Po kilku wypowiedziach na forum tez się nad tym zastanawiałem - zaślepienie EGR moim zdaniem podnosi temp spalania (w końcu ma on za zadanie ją obnizać) tyle tylko że w dieslu EGR zawraca spaliny w ustalonych stanach pracy silnika - u siebie zaobserwowałem spory wzrost temp oleju przy jeździe z duzymi predkosciami - powyzej 120km/h - przy 140 temp oleju podchodzi pod 120st - nie wiem jak było przed zaslepieniem EGRa bo nie miałem zamontowanego czujnika - problem w tym że przedluzałem kabel do czujnika i nie wiem czy przez to nie ma błednych odczytów.Adamm pisze:wprawdzie tez mam zaslepiony ale jakby mial je grzac?
Wysoka temperatura płynu chłodzącego w 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
chciałem podłoczayc się do tematu siostra ma tensam problem motor 1Z (audi B4) poczas jazdy tem rośnie do 100, myślałem o wymianie termostatu, moze juz nie otwierać do końca, dodam ze chłodnica kiedyś ciekła ale sie w tym miejscu zakamieniłą i juz nie cieknie problem z temperaturą jest od niedawna. No ale czy zakamienienie w jednym miejscu gdzie był wyciek moze świadczyc o tym iz chłodnica bedzie cała zakamieniona i przez to maleje sprawnosć ukłądu ? z góry dzięki
NIE SZATA ZDOBI CZŁOWIEKA LECZ LOGO NA MASCE VW I WSZYSTKO JASNE !!!!
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
dodam jeszcze ze wsypałem taki proszek do uszczelniania chłodnic nicby nie Cieknie ale te 100 stopni no i to w czasie jazdy :/
a niedawno ładnie trzymał jakieś 2mm przed 90, chyba wymnienie chłodnice płyn i termostat wtedy zobacze, chłodnica od golfa 3 1Z raczej do b4 chyba nie podejdzie prawda ?

- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
niepotrzebnie sypales to swinstwoPrzewodnik pisze:dodam jeszcze ze wsypałem taki proszek do uszczelniania chłodnic nicby nie Cieknie ale te 100 stopni no i to w czasie jazdy :/a niedawno ładnie trzymał jakieś 2mm przed 90, chyba wymnienie chłodnice płyn i termostat wtedy zobacze, chłodnica od golfa 3 1Z raczej do b4 chyba nie podejdzie prawda ?
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
kurde jestem teraz wiecej niz pewnien ze to ten proszek, bo przedtem nie łąpał tak szybko czy mozliwe ze to gów..o mogło się osadzić na termostacie albo gdzies w pompie?. co proponujecie wymiana chłodnicy i termostatu czy moze narazie zobaczyc sam termostat
[ Dodano: 04 Lip 2007 21:25 ]
PRoblem z temperaturą rozwązany wymiana termostatu
stary nie miał uszczelki i był chyba od nowości w aucie
no i przy okazji odkryłem dziure ( jakieś 5cm) w rurze łączacej intercoler z turbina, nie wiem ile siostra tak jeździła ale do teraz myje podwurko
z czarnej sadzy lokomotywa przez jakieś 2 km a teraz czyściutko
to chyba tez było przyczyną wyższej temperatury
ważne ze sie cieszy pozdrawiam 

[ Dodano: 04 Lip 2007 21:25 ]
PRoblem z temperaturą rozwązany wymiana termostatu