Światło cofania - zapala się przy dodawaniu gazu...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

amigancik
Nowicjusz
Nowicjusz

Światło cofania - zapala się przy dodawaniu gazu...

Post autor: amigancik » śr sty 08, 2025 02:03

Witajcie, mam problem od prawie roku, czy ktoś z Was ma może pomysł, spotkał się z czymś podobnym ?

Jak wspomniałem zauważyłem brak światła cofania (wsteczny bieg) ale gdy dojeżdżałem w nocy tyłem do ściany, ogrodzenia w nocy, zauważyłem że gdy dodaję gazu zapala się światło cofania, gdy gdy gaz odpuszczam światło gaśnie, i tak przygazuję zaczyna zapalać się, dosłownie jakby od mocy gazowania zależało czy się pali czy gaśnie. Potem zaobserwowałem też że przy wyłączonym silniku, z włączonym biegiem wstecznym kiedy energicznie poruszam autem (bujam nim) też się potrafi zapalać, ostatnio już tylko przy gazowaniu niestety...

Chciałbym poradzić z problemem sam, jakieś wskazówki co mogę "na szybko" sprawdzić, zrobić sam w temacie usunięcia usterki ?

Dzięki!

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Re: Światło cofania - zapala się przy dodawaniu gazu...

Post autor: marcin7x5 » śr sty 08, 2025 18:55

Zwarcie w instalacji, kostki przy skrzyni biegów, wiązka elektryczna do sprawdzenia.

amigancik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: amigancik » czw sty 09, 2025 00:11

dzięki przyjacielu za odpowiedź, a czy coś więcej, jest może jakiś temat na forum który wyjaśnia problem, jakieś zdjęcie tej kostki, czy od maski czy od spodu z kanału do tej kostki się dostać można, czy coś wstępnie sprawdzić, poprawić, wyjąć przedmuchać włożyć ? czy raczej kaplica i bez dobrego mechaniora nie podchodzić do tematu ? w razie czego mam VAG-a...
2023 VCDS VAGCOM vvagcom interfejs VCDSCAN HEX V2

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » czw sty 09, 2025 21:54

Przeszukaj dział elektryka ... ogólne to poszukaj w skrzyni czujnika, kostka na 2 kabelki i zobacz czy jak hą odetniesz od czujnika to też będą te objawy nadal. Jak odetniesz to sprawdź kabelki czy nic się nie wyrwało, zwarło, zgniło....

amigancik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: amigancik » pt sty 10, 2025 02:55

ok dzięki za podpowiedzi, ale czy możesz jakieś zdjęcie tej kostki albo tego miejsca w którym się znajduje ? czy od spodu auta trzeba czy z góry, z której strony się do niej dobrać ?

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » sob sty 11, 2025 18:52

Nie wiem jaką masz szynie biegów. U mnie jest od góry wkręcony. Ogólnie to masz 2 czujniki wkręcone w skrzynię. Jeden 2 a drugi 3 pinową ma wtyczkę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk6 (2008 - 2013)”