Rozrząd w ARL

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

RENGI
Nowicjusz
Nowicjusz

Rozrząd w ARL

Post autor: RENGI » wt lip 10, 2007 21:52

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum i od razu mam kilka pytań, kupiłem we Francji golfa (2002) z silnikiem ARL, niby książka serwisowa OK ale chciałbym wymienić rozrząd i tu pytanie co ile km się go wymienia i jakie części warto wymienić, dodam że przebieg to 124 kkm. Na co jeszcze ewentualnie zwrócić uwagę, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » wt lip 10, 2007 21:59

co 60-90 kkm

mirass
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Rozrząd w ARL

Post autor: mirass » wt lip 10, 2007 23:06

RENGI pisze:Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum i od razu mam kilka pytań, kupiłem we Francji golfa (2002) z silnikiem ARL, niby książka serwisowa OK ale chciałbym wymienić rozrząd i tu pytanie co ile km się go wymienia i jakie części warto wymienić, dodam że przebieg to 124 kkm. Na co jeszcze ewentualnie zwrócić uwagę, z góry dziękuję za odpowiedzi.
dodatkowo sprawdz ustawienie wałka..i tu niezbedny jest VAG

www.vagtune.pl tel. 502730289

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » śr lip 11, 2007 20:49

kpl. rozrząd z pompą wody, blokada do rozrządu

Każdemu brakuje-jednemu do jachtu,drugiemu do chleba

klimatyzacje-serwis i ozonowanie

Caveman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Caveman » śr lip 11, 2007 23:50

jak masz o tym pojecie to rozbiezesz sam, oczywiscie pompa zablokowana, potrzebujesz wszystko bo to druga wymiana na ten przebieg, no i oczywiscie klucz udarowy do odkrecenia kole zebatego na wale korbowym(uwazaj na nietypowy ksztalt lba sruby-mozesz nie miec nasadki), do zlozenia bedziesz potrzebowal plytke grubosci 4mm 40x40 wystarczy (dokladnie to jest 4.5mm) zeby zablokowac wal rozrzadu na drugim koncu jest wciecie do wlozenia plytki. Zaloz pasek na kola, napnij, potem NIEZBEDNA druga osoba ktora zablokuje kolo zebate(kolo bez klina) walka rozrzadu kiedy bedziesz je dokrecal( samemu nie ma szans-zawsze sie przesunie-zgubisz zaplon, spadek mocy lub spotkanie tlokow z zaworami).
Na koniec kontrolne okrencenie walem, czy sie kreci, czy nic nie spieprzyles i odpalic i jechac, nic dodac, nic ujac.
Jak juz sie uprzesz to mozesz zapiac VAG i sprawdzic zaplon.
Ja wymienilem ju pare paskow w zyciu, bez kontroli komputerowej po i jeszcze nie mialem problemow z utrata mocy, wypadajacymi zaplonami, czy kolizji tlokow z zaworami. :okej:

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » czw lip 12, 2007 14:03

Caveman pisze:jak masz o tym pojecie to rozbiezesz sam, oczywiscie pompa zablokowana, potrzebujesz wszystko bo to druga wymiana na ten przebieg, no i oczywiscie klucz udarowy do odkrecenia kole zebatego na wale korbowym(uwazaj na nietypowy ksztalt lba sruby-mozesz nie miec nasadki), do zlozenia bedziesz potrzebowal plytke grubosci 4mm 40x40 wystarczy (dokladnie to jest 4.5mm) zeby zablokowac wal rozrzadu na drugim koncu jest wciecie do wlozenia plytki. Zaloz pasek na kola, napnij, potem NIEZBEDNA druga osoba ktora zablokuje kolo zebate(kolo bez klina) walka rozrzadu kiedy bedziesz je dokrecal( samemu nie ma szans-zawsze sie przesunie-zgubisz zaplon, spadek mocy lub spotkanie tlokow z zaworami).
Na koniec kontrolne okrencenie walem, czy sie kreci, czy nic nie spieprzyles i odpalic i jechac, nic dodac, nic ujac.
Ja wymienilem ju pare paskow w zyciu, bez kontroli komputerowej po i jeszcze nie mialem problemow z utrata mocy, wypadajacymi zaplonami, czy kolizji tlokow z zaworami. :okej:
no niby wszystko pasuje, ale co z synchronizacją ?? pasowało by jednak sprawdzić wałek na vagu. ARL to pompowtrysk, a w nich nie jest tak prosto jak w pompach. wg mnie pasowałoby jednak zrobić to porządnie, a nie tylko wsadzić blaszke w wałek i zablokować pompe ( bo oczywiście nie da sie zablokować czegoś czego nie ma :panna: )
fajnie ze chciałeś pomóc ale nie wiem czy na podstawie twojego opisu zdecydowałbym sie rozebrać rozrząd u siebie

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

Awatar użytkownika
Kaczor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kaczor » czw lip 12, 2007 14:21

Caveman pisze:jak masz o tym pojecie to rozbiezesz sam, oczywiscie pompa zablokowana, potrzebujesz wszystko bo to druga wymiana na ten przebieg, no i oczywiscie klucz udarowy do odkrecenia kole zebatego na wale korbowym(uwazaj na nietypowy ksztalt lba sruby-mozesz nie miec nasadki), do zlozenia bedziesz potrzebowal plytke grubosci 4mm 40x40 wystarczy (dokladnie to jest 4.5mm) zeby zablokowac wal rozrzadu na drugim koncu jest wciecie do wlozenia plytki. Zaloz pasek na kola, napnij, potem NIEZBEDNA druga osoba ktora zablokuje kolo zebate(kolo bez klina) walka rozrzadu kiedy bedziesz je dokrecal( samemu nie ma szans-zawsze sie przesunie-zgubisz zaplon, spadek mocy lub spotkanie tlokow z zaworami).
pompa w ARLu ? płytka do blokowania wałka ? :rotfl:

Czemu wypisujesz bzdury - chłopak zapytał o ARLa a dostał wykład o jak mniemam 1Z , i tak mało zgodny z właściwą procedurą :grin:

RENGI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RENGI » czw lip 12, 2007 15:15

Dzięki chłopaki za zainteresowanie, widzę jednak że nie obejdzie się bez wizyty w serwisie gdzie będę mógł podpiąć się do VAGa - chciałbym zrobić to na cacy żeby nie było niespodzianek !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”