Niebieskie wkłady lusterek VIEW MAX
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
Witajcie.
Padła mi mata grzejna w prawym lusterku i wymiana samej maty się nie powiodła... Naczytałem się w sieci że dzięki niebieskim wkładom, kierowca nie jest tak narażony na oślepianie przez auta jadące za nim niż przy tradycyjnym białym szkle. Biorąc pod uwagę że zbliża się pora roku, w trakcie której dużo jeździ się od zmierzchu do świtu pomyślałem o wymianie obu wkładów. Opcje są:
1) Oryginały w ASO - lecz poruszałem ten temat i jeden kolega powiedział że jest to koszt rzędu 150PLN. Cena mnie nie przekonuje...
2) Używane wkłady od wersji angielskiej (jak pewna część użytkowników forum założyłem duże prawe lustro) - tutaj z koszt to około 25-30 PLN za wkład.
3) Nówki w zamienniku - http://allegro.pl/wklad-lewy-prawy-grza ... 70841.html" onclick="window.open(this.href);return false; koszt 65 PLN za komplet.
Z tym że zamiennik jest marki VIEW MAX. Posiada lewe asferyczne, a prawe wypukłe. W angliku podejrzewam że będzie na odwrót.
Jakie są Wasze odczucia z użytkowania niebieskich luster? Miał ktoś do czynienia z VIEW MAXem - jak to wygląda jakościowo i jak się sprawuje? Która z powyższych opcji jest najkorzystniejsza?
Pzdr.
Padła mi mata grzejna w prawym lusterku i wymiana samej maty się nie powiodła... Naczytałem się w sieci że dzięki niebieskim wkładom, kierowca nie jest tak narażony na oślepianie przez auta jadące za nim niż przy tradycyjnym białym szkle. Biorąc pod uwagę że zbliża się pora roku, w trakcie której dużo jeździ się od zmierzchu do świtu pomyślałem o wymianie obu wkładów. Opcje są:
1) Oryginały w ASO - lecz poruszałem ten temat i jeden kolega powiedział że jest to koszt rzędu 150PLN. Cena mnie nie przekonuje...
2) Używane wkłady od wersji angielskiej (jak pewna część użytkowników forum założyłem duże prawe lustro) - tutaj z koszt to około 25-30 PLN za wkład.
3) Nówki w zamienniku - http://allegro.pl/wklad-lewy-prawy-grza ... 70841.html" onclick="window.open(this.href);return false; koszt 65 PLN za komplet.
Z tym że zamiennik jest marki VIEW MAX. Posiada lewe asferyczne, a prawe wypukłe. W angliku podejrzewam że będzie na odwrót.
Jakie są Wasze odczucia z użytkowania niebieskich luster? Miał ktoś do czynienia z VIEW MAXem - jak to wygląda jakościowo i jak się sprawuje? Która z powyższych opcji jest najkorzystniejsza?
Pzdr.
Mam niebieskie grzane szkła i trzeba przyznać, że oślepienie jest znacznie mniejsze, niż w przypadku białych. Co do zamienników to bierz śmiało prawe od anglika, nie dosyć, że wieksze lusterko a nie to male coś co wypuscili z fabryki, to jeszcze koszt najmniejszy (szukaj w kolorze auta i bedzie git)
kupie xenon
sprzedam bre na maske MK4 założoną 1 raz
mój BLACK GENERATION http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=533148
sprzedam bre na maske MK4 założoną 1 raz
mój BLACK GENERATION http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=533148
Przychylę się do wypowiedzi kolegi pvf, jak zamieniłem małe na duże to na początku miałem zwykłe białe, a lewe niebieskie. Dopiero po jakimś czasie zamieniłem na szrocie na niebieskie, różnica była bardzo duża, jak najbardziej polecam tylko niebieskie
Spox. To że prawe musi być duże to nie ulega dyskusji. Widzę też że jesteście przekonani do niebieskiego.
@szczyku: Jakie znalazłeś to lustro: asferyczne czy wypukłe? Które jest lepsze na prawą stronę?
Cały czas pozostaje pytanie czy jest sens za oryginałem się rozglądać, czy ten VIEW MAX będzie dobry?
@szczyku: Jakie znalazłeś to lustro: asferyczne czy wypukłe? Które jest lepsze na prawą stronę?
Cały czas pozostaje pytanie czy jest sens za oryginałem się rozglądać, czy ten VIEW MAX będzie dobry?
Re: Niebieskie wkłady lusterek VIEW MAX
a napisz mi jaka jest różnica między nimi to ci napisze jakie mam...krazorek pisze:@szczyku: Jakie znalazłeś to lustro: asferyczne czy wypukłe? Które jest lepsze na prawą stronę?
moje jest od agola z tzw "marwym unktem", dla mnie bezcenne, bo dużo jeżdżę po autostradach
@szczyku: "martwym punktem" czyli masz pionową kreskę na lustrze - asferyczne.
To szkło co załatwiłem też takie było i muszę przyznać, że to rozwiązanie rzeczywiście zredukowało martwe pole do minimum. Aczkolwiek zauważmy, że do europejczyków chyba nikt nie robi prawego asferycznego szkła. Spotkałem się nawet z teorią, że się nie nadaje...
@Shmatan: Nie wiem czy oglądałeś to spod załączonego przeze mnie linka. Osobiście mam odczucie że oryginały są ciemniejsze - ewentualnie może to być kwestia aparatu, którym cykane było zdjęcie.
Ostatecznie zamówiłem sobie te szkła VIEW MAXa. Przyjdą - założę i podzielę się wrażeniami. Od razu będę w stanie określić wyższość asferycznego nad wypukłym lub odwrotnie
To szkło co załatwiłem też takie było i muszę przyznać, że to rozwiązanie rzeczywiście zredukowało martwe pole do minimum. Aczkolwiek zauważmy, że do europejczyków chyba nikt nie robi prawego asferycznego szkła. Spotkałem się nawet z teorią, że się nie nadaje...
@Shmatan: Nie wiem czy oglądałeś to spod załączonego przeze mnie linka. Osobiście mam odczucie że oryginały są ciemniejsze - ewentualnie może to być kwestia aparatu, którym cykane było zdjęcie.
Ostatecznie zamówiłem sobie te szkła VIEW MAXa. Przyjdą - założę i podzielę się wrażeniami. Od razu będę w stanie określić wyższość asferycznego nad wypukłym lub odwrotnie
Ja chyba kupiłem zamiennik tej firmy - myszę sprawdzić ale logo mi się kojarzy.
Grzeje tak sobie, nierównomiernie - podobnie jakbyś za małą matę kupił.
Dwa... mam ją od roku i już nie grzeje...
Jeszcze nie sprawdzałem dlaczego ale pewnie zdechło...
Pasowanie do lusterka polo 9N3 też wątpliwe w porównaniu do oryginału.
Edit:
Sprawdziłem. Wkład dokładnie tej firmy. Upaliły się ścieżki w macie grzewczej.
Grzeje tak sobie, nierównomiernie - podobnie jakbyś za małą matę kupił.
Dwa... mam ją od roku i już nie grzeje...
Jeszcze nie sprawdzałem dlaczego ale pewnie zdechło...
Pasowanie do lusterka polo 9N3 też wątpliwe w porównaniu do oryginału.
Edit:
Sprawdziłem. Wkład dokładnie tej firmy. Upaliły się ścieżki w macie grzewczej.