Witajcie, mam problem od prawie roku, czy ktoś z Was ma może pomysł, spotkał się z czymś podobnym ?
Jak wspomniałem zauważyłem brak światła cofania (wsteczny bieg) ale gdy dojeżdżałem w nocy tyłem do ściany, ogrodzenia w nocy, zauważyłem że gdy dodaję gazu zapala się światło cofania, gdy gdy gaz odpuszczam światło gaśnie, i tak przygazuję zaczyna zapalać się, dosłownie jakby od mocy gazowania zależało czy się pali czy gaśnie. Potem zaobserwowałem też że przy wyłączonym silniku, z włączonym biegiem wstecznym kiedy energicznie poruszam autem (bujam nim) też się potrafi zapalać, ostatnio już tylko przy gazowaniu niestety...
Chciałbym poradzić z problemem sam, jakieś wskazówki co mogę "na szybko" sprawdzić, zrobić sam w temacie usunięcia usterki ?
Dzięki!
Światło cofania - zapala się przy dodawaniu gazu...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Światło cofania - zapala się przy dodawaniu gazu...
Zwarcie w instalacji, kostki przy skrzyni biegów, wiązka elektryczna do sprawdzenia.
dzięki przyjacielu za odpowiedź, a czy coś więcej, jest może jakiś temat na forum który wyjaśnia problem, jakieś zdjęcie tej kostki, czy od maski czy od spodu z kanału do tej kostki się dostać można, czy coś wstępnie sprawdzić, poprawić, wyjąć przedmuchać włożyć ? czy raczej kaplica i bez dobrego mechaniora nie podchodzić do tematu ? w razie czego mam VAG-a...
2023 VCDS VAGCOM vvagcom interfejs VCDSCAN HEX V2
2023 VCDS VAGCOM vvagcom interfejs VCDSCAN HEX V2
Przeszukaj dział elektryka ... ogólne to poszukaj w skrzyni czujnika, kostka na 2 kabelki i zobacz czy jak hą odetniesz od czujnika to też będą te objawy nadal. Jak odetniesz to sprawdź kabelki czy nic się nie wyrwało, zwarło, zgniło....
ok dzięki za podpowiedzi, ale czy możesz jakieś zdjęcie tej kostki albo tego miejsca w którym się znajduje ? czy od spodu auta trzeba czy z góry, z której strony się do niej dobrać ?
Nie wiem jaką masz szynie biegów. U mnie jest od góry wkręcony. Ogólnie to masz 2 czujniki wkręcone w skrzynię. Jeden 2 a drugi 3 pinową ma wtyczkę.