Witam, nastał bardzo przykry moment w karierze mojego Golfika - niestety po wielu latach siadł mu rozrusznik.
Ostatnie miesiące kręcił już dość ciężko, że z ledwością udawało się uruchomić silnik, a więc wiedziałem, że jego kres się bliski i nieunikniony, no i pewnego dnia zapadł już kompletnie w sen wieczny.
Na kilka odpaleń pomogło doraźne opukanie go przecinakiem i młotkiem, ale teraz to już praktycznie nie daje niemal żadnych oznak życia.
Pytanie mam takie - dysponuję rozrusznikiem z innego wersji silnikowej - bodajże benzyna 1.6 lub 1.8 - czy będzię on kompatybilny z wersją 1.9 TDI?
Z przełożeniem powinienem sobie jakoś poradzić (mam garaż z kanałem), kwestia tylko, czy da się stosować zamiennie rozruszniki z różnych wersji silnikowych?
Proszę o info, pozdrawiam
Golf III - rozrusznik (kompatybilność)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Golf III - rozrusznik (kompatybilność)
Wydaje mi się to bezsensowne. Od benzyny będą sporo słabsze w sensie mocy. Diesla mają około 1900 wat a benzynowe około 1200 wat.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Re: Golf III - rozrusznik (kompatybilność)
Szukaj rozrusznika z Golfa 5 TDI ze skrzynią 02A. Poza złączem od elektromagnesu pasuje idealnie.