dodatkowe oświetlenie kabiny - zasilanie
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- wydmek
- Nowicjusz
- Kontakt:
dodatkowe oświetlenie kabiny - zasilanie
Witam
Przeszukałem całe forum i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.
Zorganizowałem sobie listwę LED (1m = 5W) którą chciałbym podświetlić miejsca na nogi kierowcy i pasażera. I tu mam kłopot gdzie znaleźć wiazkę przewodów które idą do lampek w suficie. Gdybym znalazł przewody od tego, pewnie na nich pojawia się napięcie już wysterowane (czyli ściemnia sią po jakimś czasie po zamknięciu drzwi i wyłącza po włożeniu kluczyka)
Z Góry Dziekuję za pomoc.
P.S.
Choć trochę przeraża mnie wizja spalonej diody w drzwiach - no ale cóż można i żarówki wymienić na diody :grin:
Przeszukałem całe forum i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.
Zorganizowałem sobie listwę LED (1m = 5W) którą chciałbym podświetlić miejsca na nogi kierowcy i pasażera. I tu mam kłopot gdzie znaleźć wiazkę przewodów które idą do lampek w suficie. Gdybym znalazł przewody od tego, pewnie na nich pojawia się napięcie już wysterowane (czyli ściemnia sią po jakimś czasie po zamknięciu drzwi i wyłącza po włożeniu kluczyka)
Z Góry Dziekuję za pomoc.
P.S.
Choć trochę przeraża mnie wizja spalonej diody w drzwiach - no ale cóż można i żarówki wymienić na diody :grin:
A miało być tak pięknie: wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy....
- Maximus-83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sorka że OT ale w jakim celu oświetlać nogi???
rozumiem ze czasem coś upadnie i trzeba podnieść ale żeby na stałe?
proponuję 12V zabrać NP z włącznika świateł wyjęcie go nie jest trudne w pozycji OFF wciskasz go mocno i przekręcasz na pozycję i wyciągasz a 12V sobie znajdź DIODĄ.
będzie się przynajmniej zapalać jak włączysz lampy
chociaż proponowałbym oddzielny włącznik zapalniczka i włącznik bo przy byle jakiej kontroli jak ktoś będzie czepliwy to stracisz dowód rej gdyż dodatkowe oświetlenie absorbujące uwagę kierowcy jest ZABRONIONE....
decyzja twoja ja tylko mówię NIE RÓB Z AUTA CHOINKI BO OD TEGO SIĘ ZACZYNA
a święta idą wiec moze będize weselej
pozdrawiam
[ Dodano: 04 Gru 2009 20:32 ]
jak napisałem od tego się zaczyna wiec pewnie zmieni resztę oświetlenia na zimny LED?
rozumiem ze czasem coś upadnie i trzeba podnieść ale żeby na stałe?
proponuję 12V zabrać NP z włącznika świateł wyjęcie go nie jest trudne w pozycji OFF wciskasz go mocno i przekręcasz na pozycję i wyciągasz a 12V sobie znajdź DIODĄ.
będzie się przynajmniej zapalać jak włączysz lampy
chociaż proponowałbym oddzielny włącznik zapalniczka i włącznik bo przy byle jakiej kontroli jak ktoś będzie czepliwy to stracisz dowód rej gdyż dodatkowe oświetlenie absorbujące uwagę kierowcy jest ZABRONIONE....
decyzja twoja ja tylko mówię NIE RÓB Z AUTA CHOINKI BO OD TEGO SIĘ ZACZYNA
a święta idą wiec moze będize weselej
pozdrawiam
[ Dodano: 04 Gru 2009 20:32 ]
Maximus-83 pisze:Nie zastanawiałeś się nad tym że oświetlenie diodowe będzie różnić się od tego oryginalnego?
jak napisałem od tego się zaczyna wiec pewnie zmieni resztę oświetlenia na zimny LED?
MÓJ MK IV
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=237356][img]http://images40.fotosik.pl/142/77aec5b382c23d71.jpg[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=237356][img]http://images40.fotosik.pl/142/77aec5b382c23d71.jpg[/img][/url]
lepsza choinka niz style popularne wsrod userow 18 cali i gleba i co z tego ze trze , zawiesza sie na progach zwolniajacych , i przy kazdym kamieni pod kolem trzepie ;pMaximus-83 pisze: no ale o gustach się nie dyskutuje.
autorowi chodzi tylko o to aby swiecilo sie jak otweira drzwi , wiec policja czemu ma sie przyczepic ;> podczas jazdy jak reszta lampek we wnetrzu jest wyl tak samo beda te diody
- wariat12233
- Ma gadane
to nie jest takie proste..... mikrowyłącznik w MKIV jest w zamkuk0nr4d pisze:Stały plus weź skądkolwiek , a minusa szukaj w mikrostyku przy drzwiach.
wydmek, pare dni temu czytałem na forum o tym problemie i było tam opisane jakie kolory kabli przy słupkach, pobaw sie troche szukajką to napewno znajdziesz
- wydmek
- Nowicjusz
- Kontakt:
dokładnie o to chodzi, mają się świecić dokładnie tak samo jak pozostałe oswietlenie kabiny - tylko przy otwartych drzwiach, po ich zamknięciu ma gasnąćperki pisze:lepsza choinka niz style popularne wsrod userow 18 cali i gleba i co z tego ze trze , zawiesza sie na progach zwolniajacych , i przy kazdym kamieni pod kolem trzepie ;pMaximus-83 pisze: no ale o gustach się nie dyskutuje.
autorowi chodzi tylko o to aby swiecilo sie jak otweira drzwi , wiec policja czemu ma sie przyczepic ;> podczas jazdy jak reszta lampek we wnetrzu jest wyl tak samo beda te diody
A miało być tak pięknie: wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy....