[mk4] Lampy FK z soczewką czy bez?
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
Witam. Zastanawiam się nad dwoma kompletami lamp fk
1. zwykłe dymione http://allegro.pl/lampy-fk-vw-golf-iv-9 ... 90879.html" onclick="window.open(this.href);return false;
2. całe czarne z soczewką http://allegro.pl/lampy-fk-vw-golf-iv-9 ... 41610.html" onclick="window.open(this.href);return false;
I teraz moje pytanie: te pierwsze mogę podłączyć p&p, ale jak się ma ta sprawa z lampami z soczewkami? Czy do soczewki mogę podłączyć zwykłą żarówkę i gotowe(i zgodne z prawem)? Czy samopoziomowanie i spryski też są koniecznie do takich lamp, czy tylko w przypadku instalacji xenonu?
Ma ktoś w/w lampy i mógłby pokazać jak się prezentują na samochodzie? Które polecacie?
1. zwykłe dymione http://allegro.pl/lampy-fk-vw-golf-iv-9 ... 90879.html" onclick="window.open(this.href);return false;
2. całe czarne z soczewką http://allegro.pl/lampy-fk-vw-golf-iv-9 ... 41610.html" onclick="window.open(this.href);return false;
I teraz moje pytanie: te pierwsze mogę podłączyć p&p, ale jak się ma ta sprawa z lampami z soczewkami? Czy do soczewki mogę podłączyć zwykłą żarówkę i gotowe(i zgodne z prawem)? Czy samopoziomowanie i spryski też są koniecznie do takich lamp, czy tylko w przypadku instalacji xenonu?
Ma ktoś w/w lampy i mógłby pokazać jak się prezentują na samochodzie? Które polecacie?
[mk IV] Lampy fk z soczewką czy bez?
A więc tak, jeśli decydował byś sie na te pierwsze to proponuje Ci abyś rozkleił org lampy i pomalował środek. Jest dużo porad na forum jak to zrobić a jakość między tą a org jest spora, tym bardziej że koszt wtedy to tylko spray.
Co do tych drugich sam mam takie u siebie a to tylko z tego względu że nie miałem tyle $$ żeby kupić org xenon. Są jak najbardziej zgodne z prawem osobiście jestem z nich zadowolony ale wiadomo to nie to co org.
Co do tych drugich sam mam takie u siebie a to tylko z tego względu że nie miałem tyle $$ żeby kupić org xenon. Są jak najbardziej zgodne z prawem osobiście jestem z nich zadowolony ale wiadomo to nie to co org.
tylko do xenonuDejvw pisze:Czy samopoziomowanie i spryski też są koniecznie do takich lamp, czy tylko w przypadku instalacji xenonu?
OEM+ USA 25th Anniversary ==> viewtopic.php?f=89&t=395742
Dzięki wielkie za pomoc. Czyli do tych lamp z soczewką podłączam zwykłą żaróweczkę H1 czy H7 i wszystko gra i ładnie świeci? Nie będę musiał nic dokupować czy przerabiać? A jeszcze jedno, lepiej świeci z taką soczewką niż teraz na seryjnych lampach gdy takiej nie mam? 

Może świecić lepiej bo jest nowe, może świecić gorzej bo to nienajlepszy zamiennik a nie ori. Sporym problemem jest fakt ze soczewka nie puszcza żadnego światła nad linię odcięcia co skutkuje słabym oświetleniem np. znaków.
Nic nie musisz przerabiać/dokupywać poza tym że polecam przy okazji wsadzić nowe żarówki bo z lampą na wierzchu jest po prostu łatwiej
Nic nie musisz przerabiać/dokupywać poza tym że polecam przy okazji wsadzić nowe żarówki bo z lampą na wierzchu jest po prostu łatwiej
Ciężko stwierdzić co świeci lepiej
choć mi sie na soczewkach jeździ trochę lepiej. Mam założone philips +30% i to świeci bardzo dobrze. Przy soczewkach jest fajne to że podczas mijania sie z autem daje niebieską poświatę i przypomina xenon 

OEM+ USA 25th Anniversary ==> viewtopic.php?f=89&t=395742
Re: [mk IV] Lampy fk z soczewką czy bez?
Shatman, nie masz racji. Każda lampa, bez względu czy soczewka czy odbłyśnik FF czy lampa ryflowana musi mieć odcięcie w tym samym miejscu. Kwestią pozostaje tylko ostrość linii / jej rozmazanie. Pisanie że soczewka źle oświetla znaki jest błędem. Każda lampa ma poziome odcięcie, które w połowie zaczyna się wznosić ku górze, właśnie celem oświetlenia znaków. Światło to też nie może być za mocne bo mogło by oślepiać światłem odbitym od znaków.Shmatan pisze:Może świecić lepiej bo jest nowe, może świecić gorzej bo to nienajlepszy zamiennik a nie ori. Sporym problemem jest fakt ze soczewka nie puszcza żadnego światła nad linię odcięcia co skutkuje słabym oświetleniem np. znaków.
Jesli lampa jest zrobiona poprawnie, idealnie doświetla i pobocze i znaki, przy czym nie oślepia ludzi jadących z naprzeciwka.
- kris-krzysztof
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [mk IV] Lampy fk z soczewką czy bez?
Dodam do Twojej wypowiedzi jescze to że jeśli to jest Xenon to inaczej światło sie odbija od znakówskaktus pisze:Shatman, nie masz racji. Każda lampa, bez względu czy soczewka czy odbłyśnik FF czy lampa ryflowana musi mieć odcięcie w tym samym miejscu. Kwestią pozostaje tylko ostrość linii / jej rozmazanie. Pisanie że soczewka źle oświetla znaki jest błędem. Każda lampa ma poziome odcięcie, które w połowie zaczyna się wznosić ku górze, właśnie celem oświetlenia znaków. Światło to też nie może być za mocne bo mogło by oślepiać światłem odbitym od znaków.Shmatan pisze:Może świecić lepiej bo jest nowe, może świecić gorzej bo to nienajlepszy zamiennik a nie ori. Sporym problemem jest fakt ze soczewka nie puszcza żadnego światła nad linię odcięcia co skutkuje słabym oświetleniem np. znaków.
Jesli lampa jest zrobiona poprawnie, idealnie doświetla i pobocze i znaki, przy czym nie oślepia ludzi jadących z naprzeciwka.

- Malik
- Skaryfikejszyn Modyfikejszyn
Widzę, że koledzy tutaj już wszystko ładnie Ci wytłumaczyli. Z brakujących spraw mogę dorzucić tylko fotki jak te soczewki wyglądają na moim autku. Do tego jest xenon a spryski są w fazie kompletowania. sorry za brud na aucie ale po VAG'u i tygodniu nad morzem może da się to wybaczyć. pzdr

Ja dodam swoje uwagi, odnośnie lamp soczewkowych FK z tym ,że ja mam z ringami jeszcze, no więc po zmianie ori lamp na FK pojechałem wieczorem się przejechać aby zobaczyć jak to świeci, szczerze mówiąc nie byłem zadowolony, soczewka oświetlała o wiele słabiej od ori lamp, na drugi dzień dołożyłem ksenony 8000k, i na ustawieniu na 3 stopniu w dół lamp świeci to o niebo lepiej niż na zwykłych żarówkach, co do znaków to oświetla o wiele lepiej od zwykłych żarówek w zwykłych lampach, znaki widać bardzo dobrze z o wiele większej odległości, przy czym są białe i jeszcze lepiej widoczne, ja jestem zadowolony z lamp FK.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Mój 1.4l Red MK4 << click HERE >>
RECARO SEATS, 18 ALLOYS, LOWERING SPRINGS AND MORE

RECARO SEATS, 18 ALLOYS, LOWERING SPRINGS AND MORE

Z tym że montaż takowych lamp plus xenon to już nielegal. Takowe lampy faktycznie - bardzo fajnie świecą, problem jest taki, że ze względu na odcięcie - inne niż przy ori xenonie - mogą i oślepiają na łukach itp. Szczególnie widoczne jest to na autostradach kiedy w sznurach pojazdów na sąsiednim pasie znajduje się golfiarz, rodzynek z niebieskimi światłami dający po oczach.
Do tego spryskiwacze - moim zdaniem obowiązek. Już wielokrotnie miałęm do czynienia z upapranymi lampami na xenonie, świeciły gdzie popadnie.
Do tego spryskiwacze - moim zdaniem obowiązek. Już wielokrotnie miałęm do czynienia z upapranymi lampami na xenonie, świeciły gdzie popadnie.
skaktus, dalej się upieram przy swoim, bo normalna lampa nie jest na tyle idealna co lampa soczewkowa i puszcza więcej światła nad linie odcięcia - jest go na tyle niewiele że nie oślepia, ale ładnie doświetla wszystkie odblaskowe elementy na które pada jej światło. W lampie z soczewką odcięcie jest na prawde odcięciem, i powyżej żadne światło nie dochodzi - to oznacza że na niektóre elementy odblaskowe pada jedynie światło odbite od drogi które może być niewystarczające. Osobiście pojeździłem troche na nowych lampach klasycznych (w swoim mk4) i na soczewkach (w beetlu) i z całą pewnością wybieram klasyczne - soczewki są fajne do ksenonu (kiedy światło odbite np. od drogi wystarcza)
kształtu linii odcięcia nie musisz mi tłumaczyć
kształtu linii odcięcia nie musisz mi tłumaczyć

Teraz kolejna sprawa - nie każda lampa jest idealna. Sprawdzałeś poprawność ustawienia lamp, ustawienia nie tylko w poziomie ale też prawo lewo ? Jeśli lampa będzie minimalnie źle ustawiona efekt będzie taki jak mówisz. Sam posiadam soczewkowe lampy, ustawione prawidłowo względem poziomu i strony prawo / lewo i mam idealne doświetlenie znaków - bez względu czy są to znaki typu STOP czy znak z miastami. zjazdy itp. Zbliżając się do znaku widać schodzącą po nim linię odcięcia.
Co do samego odcięcia - starsze modele Corsy (nie B) na lampach z żarówkami H7 miały wręcz odcięcie jak w lampie soczewkowej - idealnie ostre.
Samo świecenie zależy od lampy, ustawienia itd. Nie należy też stwierdzać że soczewka jest be po kontakcie z jednym autem. Co auto to co innego w nim siedzi.
Co do samego odcięcia - starsze modele Corsy (nie B) na lampach z żarówkami H7 miały wręcz odcięcie jak w lampie soczewkowej - idealnie ostre.
Samo świecenie zależy od lampy, ustawienia itd. Nie należy też stwierdzać że soczewka jest be po kontakcie z jednym autem. Co auto to co innego w nim siedzi.
Ja u siebie założyłem dokładnie takie same soczewki + ksenon i jestem bardzo zadowolony
Ładnie wyglada, jeszcze lepiej świeci (po ustawieniu u diagnosty). Kupilem je nawet u tego gościa na allegro co link podałeś i mogę go polecić.
A jak to jest z milicją? Ori spryski założylem, ale nie ma samopoziomowania. Sprawdzają takie rzeczy przy kontroli? Miał ktoś taką sytuację?
Pozdr.

A jak to jest z milicją? Ori spryski założylem, ale nie ma samopoziomowania. Sprawdzają takie rzeczy przy kontroli? Miał ktoś taką sytuację?
Pozdr.