Golf 4 nie odpala, EPC, Engine check
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak dla mnie to masz problemy z wiązką elektryczną idącą do licznika. Widocznie jak sie nagrzeje wewnątrz autka to cos nie styka. Trzeba posprawdzać wszystkie wtyczki i zlaczki. Skoro słychac charakterystyczne cyknięcie to sprawdź też czy aby jakiś przekaźnik w tym czasie się nie załacza.
Nie ma reguły czy silnik jest ciepły, czy zimny. Dzisiaj np. brak było kontrolek z samego rana po całonocnym parkowaniu pod chmurką. Później się pojawiły. Nie ma też wpływu deszcz, bo po burzy kontrolki były. W piątek ponownie podłącze auto pod komputer i zobaczymy co pokaże.
W życiu piękne są tylko chwile
I tak to jest jak człowiek mieszka na wsi, nie ma swojego kabelka do połączenia i jest zdany na łaskę innych. W trakcie oczekiwania (tak się nie doczekałem) na znajomego kontrolki epc i check nie było więc zacząłem sam trochę sprawdzać. Znalazłem coś ciekawego. Przekaźnik 206, ten pod kierownicą ma ułamaną jedną nóźkę (reszta została w środku) Czy może to być rozwiązanie problemu ? Było już późno i nie miałem skąd wziąć. Przekaźnik 409 po wyjęciu (na wyłączonym zapłonie) i ponownym włożeniu spowodował odezwanie się na chwilę pompy paliwa.
-
- Nowicjusz
Re: Golf 4 nie odpala, EPC, Engine check
Witam
Poradziłem sobie w końcu z tym problemem. Problem polega z zasilaniem komputera. Niestety nic nie da sprawdzanie Vagiem bo błędu nie będzie żadnego ponieważ komputer nie jest w tym momencie zasilany. Oczywiście przekaźnik 109 odpowiada za zasilanie komputera ale nie tylko. W silnikach 1,6SR (w moim przypadku APF) przekaźnik od zasilania komputera ma numer 30 i znajduje się pod maską. Okazuje się że jest to spowodowane zimnymi lutami i brakiem styku więc raz się palą kontrolki EPC i Check a raz nie. Ja swój przekaźnik polutowałem i problem znikną. Jeśli komuś to nie pomoże to proponuje kupić nowy koszt niewielki a problem zniknie. Poniżej wrzucam zdjęcie gdzie ten przekaźnik się znajduje.
pod zaznaczoną obudową znajduje się ten przekaźnik. Zaznaczony na zdjęciu poniżej.
Pozdrawiam i powodzenia z usuwaniem usterki.
Poradziłem sobie w końcu z tym problemem. Problem polega z zasilaniem komputera. Niestety nic nie da sprawdzanie Vagiem bo błędu nie będzie żadnego ponieważ komputer nie jest w tym momencie zasilany. Oczywiście przekaźnik 109 odpowiada za zasilanie komputera ale nie tylko. W silnikach 1,6SR (w moim przypadku APF) przekaźnik od zasilania komputera ma numer 30 i znajduje się pod maską. Okazuje się że jest to spowodowane zimnymi lutami i brakiem styku więc raz się palą kontrolki EPC i Check a raz nie. Ja swój przekaźnik polutowałem i problem znikną. Jeśli komuś to nie pomoże to proponuje kupić nowy koszt niewielki a problem zniknie. Poniżej wrzucam zdjęcie gdzie ten przekaźnik się znajduje.
pod zaznaczoną obudową znajduje się ten przekaźnik. Zaznaczony na zdjęciu poniżej.
Pozdrawiam i powodzenia z usuwaniem usterki.
Mam identycznie ten sam silnik (APF), więc mimo, że jest niedziela schodzę do samochodu to sprawdzić. O wynikach napiszę.
Obiecałem napisać, to piszę Oczywiście miałem, to samo i dzisiaj śmieję się sam z siebie Zasugerowałem się przekaźnikiem 109, ale, że u mnie takiego nie było, to uwziąłem się na 409, lub na przetarte kable..... a tu niespodzianka
Człowiek całe życie się uczy. Silniki takie same, ale osprzęt inny. Dziękuję za wskazanie drogi Pozdrawiam
Człowiek całe życie się uczy. Silniki takie same, ale osprzęt inny. Dziękuję za wskazanie drogi Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Witam mam podobny problem w swoim golfiku mam pytanko jak pan polutował ten przekaznik ??,na tych stykach czy w środku?Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Witam mam podobny problem z golfem mógłby pan napisać jak polutować ten przekaznik.Pozdrawiam
golfik199922 pisze:Witam mam podobny problem z golfem mógłby pan napisać jak polutować ten przekaznik.Pozdrawiam
Najlepiej oczywiście kupić nowy przekaźnik (nie jest drogi), ale doraźnie można, może nie tyle co polutować, ale "przelutować", chodzi o pozbycie się tzw "zimnych lutów". Wyjmujemy przekaźnik z obudowy, najlepiej mała lutownica w rękę i trzeba poprawić luty. Jeżeli problem dotyczy właśnie tego, to pomaga na 100 %. Chwila pracy i jedziemy dalej Pozdrawiam
To jest dokładnie przekaźnik pompy paliwa . Nr części : 165 906 381 . Własnie zamierzam go kupic i mysle ze to rozwiąże mój problem .
-
- Nowicjusz
Hej, też miałem ten problem. Wymieniłem przekaźnik pompy paliwa na nowy (HANS PRIES) i potwierdzam, że to pomaga dzięki za pomoc