dodatkowe oświetlenie kabiny - zasilanie
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- wydmek
- Nowicjusz
- Kontakt:
dodatkowe oświetlenie kabiny - zasilanie
Witam
Przeszukałem całe forum i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.
Zorganizowałem sobie listwę LED (1m = 5W) którą chciałbym podświetlić miejsca na nogi kierowcy i pasażera. I tu mam kłopot gdzie znaleźć wiazkę przewodów które idą do lampek w suficie. Gdybym znalazł przewody od tego, pewnie na nich pojawia się napięcie już wysterowane (czyli ściemnia sią po jakimś czasie po zamknięciu drzwi i wyłącza po włożeniu kluczyka)
Z Góry Dziekuję za pomoc.
P.S.
Choć trochę przeraża mnie wizja spalonej diody w drzwiach - no ale cóż można i żarówki wymienić na diody :grin:
Przeszukałem całe forum i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.
Zorganizowałem sobie listwę LED (1m = 5W) którą chciałbym podświetlić miejsca na nogi kierowcy i pasażera. I tu mam kłopot gdzie znaleźć wiazkę przewodów które idą do lampek w suficie. Gdybym znalazł przewody od tego, pewnie na nich pojawia się napięcie już wysterowane (czyli ściemnia sią po jakimś czasie po zamknięciu drzwi i wyłącza po włożeniu kluczyka)
Z Góry Dziekuję za pomoc.
P.S.
Choć trochę przeraża mnie wizja spalonej diody w drzwiach - no ale cóż można i żarówki wymienić na diody :grin:
A miało być tak pięknie: wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy....
- Maximus-83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sorka że OT ale w jakim celu oświetlać nogi???
rozumiem ze czasem coś upadnie i trzeba podnieść ale żeby na stałe?
proponuję 12V zabrać NP z włącznika świateł wyjęcie go nie jest trudne w pozycji OFF wciskasz go mocno i przekręcasz na pozycję i wyciągasz a 12V sobie znajdź DIODĄ.
będzie się przynajmniej zapalać jak włączysz lampy
chociaż proponowałbym oddzielny włącznik zapalniczka i włącznik bo przy byle jakiej kontroli jak ktoś będzie czepliwy to stracisz dowód rej gdyż dodatkowe oświetlenie absorbujące uwagę kierowcy jest ZABRONIONE....
decyzja twoja ja tylko mówię NIE RÓB Z AUTA CHOINKI BO OD TEGO SIĘ ZACZYNA
a święta idą wiec moze będize weselej
pozdrawiam
[ Dodano: 04 Gru 2009 20:32 ]
jak napisałem
od tego się zaczyna wiec pewnie zmieni resztę oświetlenia na zimny LED?
rozumiem ze czasem coś upadnie i trzeba podnieść ale żeby na stałe?
proponuję 12V zabrać NP z włącznika świateł wyjęcie go nie jest trudne w pozycji OFF wciskasz go mocno i przekręcasz na pozycję i wyciągasz a 12V sobie znajdź DIODĄ.
będzie się przynajmniej zapalać jak włączysz lampy
chociaż proponowałbym oddzielny włącznik zapalniczka i włącznik bo przy byle jakiej kontroli jak ktoś będzie czepliwy to stracisz dowód rej gdyż dodatkowe oświetlenie absorbujące uwagę kierowcy jest ZABRONIONE....
decyzja twoja ja tylko mówię NIE RÓB Z AUTA CHOINKI BO OD TEGO SIĘ ZACZYNA

a święta idą wiec moze będize weselej

pozdrawiam
[ Dodano: 04 Gru 2009 20:32 ]
Maximus-83 pisze:Nie zastanawiałeś się nad tym że oświetlenie diodowe będzie różnić się od tego oryginalnego?
jak napisałem

MÓJ MK IV
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=237356][img]http://images40.fotosik.pl/142/77aec5b382c23d71.jpg[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=237356][img]http://images40.fotosik.pl/142/77aec5b382c23d71.jpg[/img][/url]
lepsza choinka niz style popularne wsrod userow 18 cali i gleba i co z tego ze trze , zawiesza sie na progach zwolniajacych , i przy kazdym kamieni pod kolem trzepie ;pMaximus-83 pisze: no ale o gustach się nie dyskutuje.
autorowi chodzi tylko o to aby swiecilo sie jak otweira drzwi , wiec policja czemu ma sie przyczepic ;> podczas jazdy jak reszta lampek we wnetrzu jest wyl tak samo beda te diody
- wariat12233
- Ma gadane
to nie jest takie proste..... mikrowyłącznik w MKIV jest w zamkuk0nr4d pisze:Stały plus weź skądkolwiek , a minusa szukaj w mikrostyku przy drzwiach.
wydmek, pare dni temu czytałem na forum o tym problemie i było tam opisane jakie kolory kabli przy słupkach, pobaw sie troche szukajką to napewno znajdziesz
- wydmek
- Nowicjusz
- Kontakt:
dokładnie o to chodzi, mają się świecić dokładnie tak samo jak pozostałe oswietlenie kabiny - tylko przy otwartych drzwiach, po ich zamknięciu ma gasnąćperki pisze:lepsza choinka niz style popularne wsrod userow 18 cali i gleba i co z tego ze trze , zawiesza sie na progach zwolniajacych , i przy kazdym kamieni pod kolem trzepie ;pMaximus-83 pisze: no ale o gustach się nie dyskutuje.
autorowi chodzi tylko o to aby swiecilo sie jak otweira drzwi , wiec policja czemu ma sie przyczepic ;> podczas jazdy jak reszta lampek we wnetrzu jest wyl tak samo beda te diody
A miało być tak pięknie: wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy....