Koło zębate na wale, jak ściągną?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Koło zębate na wale, jak ściągną?
Witam
Poradzono mi ściągniecie koła zębatego paska rozrządu na wale, żeby sprawdzić klin. Koleś od głowic stwierdził uszkodzenie jednego zaworu i szklanki, co mogło być spowodowane uszkodzeniem tego klina (ścięcie?). Nie udalo nam się odkręcić tej ostatniej śruby (19 torx zdaje się). Jest jakiś knif na to? I czy wogóle jest to możliw? Silnik to AHU
Poradzono mi ściągniecie koła zębatego paska rozrządu na wale, żeby sprawdzić klin. Koleś od głowic stwierdził uszkodzenie jednego zaworu i szklanki, co mogło być spowodowane uszkodzeniem tego klina (ścięcie?). Nie udalo nam się odkręcić tej ostatniej śruby (19 torx zdaje się). Jest jakiś knif na to? I czy wogóle jest to możliw? Silnik to AHU
I did it all for the nookie ... :D
Jest możliwa jeśli koło (śruba) jest luźne... Nie widzę powodu odkręcania jej jeśli trzyma dobrze... No chyba, że zakładasz, że kiedyś była luźna, ściął się klin a później ktoś dokręcił ją na klej.Wawro pisze:A jest możliwa taka awaria ? Uszkodzenie klina, przesunięcie na tym kole?
Ale - nowa śruba to koszt rzędu 11zł więc dla spokoju ducha sprawdzić możesz Przykręca się 90Nm+90stopni
Re: Koło zębate na wale, jak ściągną?
przy tylko jedenym zaworze i szklance to raczej nieWawro pisze:Koleś od głowic stwierdził uszkodzenie jednego zaworu i szklanki, co mogło być spowodowane uszkodzeniem tego klina (ścięcie?).
ale jak chcesz i wogole to warto sprawdzić te koo na dole,
bo chyba chcesz sprawdzić na wale a nie wałku rozrządu ?
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
dziś obadaliśmy: Znaki na sprzęgle nie zgadzają się z gornym martwym punktem pierwszego cylindra, a na kole zębatym i na bloku znaleźliśmy znaki zrobione markerem, które pokazują górny martwy punkt
ktoś przy wymiane sprzęgla solidnie spartarczył, i podczas wymiany rozrządu (jakiś następny mechanik) ustawiał na znaki na sprzęgle, no i musiało piznać kilka razy, potem poprawił. A ja musiałem kupić głowicę :/.
ktoś przy wymiane sprzęgla solidnie spartarczył, i podczas wymiany rozrządu (jakiś następny mechanik) ustawiał na znaki na sprzęgle, no i musiało piznać kilka razy, potem poprawił. A ja musiałem kupić głowicę :/.
I did it all for the nookie ... :D
wszystko jest opisane w ksiażce od mk3 i ventoWawro pisze:o, ważne , tego nie wiedziałem (z dokręcaniem)
poszukaj jak chcesz http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=40051
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN