Płyn chłodniczy dla TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- stanislawski
- Ma gadane
Płyn chłodniczy dla TDI
Mam trochę mało płynu w zbiorniku wyrównawczym w swoim Golfiku IV, podjechałem więc na stację zakupić na dolewkę a Pan zadał mi pytanie jaki mam płyn, bo chyba nie borygo!? Podobno są dedykowane płyny do różnych wersji silnika, chłodnicy itd... No i nie kupiłem, bo nie wiem co? Czy rzeczywiście trzeba dolać wyłącznie to czym jest napełnione, a jak to ostatnie rozpoznać? Mechanik wyjechał mi do Irlandii i przez pół roku nie będę go ani widział ani słyszał. Jak to sprawdzić! Jestem pewien, że mam wlane coś co jest typowe dla pożądnego niemieckiego auta, czyli z niemiecką normą. Ale co?
JS
JS
Re: Płyn chłodniczy dla TDI
wiesz tak jest najlepiej, dolać to co było i jeststanislawski pisze:Czy rzeczywiście trzeba dolać wyłącznie to czym jest napełnione
ale jak z mojego doświadczenia to powiem Ci że jest taki płyn/koncentrat
który jest mieszalny z innymi i nie reaguje negatywnie ani z płynami ani układem chłodzenia
jest to ALMATIN i taki też dolewałem jak nie wiedziałem co jest ...
ile Ci brakuje tego tak orientacyjnie ? 100ml ? 200ml czy może 1l. ?
pamiętaj żeby trzymać się normy między min i max w zbiorniczku ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
kolego plyny do chlodnic to nic innego jak alkohol zmieszany z woda i dodatkami. mieszaja sie one wszystkie bez problemu. musisz tylko zadbac o to by nie wlac plynu zwyklego do samochodu z chlodnica aluminiowa bo takie autko potrzebuje specjalnego plynu. Dodam tylko ze obecnie od ok 10 lat wszystkie chlodnice sa aluminiowe
nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni
a jak myślisz czy w golfie u stanislawski jest jeszcze oryginalny ???GRIZLI pisze: można kupić w sklepach motoryzacyjnych także orginalny VW-AUDI
podobnie jak 99/9% płynów do chłodnic na rynku nadaje się właśnie do aluminiowychdaro31ie pisze:Dodam tylko ze obecnie od ok 10 lat wszystkie chlodnice sa aluminiowe
Ostatnio zmieniony ndz cze 17, 2007 20:33 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Użytkownik
- Kontakt:
RobertP napisał
A czy ja napisałem, że on tak twierdzi???? Piszę bo jest część użytkowników, którzy wolą użyć orginalnego podzespołu/materiału niż zamiennika. Jeśliby go zalał, napewno by nie zaszkodził w przeciwieństwie do wielu innych wynalazków. A co do płynów -bardzo się mylisz i dlatego nie czepiaj się. Obecnie płyny produkuje się na bazie alkoholi ale rożnych rodzaji i posiadających różną gęstość oraz inne parametry. I 99,9% płynów NIE NADAJE się do wszystkich chłodnic.a jak myślisz czy w golfie u stanislawski jest jeszcze oryginalny ???
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
jasne masz racje i nie neguje tegoGRIZLI pisze:Piszę bo jest część użytkowników, którzy wolą użyć orginalnego podzespołu/materiału niż zamiennika. Jeśliby go zalał, napewno by nie zaszkodził w przeciwieństwie do wielu innych wynalazków.
mam takie samo zdanie co do Almatinu, jak Ty do tego oryginalnego
Almatin używałem i używam od 16 lat nie tylko w VW/Audi jakie posiadałem
i nigdy mnie nie zawiódł
nie czepiam się tylko Ty tak to przyjąłeś , ja się Ciebie tylko zapytałem i nie bądź taki nerwowyGRIZLI pisze:A co do płynów -bardzo się mylisz i dlatego nie czepiaj się. Obecnie płyny produkuje się na bazie alkoholi ale rożnych rodzaji i posiadających różną gęstość oraz inne parametry. I 99,9% płynów NIE NADAJE się do wszystkich chłodnic.
powiem Ci że jaki płyn nie miałem w ręku w przeciągu ostatnich 8 lat,
to na ulotce było napisane (akurat to czytam w przeciwieństwie do olejowych),
że nadawały się one także do chłodnic aluminiowych
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
klocicie sie o plyn, a kazdy zapomnial o jednym malym ale - ubytek rzedu 200ml uzupelnia sie woda destylowana albo plynem, ktory jest wlany! zadnego mieszania plynow. u mnie takie mieszanie rozpuscilo zalacznik wentylatorow, taka zajebista reakcja powstala w ukladzie.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- stanislawski
- Ma gadane
Dzięki za wyjaśnienia - Almatin i po kłopocie! Swoją drogą faktycznie racja z zakupami na stacji benzynowej (ja bym dorzucił jeszcze alkohol do reszty możliwych do kupienia podzespołów, choć z żarówkami to też różnie na niektórych stacjach bywa). No bo cóż kasjer może wiedzieć poza swoją specjalnością?
- z ciepłego Krakowa
Jerzy
- z ciepłego Krakowa
Jerzy
-
- Użytkownik
- Kontakt:
I o to własni mi chodziło gdy pisałem o różnych rodzajach składu. 3 lata temu zalałem do Lady Samary nowy Petryg, niby nadający się do chłodnic aluminiowych. W bloku były jakieś resztki almatinu i co z tego wyszło? Nie ujechałem 20km i z nagrzewnicy lało się jak z sitka. Wstawiłem drugą używaną ale na 100% sprawną(próba ciśnieniowa), na drugi dzień było po niej. Zlałem wszystko, odkręciłem śrubę spustowa w bloku, wypłukałem układ wodą, zalałem Almatin i na nowej (uzywce) nagrzewnicy ojciec jeździ do dziś.SouleR
A taka poza nawiasem, pozdrowionka dla Roberta
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
- stanislawski
- Ma gadane
Ja zaraz wpadnę chyba w szał! Poszedłem do InterCar'a na Żmujdzkiej w Krakowie, aby zakupić płyn, pan mówi że nieistitna jest nazwa, ważne jest jaki jest kolor i norma. G12 oczywiście, patrzę do środka - podchodzi mi na czerwony. Kupiłem koncentrat czerwony z normą G12, rozrobiłem z wodą destylowaną jeden do jeden, i zadałem szklankę roztworu do zbiornika wyrównawczego. Wieczorem dostaję wiadomość na GG od mojego mechanika: - no oczywiście w chłodzeniu ma być płyn niebieski!
Myślałem, że się chyba potnę! powiedzcie mi, czy bardzo sobie zaszkodziłem? Bo na razie jeżdżę!
JS
Myślałem, że się chyba potnę! powiedzcie mi, czy bardzo sobie zaszkodziłem? Bo na razie jeżdżę!
JS
SouleR pisze:ubytek rzedu 200ml uzupelnia sie woda destylowana
nie napisaleś wcześniej ile orientacyjnie potrzebunjesz dolaćstanislawski pisze:i zadałem szklankę roztworu do zbiornika wyrównawczego.
SouleR Ci napisał co możesz dolać i na 100% nie zaszkodzi
a teraz sam nie wiem, może zlej cały płyn z układu przepłucz z 1 raz wodą
i wlej całkiem nowy do układu tyle ile trzeba, może z 6,5l. ?
Sharan - AFN
Sharan - AFN