Docieranie silnika po kapitalce

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chabina
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Docieranie silnika po kapitalce

Post autor: chabina » ndz cze 03, 2007 22:19

Witam
wlasnie odebralem swojego AAZeta od mechanika byla robiona pelna kapitalka (szlify walu cylindrów nowe tloki nowy blok silnika planowanie glowicy itp) no i co sie z tym wiaze autko jest na dotarciu
mam pytanko jak teraz jezdzic i przez jaki okres oraz na co zwrocic uwage zeby silnik byl jak najlepiej dotarty

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » ndz cze 03, 2007 22:24

Moim zdaniem nie ma sie co za bardzo martwić, przesadzać i przeżywać
wiadomo jeździć w miarę spokojnie, nie dawać w palnik :) , uważać na poziom oleju i temperaturę

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » pn cze 04, 2007 11:04

olej dobry żeby był, nie szarp pod czerwone, nie przegrzewaj za mocno, pilnuj wody ( bo troche sie grzać bedzie aż sie nie ułoży ). pośmigaj ze 2-3 tysiączki ( książka podaje 7 ) , wymien olej, filtr zalej znowu coś dobrego i bedzie żył

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

Awatar użytkownika
chabina
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: chabina » pn cze 04, 2007 14:42

wlasnie jedna rzecz mnie dziwi teraz auto utrzymuje temperature oklo 70 st C w trasie a nawet troszke ponizej , jak chwile postoi to osiaga srodek skali czyli ok 90 st C
troche mnie to dziwi bo wczesniej zawsze temperaturka byla w trasie tak okolo 90 stopni
moze mechanicy cos z*bali a moze to przez to ze ma nowa chlodnice i "nie przyzwyczajony" do takiego wydajnego chlodzenia

pawliszyn
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawliszyn » pn cze 04, 2007 15:21

Mysle ze z ta temp to norma nowa chlodnica jest bardziej wydajna u mnie po wymianie chlodnicy w trasie tez tak bylo na postoju temp rosla postal chwile i bylo 90 jak dluzej wentylator sie wlaczyl i wszystko ok.Pojezdzij troche ale bez wciskania w podloge i a pozniej sprawdz jego mozliwosci.

Awatar użytkownika
chabina
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: chabina » pn cze 04, 2007 19:17

pawliszyn a czy pozniej jak juz autko pojezdzilo troche z ta nowa chlodnica to temperatura wrocila do normy ?

Awatar użytkownika
MetfaN
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MetfaN » sob cze 07, 2008 13:51

Ja też mam silnik teraz na dotarciu(prawie dwa tysie od remontu) i też zmieniałem chłodnicę...temperatura podczas jazdy mniejsza niż przed remontem, ale to raczej normalne, bo wcześniej brał olej i wiadomo chłodnica nie była tak wydajna.

Mój VW Golf
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=22862
[url=http://www.vaglodz.pl/][img]http://img59.imageshack.us/img59/497/bannerbqkopia.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Quintus
Użytkownik
Użytkownik
Auto: Dodge Durango SLT

Post autor: Quintus » sob cze 07, 2008 16:09

co ma chłodnica do niedogrzania, termostat jest padnięty, typowy objaw.

Awatar użytkownika
Krystian GTD
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Krystian GTD » sob cze 07, 2008 16:14

Witaj. Jeżeli chodzi o temperaturę to na pewno termostat do wymiany. Też tak miałem w trasie temp 70 stopni a jak chwile postał na światłach to łapał 90 stopni. Termostat tylko firmy WAHLER temp otwarcia 87 stopni. Pozdro.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”