TDI na wakacje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
TDI na wakacje
Witam, zbliżają sie wakacje ( ) i jak kazdy planuję już jakiś wyjazd. Jadę swoim MK3 1.9 TDI 90 KM do Grecji. Wychodzi mi jakieś 1500 Km, droga nie zawsze autostradami i wychodzi ok 24 godzin jazdy z postojami co jakiś czas.
Mam takie pytanko, jako że jadę pierwszy raz moim TDI tak dalego chciałem zapytać czy są jakieś zalecenia odnośnie tak długiej trasy. Jak TDI zachowuje się na tak długim odcinku i tak długiej pracy silnika - proszę o ewentualne uwagi
Mam takie pytanko, jako że jadę pierwszy raz moim TDI tak dalego chciałem zapytać czy są jakieś zalecenia odnośnie tak długiej trasy. Jak TDI zachowuje się na tak długim odcinku i tak długiej pracy silnika - proszę o ewentualne uwagi
- Szyszon
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam Cie,podstawa to wszystkie plyny, co 200-300 km pauza i podglad stanu oleju i ogolnie pod maske! Obadaj cisnienie w oponach i lecisz... miesiac temu robilem opolskie-augsburg (ok 1000km), tydzien temu przyjechalem do francji: 1800 km w jedna strone, walnalem jeszcze Marsylie ( w sumie 600km) i wracam za 2 tyg, rowniez 1800 km. tydzien w domu i do monachium 900-1000 km w jedna strone Srednia predkosc to ok 140-150 km/h (chyba ze francja 130, szwajcaria 120-tutaj to mega economic ), jak wroce to wymienie uszczelki w drzwiach bo swist jest dosc glosny. No i CB radio... koniecznie!
Powodzenia na trasie
Powodzenia na trasie
Pozdrawiam
Szymon
[img]http://www.robisoft.com.pl/szyszon/vwgolf/golf.jpg[/img]
Szymon
[img]http://www.robisoft.com.pl/szyszon/vwgolf/golf.jpg[/img]
szczerze? ja nigdy takk nie robię a czasami bez przerwy 1200km robię. Jedynie co uzupełniam w trakcie trasy to paliwo i kawę w kubku.Szyszon pisze:Witam Cie,podstawa to wszystkie plyny, co 200-300 km pauza i podglad stanu oleju i ogolnie pod maske!
Dobra - a teraz powazniej - blackened1, jeśłi w trasie będziesz walił na duzych obrotach to pamiętaj że na stacji benzynowej lub parkingu nie wolno go od razu gasić - niejeden głowice w ten sposób uszkodził. Jeśłi w trasie moignie jakaś kontrolka (czerwona) to parking i kontrola co się dzieje - jeśłi będziesz śmigał i wszystko ok to poza postojami na tankownaie i jedzenie nie ma w zasadzie czego w aucie szukać...
Ja tak robiłem przez pierwszy miesiąc jak kupiłem samochód... nie było niespodzianek i teraz co 2 tygodnie w weekend zaglądam w ciśnienie w kołach i pod maskę co się dzieje i nawet jak tydzień temu wypadła mi traska 1100 km to bez zaglądania pod maskę poleciałem...Szyszon pisze:Ja jednak z przyzwyczajenia, zatrzymuje sie co pareset km, cos zjem, wc i kontrola pod maske, moze to jakies zboczenie,ale wole miec pewnosc, po tym jak mi fochy walil na trasach
Tak to normalnie jak to w dalekiej podróży co 300 km krótki postój na rozprostowanie kości a silnik gaszę na postoju tylko wtedy, kiedy jadę sam i muszę odejść od samochodu np do sklepu lub WC
-
- Nowicjusz