problem z silnikiem 1,6 TD Intercooler SB

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
vwfazi
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

problem z silnikiem 1,6 TD Intercooler SB

Post autor: vwfazi » śr lip 04, 2007 21:37

Witam serdecznie wszytkich byłbym wdzieczny za pomoc.

Jak kupiłem swojego goferka z silnikiem SB 1,6 TD Intercooler nie bylo zadnego problemu przyspieszenie i predkosc rewelacja ale pewnego pięknego dnia zamiast płynu chłodzacego pojawił sie olej :( wszytko zgestniało i temperatura po nagrzaniu silnika dochodziła do przed ostatniej kreski :( postanowiłem wyczyscic caly układ olejem napedowym i pomogło wyczyscilo caly olej i po zalaniu woda było ok nie minął miesiąc i znow pokazał sie korzuch na korku wlewu wody a woda jest czysta.co sie mogło stac dowiedziałem sie ze moze byc uszczelka pod głowicą albo turbo spreżarka blagam pomocy bo szkoda mi silnika :((

vwfazi :)

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr lip 04, 2007 21:46

Typowe objawy padniętej uszczelki.
I módl sie żeby tylko to a nie pęknięta głowica bo też lubią padać przy nieumiejętnym obchodzeniu..

mireko
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mireko » śr lip 04, 2007 23:02

Nie chcę Cię straszyć,ale u mnie to były objawy pękniętego bloku...Oby u Ciebie skończyło się to na jakimś drobiazgu...

Awatar użytkownika
vwfazi
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: vwfazi » śr lip 04, 2007 23:11

no ladnie :(( to mnie zdolowaliscie juz nie chce nawet rozbierac tego ze patrzec bo przyjdzie sie pociac

[ Dodano: 04 Lip 2007 23:17 ]
bongo i jeszcze pytanko bo mamy takie same autka miales instalacje elektryczna do halogenow orginalnie ??? bo u mnie cos bylo podlaczane jak kupilem ale nie wiedzialem czy to orginalnie czy dorabiane

[ Dodano: 04 Lip 2007 23:22 ]
chodzi mi o te w zderzaku na dole

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » śr lip 04, 2007 23:32

vwfazi, ja kbedziesz wymieniać uszczelke to poponuje Ci metalową od 1,9 TD :))) załozyć bo pasuje :)) - poczytaj na forum o tym :) a sie dowiesz więcej :)

Awatar użytkownika
ventil
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ventil » czw lip 05, 2007 07:30

Nie zawsze jest to objaw uszkodzonej uszczelki - może byc (dość często się zdarza) uszkodzona chłodnica oleju nad filtrem oleju. Można spróbowac ją ominąć łącząc węże wodne wchodzące do niej jakąś rurką i obserwować czy z wnętrza chłodnicy nie wydostaje sie na zewnątrz olej.

Awatar użytkownika
vwfazi
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: vwfazi » czw lip 05, 2007 08:17

dzieki sliczne ventil napewno to sprawdze najpierw bo fakt najszybciej mozna to wykluczyc gdyby bylo dobre :)

mireko
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mireko » czw lip 05, 2007 09:41

Faktycznie może to być jeszcze chłodniczka.Najpierw trzeba sprawdzić drobne rzeczy. :bigok: (Jak coś to mam dwie na zbyciu.)

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » czw lip 05, 2007 11:28

bongo i jeszcze pytanko bo mamy takie same autka miales instalacje elektryczna do halogenow orginalnie ???
Ja nie mam halogenów w zderzaku.Oryginalnie GTD nie wychodziły na szerokim zdesiu i mam dołożone..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”