Problemy z rozłączonym zewnętrznym zewnętrznym mechanizmem zmiany biegów pod maską przy skrzyni biegów w Golfie 2, 1.6 l
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy z rozłączonym zewnętrznym zewnętrznym mechanizmem zmiany biegów pod maską przy skrzyni biegów w Golfie 2, 1.6 l
Zauważyłem bardzo duże luzy na pionowym na lewarku (dźwigni) zmiany biegów. Podniosłem maskę i w komorze silnika, głęboko na dole, zobaczyłem, że prawie nie ma już tego okrągłego, jasnego przegubu z tworzywa sztucznego, zwanego potocznie "jabłkiem", na długim podłużnym drążku (cięgnie, wałku), który wychodzi z kabiny przez ścianę grodziową. Zawołałem mechanika do mojego starego Golfika 2, stojącego na parkingu i on za pomocą długich przedłużek rozkręcił układ cięgieł i wyjął mocno ścięte to "jabłko". Była to sobota i nie zdążyłem kupić nowych części ("jabłka" i przegubu od podłużnego drążka), by mógł je wymienić ten mechanik. Ale bardzo pechowo mechanik uległ nieszczęśliwemu wypadkowi w swojej pracy, gdzie maszyna wciągnęła jego dłoń i ucięła mu małego palca. Na domiar złego, ten mechanik przed demontażem cięgieł zapomniał wrzucić na luz lewarek zmiany biegów i samochód do dziś, w takim stanie, stoi na parkingu z włączonym biegiem - do dziś niczego nie ruszałem. Nie wiem, czy mogę wyłączyć bieg po prostu ręką przy skrzyni biegów, czy może inny mechanik dokończyć naprawę na parkingu, gdzie stoi teraz mój golf 2, w takich uciążliwych warunkach (bez kanału itd.). Bardzo proszę kolegów o pomoc i porady. Serdecznie pozdrawiam
Re: Problemy z rozłączonym zewnętrznym zewnętrznym mechanizmem zmiany biegów pod maską przy skrzyni biegów w Golfie 2, 1
Możesz sam włączyć luz. Zmieniaj położenia dźwigni na skrzyni biegów zgodnie z tym zdjęciem.
viewtopic.php?t=443626#p5345140
viewtopic.php?t=443626#p5345140
Re: Problemy z rozłączonym zewnętrznym zewnętrznym mechanizmem zmiany biegów pod maską przy skrzyni biegów w Golfie 2, 1
Dzisiaj zostało wymienione tzw. "jabłko" na wałku zwrotnym w komorze silnika, a następnie chciałem sprawdzić podczas ruszania, jak wchodzą poszczególne biegi i okazało się, że w ogóle nie wchodzi wsteczny bieg, a zamiast niego wchodzi pierwszy bieg (1-ka), bo cały czas Golf 2, 1.6 l, benzyna 72 KM, 5-cio biegowa skrzynia biegów 020 rusza tylko do przodu, a nie chce w ogóle jechać do tyłu. Co to może być, że nie mogę włączyć biegu wstecznego ? Proszę o pomoc i pozdrawiam
- indigo1975
- Użytkownik
- Auto: vw golf 3 gtd/vw scirocco
zle ustawiona dzwignia biegow. Zrob sobie z blaszki przyrzad z tej strony https://www.golf3.de/anleitungen-tutori ... aenge.html albo kup na necie ten przyrzad vw 3104 mocujesz to na dzwigni biegow oczywiscie wczesniej trzeba poluzowac ciegno biegow przy skrzyni. Przyrzad wycentruje ci wajche biegow potem dokrecasz ciegno przy skrzyni .
indigo1975
- indigo1975
- Użytkownik
- Auto: vw golf 3 gtd/vw scirocco
Można to jeszcze ustawić na szybko w ten sposób że luzujesz wajchę biegów przy skrzyni i włączasz wsteczny tym elementem przy skrzyni jak dobrze pamiętam to wajcha na maxa w lewo i wepchnąć do przodu do oporu , potem w kabinie włączasz wsteczny i skrecasz łączenie wajchy przy skrzyni i powinno być w miarę ok . Z przyrządem jest dokładniej i biegi wchodzą jak należy pod warunkiem że wszystkie elementy są w dobrym stanie.
indigo1975