Wymiana turbo - nakrętki

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
seti
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana turbo - nakrętki

Post autor: seti » śr sie 01, 2007 19:20

Witam
Mam zamiar na dniach wymienić turbosprężarkę w autku z silnikiem ALH. Turbinka już zamówiona (używana), uszczelki zakupione, ale jeszcze potrzeba podobno nakrętki do przykręcenia kolektora wylotowego do głowicy, rury wydechowej do turbinki i do EGRa, idzie ich 13 sztuk. Są to nakrętki AM8 o numerze N 902 002 01.
I tu moje pytanie czy można zostawić stare nakrętki, czy tylko nowe oryginalne? Pytałem w ASO to jedna nakrętka kosztuje 6zł, jak łatwo policzyć będzie to koszt 78zł za 13 głupich, małych nakrętek. Za 8 uszczelek dałem 45zł, ale żeby za nakrętki prawie 80zł :grrr:
Może ktoś wie gdzie w wawie kupić jakieś zamienniki itp.
A może zapodać zwykłe nakrętki takie z kołnierzem ze sklepu metalowego?

pozdr
seti

pozdrawiam
seti

Awatar użytkownika
WiRaGe
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: WiRaGe » śr sie 01, 2007 20:13

seti, Moim zdaniem to daj sobie spokój z nakrętkami z ASO.Te które odkrecisz przejżyj cży nie mają zjechanych gwintów czy nie mają zjechanych krawędzi (np :kiedy obrobi Ci sie klucz na niej przy odkręcaniu) to wkręcaj je spowrotem a nawet jeśli niektóre bedą do wymiany to wystarczą te ze sklepu metalowego z tym, że o odpowiednio wysokiej twardości i skoku gwintu.pzdr

[img]http://img503.imageshack.us/img503/8563/img1681ew7.jpg[/img][img]http://img503.imageshack.us/img503/6577/img1679ik0mn9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » śr sie 01, 2007 21:43

to są takie nakrętki z nacięciem - moim zdaniem nie ma co przesadzać - spokojnie możesz je zakręcić jeszcze raz...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”