam 90075km przebiegu wymiana paska przewidziana jest na 90tys km powinno cos wyskoczyc na liczniku jakis serwis czy cos
z gory dzieki za odpowiedzi
- ksionc
- Użytkownik
- Kontakt:
nie czekaj zanim coś wyskoczy tylko śmigaj zmienić pasek. jest serwis olejowy i inspekcja ale jezeli nie jesteś pierwszym właścicielem to nie wiesz kiedy były kasowane serwisy.rutramk4 pisze:mam 90075km przebiegu wymiana paska przewidziana jest na 90tys km powinno cos wyskoczyc na liczniku jakis serwis czy cos
kopcenie nie oznacza kaplicy jezeli kopci intensywnie to jak pisal damcio151 ma za malo powietrza. jeżeli puszcza lekkiego dyma to calkiem normalne choć niektórzy twierdzą że nie powinien.
Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn
dzieki za to co napisaliscie do tej pory. jak bylem zmienic pasek to gadalem z mechanikiem o tym kopceniu i powiedzial mi ze pewnie za delikatnie jezdze i jak zaczne lepiej deptac po gazie to po jakims czasie powinno ustapic prawda to. jeszcze jedno co to jest ten EGR i gdzie on jest z tylu za silnikiem taki z wezykami bo kiedys tak ogladalem sobie te wezyki i jeden byl przycisniety do silnika przez ten plastik (oslone) na silniku i wytopila sie dziurka obciolem ten uszkodzony kawalek zalozylem na nowo i tak jagby troszke mniej kopci. ten EGR moze sie sam odblokowac czy czeba mu jakos w tym pomuc
znaczy przy wyższych obrotach ustanie , bo suszarka będzie pompowaćrutramk4 pisze:dzieki za to co napisaliscie do tej pory. jak bylem zmienic pasek to gadalem z mechanikiem o tym kopceniu i powiedzial mi ze pewnie za delikatnie jezdze i jak zaczne lepiej deptac po gazie to po jakims czasie powinno ustapic prawda to
EGR to zawór recyrkulacji spalinrutramk4 pisze:jeszcze jedno co to jest ten EGR
takrutramk4 pisze:i gdzie on jest z tylu za silnikiem
tym steruje ECU i n18rutramk4 pisze:ten EGR moze sie sam odblokowac czy czeba mu jakos w tym pomuc