Ile sekund do 100km/h - all diesel
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Fakt, 1,9 TD, ma ta sama pojemnosc ale bez wtrysku bezposredniego, wiec po tych samych modach bedzie ciut gorszy. Przeciez - uzyskana moc, moment, zalezy tylko od ilosci wtrysnietego paliwa, ilosci powietrza (dokladnie - cisnienia doladowania i temperatury powietrza). Tymi rzeczami zajmuje sie osprzet - pompa, turbo, intercooler, ktore we wszystkich wypadkach moga byc takie same lub podobne, dostarczajac do kazdego z silnikow tyle samo paliwa, powietrza (i nie jest wazne czy reguluje to komputer czy mechanika). Ale ta sama ilosc paliwa i powietrza nieco lepiej wykorzysta TDI ze wzgledu na konstrukcje mechanicza, wtrysk bezposredni itp. SDI mozna wymodowac podobnie jak TDI (tylko znacznie drozej), ale TD bedzie zawsze nieco gorsze. Przeciez nie chodzi o to ze jakies tam TD zrobione na 120KM bedzie szybsze niz TDI zrobione na 105KM. Chodzi o to ze podobne TDI sa lepsze niz podobne TD, czyli - seryjne TDI lepsze niz seryjne TD, lekko modzone TDI lepsze niz lekko modzone TD, zrobione na max TDI bedzie lepsze niz zrobione na max TD itd... A jezeli troche sie myle, ok, moze byc, nie twierdze ze sie nie myle, tylko napisz gdzie, zebym wiedzial:)
mnie sie wydaje że TD euglena z porządnym TDI ( nie moim bo to nie jeździ ) nie miałby większych szans. no może na starcie, bo jednak mechanika TD nie ma tego opóźnienia co elektronika TDI, ale potem jednak góre powinien wziąść moment w niższych obrotach, kiedyś sie sprawdzi, może
pozatym TDI są przecież różne
pozatym TDI są przecież różne
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
- Wujek Sibula
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rekord świata!!!
Mój JP, po kapitalnym remoncie, nowe wtryski, pierścienie i wiele wiele innych... szlify i inne cuda przyspiesza w... 24s. Delikatnie mówiąc katastrofa!!! Katalogowo ma poniżej 19s. Liczyłem że zejde poniżej 20s. Kilka razy próbowałem i zawsze 24-25, raz nawet 29 ale to z mojej winy. Może się sprzegło slizga? Troszke ma wyciek. Ale liczyłem na lepszy wynik:(
Mój JP, po kapitalnym remoncie, nowe wtryski, pierścienie i wiele wiele innych... szlify i inne cuda przyspiesza w... 24s. Delikatnie mówiąc katastrofa!!! Katalogowo ma poniżej 19s. Liczyłem że zejde poniżej 20s. Kilka razy próbowałem i zawsze 24-25, raz nawet 29 ale to z mojej winy. Może się sprzegło slizga? Troszke ma wyciek. Ale liczyłem na lepszy wynik:(
Dzisiaj mierzone tym cudem:
http://www.antyradary.phi.pl/akcelerometr.php
0-100km/h - 9.2s
0-400m - 16,8s
Jeszcze raz dzięki uysy
Pozdro
http://www.antyradary.phi.pl/akcelerometr.php
0-100km/h - 9.2s
0-400m - 16,8s
Jeszcze raz dzięki uysy
Pozdro