[quote="djmolo"]Dziś urwał sie przewód od czujnika zaznaczonego na fotce. Dosztukowałem przewód , założyłem nową wsówke, wyczyściłem i.. przy zapalonym silniku miga mi kontrolka oleju. Gdy jednak wypne przewód od tego czujnika kontrolka gasnie normalnie po zapaleniu silnika. Miga tylko gdy przewód jest podpięty. Wszystko wskazuje na to że przewód który odpadł niełączyl już od dawna. Jaka jest przyczyna tego ze teraz gdy naprawiłem przewód kontrolka miga ??? Czy czujnik ten jest uszkodzony ???
Oczywiście olej jest na odpowiednim poziomie ( Mobil 1 10W ), przejechane ma około 2500tyś km.
Prawdopodobnie twoj silnik posiada dwa czujniki cisnienia oleju poniewaz gdy wypniesz wsowke od tego w glowicy to kontrolka gasnie po odpaleniu silnika. Czujnik prawdopodobnie masz dobry ale silnik troszke juz w swoim zyciu widzial. Zasada dzialanie czujnika cisnienia oleju jest taka ze jak jest odpowiednie to rozwiera styk z masa i dlatego kontrolka gasnie.Mruganie oznacza ze cisnienie jest na granicy zwarcia lub rozwarcia z masa. mozliwe tez jest ze ulegl on zepsuciu.
pozdrawiam daro

a dodam tylko ze mozesz zwiekszyc cisnienie zmieniajac lepkosc oleju silnikowego