Wlałem olej do skrzyni nie tam gdzie trzeba?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wlałem olej do skrzyni nie tam gdzie trzeba?
Pomóżcie, wykazałem się sprytem i inteligencją kiedy chciałem wlac olej do skrzyni i zamiast wlać go bocznym korkiem (tym obok koła) to wlałem tym górnym, obok silnika.
Olej wyleciał na beton ciurkiem i tyle z mojej dolewki. Po tym zabiegu skrzynia chodzi tak samo czyli dosyc ciezko. Czy cos sie moglo stac po tej dolewce? czy olej wyciekl bo wlalem go nie tam gdzie trzeba czy to jednak simering do wymiany?
Olej wyleciał na beton ciurkiem i tyle z mojej dolewki. Po tym zabiegu skrzynia chodzi tak samo czyli dosyc ciezko. Czy cos sie moglo stac po tej dolewce? czy olej wyciekl bo wlalem go nie tam gdzie trzeba czy to jednak simering do wymiany?
raczej nie będzie problemów. gorzej byłoby, gdyby olej jakimś? sposobem dostał się na tarczę sprzęgła(mało prawdopodobne). co do ciężkiej pracy skrzyni to musisz obserwować, jak zachowuje się skrzynia na zimno, a jak po rozgrzaniu(trochę dłuższej jeździe).jeśli po nagrzaniu silnika biegi włączają się lepiej może to świadczyć raczej o złej jakości oleju lub o jego przepracowaniu(jeśli był właściwy w skrzyni to raczej też mało prawdopodobne). mała ilość oleju będzie raczej powodować głośniejszą pracę. ale zacznij od rzetelnej obserwacji
ps. sprawdź dokładnie działanie sprzęgła, bo jednak mogło trocho oleju na sprzęgło polecieć. jeśli dobrze wysprzęgla to OK. zalecam jednak na początek trochę ostrożności
ps. sprawdź dokładnie działanie sprzęgła, bo jednak mogło trocho oleju na sprzęgło polecieć. jeśli dobrze wysprzęgla to OK. zalecam jednak na początek trochę ostrożności
Ostatnio zmieniony pt sie 03, 2007 17:32 przez bogoria, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Nie baw się w dolewki tylko zmień olej. Do tej skrzyni chyba wchodzi 1,1litra jak pamiętam.
Ale i tak leje się aż się przeleje. Kup syntetyczny olej. Wjedź na kanał zdejmij osłonę silnika (jak masz) i z boku skrzyni od strony koła jak masz takie zielone kółko z wytłoczonym VW masz śrubę na klucz ampulowy. Tam się leje aż się przeleje a na dole skrzyni masz śrubę spustową... Bez kanału i ewentualanie zdejmowania koła się nie obędzie. Poprawcie mnie jak coś bo ja u siebie jeszcze oleju nie zmieniałem
Ale i tak leje się aż się przeleje. Kup syntetyczny olej. Wjedź na kanał zdejmij osłonę silnika (jak masz) i z boku skrzyni od strony koła jak masz takie zielone kółko z wytłoczonym VW masz śrubę na klucz ampulowy. Tam się leje aż się przeleje a na dole skrzyni masz śrubę spustową... Bez kanału i ewentualanie zdejmowania koła się nie obędzie. Poprawcie mnie jak coś bo ja u siebie jeszcze oleju nie zmieniałem
zatrzymajcie się z tymi poradami.facet ma problem z ciężko pracującą skrzynią biegów. olej zawsze zdąży wymienić. najpierw trzeba obserwować działanie SB w pracy.kanał do niczego nie jest potrzeby, chyba że komuś nie chce się nachylić. w przypadku wymiany oleju i tak w warunkach domowych trzeba mieć lejek z wężykiem i lać można od strony komory silnika. i nie powtarzajcie banałów
Re: Wlałem olej do skrzyni nie tam gdzie trzeba?
Ze wlełes tam olej i sprzegło sie nie ślizga to masz szczęście, bo jeżeli zacznie to mycie w benzynie nie pomoże i trzeba bedzie wymienic sprzegło.Yanooo pisze:Pomóżcie, wykazałem się sprytem i inteligencją kiedy chciałem wlac olej do skrzyni i zamiast wlać go bocznym korkiem (tym obok koła) to wlałem tym górnym, obok silnika.
Co do trudnej zmiany biegów najlepiej przesmarowac najpierw elementy prowadzenia wodzików. W koledze Mk III D były tak zapieczone ze skrzynia chodziła jak w kamazie
Najlepiej kupić biały smar w sparuj lub silikonowy, zadne WD40 bo to pomaga na chwile. Jak zdejmiesz mieszek trzeba popsikać plastikowe jabłko po lewarkiem ruszając nim w lewo i prawo, potem wrzucic 2 bieg i popsikac trzpien który wchodzi w strone skrzyni biegów potem 1 bieg i popsikac i tak kilka razy, tak samo pod spodem pod samochodem ten sam trzpien i wszystkie elementy i przegłuby które ruszają mechanizmami skrzyni biegów. Potem skrzynia chodzi jak miodzio
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
tu sie nie zgodze ;pPinkFloyd pisze:Ze wlełes tam olej i sprzegło sie nie ślizga to masz szczęście, bo jeżeli zacznie to mycie w benzynie nie pomoże i trzeba bedzie wymienic sprzegło.
mi sie zalalo olejem bo mialem "maly wyciek" i przelalem benzynka i dziala ok, ale i tak juz kpl nowy czeka na wymiane
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG