Słyszałem o tym, ale to raczej nie to, bo tutaj jest taka sytuacja, że kontrolka się oswieci na chwilę i gaśnie.SzYmKnIgHt pisze: ↑czw lut 28, 2019 20:47Jak miałem tez silnik 1.4 tez zapalała mi się kontrolka od ciśnienia i tez jak jechalem na wysokich obrotach to nic sie nie działo, Ale jak jechalem na niższych obrotach to włączyła się. Problem był w tym ze w misce olejowej leżał połksieżyc który wypadł z pomiedzy wału korbowego a bloku silnika. I w bloku wytarła się centymetrowa dziura bo był luz na wale wzdlużny może tylko ja tak miałem nie wiem
Problem z zapalającą się kontrolką ciśnienia oleju VW GOLF MK4
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Re: Problem z zapalającą się kontrolką ciśnienia oleju VW GOLF MK4
No cóż. Może dolegliwość będzie się nasilać z czasem. Ja osobiście wolałbym zwalić miskę i sprawdzić.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
A nie było błędów od czujnika położenia wału? Zwykle są jak wał "pływa".
Musiałoby przestawić pierścień impulsowy lub go zluzować.
-
- Nowicjusz
Nie było takowych błędów. Powiem tak, w moim przypadku był wymieniany blok silnik z powodu zniszczonego wału korbowego i ciśnienie było bardzo niskie, głowica została ta co była, a mechanik twierdzi, że wał z tego silnika który jest teraz jest w dobrym stanie. Także wadliwy wał chyba odpada. Auto tak czy tak za jakiś czas zostanie sprzedane, ale chcę to naprawić, żeby nikogo nie ładować na minę.
-
- Nowicjusz
No chyba, pewności nie mam, ale jak w zeszłe lato wymieniał mi ten motor, to zaglądał na wał i był w dobrym stanie, więc nie wiem co by się mogło w tym czasie stać. Tak czy inaczej za chwilę zawioze go do niego i będzie zmieniać ten olej. Jak już będzie gotowe dam znać czy jest poprawa.
-
- Mały gagatek
- Auto: MK4-V50-KIA-VITO-BMW
- Silnik: BFQ
W moim Mk 4 dobraliśmy się do panewek , wał miał pęknięcia wzdłuż , blok do osiowania ,ale niestety już się nie dało nic z niego zrobić , taką usterkę spowodował silikon który zatkał jeden kanał, poprzedni właściciel miskę złożył na silikon i kawałek się przedostał właśnie w kanał smarowania , objawy to ,zapalanie kontrolki cißnienia oleju , pan kierowca to zignorował , temperatura zrobiła już resztę
-
- Nowicjusz
Olej wymieniony, właśnie godzinkę temu go testowałem. Przejechałem jakieś 25km z prędkością 140km/h i chyba to 10w60 marki valvoline pomogl, bo kontrolka się nie zaswiecila gdy obroty spadały.
-
- Nowicjusz
Być może, tak czy inaczej za niedługo idzie na sprzedaż, ja już tym autem długo nie będę jeździł.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
To nowy nabywca zdziwi się jak po zakupie naleje olej zgodny z normą według podpowiedzi gawędzi forumowej
-
- Nowicjusz
Ja przecież powiem jaki olej jest wlany, a to już decyzja klienta czy kupi czy nie kupi. Oszukiwać nikogo nie mam zamiaru, a jak się nie sprzeda to może do jakiegoś skupu go pocisne i tyle
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
Powiesz że silnik dlubniety i tylko 10w60 toleruje