Brak podświetlenia zegarów oraz nie świeci prawy przod i tyl
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam znawcow. Mam pare problemow z golf 4 1.9sdi.
1. brak podświetlenia zegarow. byl taki moment ze sie podczas jazdy na ulamek sekundy podswietlily te zegary i ponownie zgasly. Wiec wykluczyc chyba mozemy spalone żarówki/ledy. Czyścilem też papierem i środkiem do czyszczenia stykow piny od włącznika świateł i potencjometru od regulacji wys swiatel/kontrastu podswietlenia zegarow i dalej nic... Przelozylem wlacznik do swiatel od kolegi z auta i tez nic... Czy ktos moze mi pomoc? Nie znam sie nic na elektryce oraz na mechanice ale czytam te forum i rozne poradniki i bardzo chcialbym to opanowac samemu a nie dajac auto na wartsztat... Ale jesli bedzie tzreba to na warsztat niestety trzeba bedzie jechac.
2. drugi problem to brak prawego przedniego i prawego tylniego swiatla mijania. Wpierw nie swiecilo mi z tylu , potem i ztylu i z przodu. Teraz mi juz nawet postojowe nie swieci, i wszystko z prawej strony. Kierunkowskay dzialaja lewa i prawa strona ok. Żarówki wymienilem na nowe i dalej nic. Sprawdzam probnikiem 12Voltowym bezpieczniki nr 22 i 23. 22- lampka w probniku mi sie zaswiecila, 23- lampka wprobniku sie nie zaswieca. Bezpieczniki sa dobre ale tak jakby napiecia nie bylo na wtykach w miejscu bezpiecnzika nr 23... To normalna rzecz? Ktoś coś poradzi?
Czy te dwa problemy mogą byc jakos ze soba powiazane?Wpierw zaczał mi sie problem z podswietlaniem zegarow a potem z tymi swiatlami...
1. brak podświetlenia zegarow. byl taki moment ze sie podczas jazdy na ulamek sekundy podswietlily te zegary i ponownie zgasly. Wiec wykluczyc chyba mozemy spalone żarówki/ledy. Czyścilem też papierem i środkiem do czyszczenia stykow piny od włącznika świateł i potencjometru od regulacji wys swiatel/kontrastu podswietlenia zegarow i dalej nic... Przelozylem wlacznik do swiatel od kolegi z auta i tez nic... Czy ktos moze mi pomoc? Nie znam sie nic na elektryce oraz na mechanice ale czytam te forum i rozne poradniki i bardzo chcialbym to opanowac samemu a nie dajac auto na wartsztat... Ale jesli bedzie tzreba to na warsztat niestety trzeba bedzie jechac.
2. drugi problem to brak prawego przedniego i prawego tylniego swiatla mijania. Wpierw nie swiecilo mi z tylu , potem i ztylu i z przodu. Teraz mi juz nawet postojowe nie swieci, i wszystko z prawej strony. Kierunkowskay dzialaja lewa i prawa strona ok. Żarówki wymienilem na nowe i dalej nic. Sprawdzam probnikiem 12Voltowym bezpieczniki nr 22 i 23. 22- lampka w probniku mi sie zaswiecila, 23- lampka wprobniku sie nie zaswieca. Bezpieczniki sa dobre ale tak jakby napiecia nie bylo na wtykach w miejscu bezpiecnzika nr 23... To normalna rzecz? Ktoś coś poradzi?
Czy te dwa problemy mogą byc jakos ze soba powiazane?Wpierw zaczał mi sie problem z podswietlaniem zegarow a potem z tymi swiatlami...
siwyok, co do zegarów to sprawdż bezpieczniki nr 10-5A i nr 15-A , światła nr 20-10 A i nr22-5A
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
siwyok,
wyłącz zapłon i sprawdź czy po przełączeniu manetki kierunkowskazów w lewo/w prawo będą świeciły Ci się postojówki z lewej/prawej strony. Jeśli tak, to znaczy że okablowanie jest ok. Następnie sprawdź czy po przekręceniu przełącznika świateł na postojówki, na jego wyprowadzeniach 13 i 14 (kable: szaro-brązowy i szaro-filoletowy) pojawia się 12V.
Cała deska nie świeci, czy tylko licznik?siwyok pisze:brak podświetlenia zegarow
mijania czy postojówki? Jeśli chodzi Ci o światła postojowe, to:siwyok pisze:tylniego swiatla mijania
wyłącz zapłon i sprawdź czy po przełączeniu manetki kierunkowskazów w lewo/w prawo będą świeciły Ci się postojówki z lewej/prawej strony. Jeśli tak, to znaczy że okablowanie jest ok. Następnie sprawdź czy po przekręceniu przełącznika świateł na postojówki, na jego wyprowadzeniach 13 i 14 (kable: szaro-brązowy i szaro-filoletowy) pojawia się 12V.
Re: Brak podświetlenia zegarów oraz nie świeci prawy przod i
@wojtas46
1. jesli chodzi o brak podswietlenia zegarow to sprawdzilem bezpieczniki nr 10 i nr 15 i są dobre, procz tego Probnikiem zmierzylem napiecie na tych blaszkach co sie w nie bezpieczniki wpina i sie prbonik swieci czyli jest ok. Jakieś inne porady?
2. odnosnie braku prawego przednigo swiatla mijania i prawgo tylnego swiatla mijania oraz braku prawego swiatla postojowego to sprawdzalem bezpieczniki od nr 18 do 23 i sa dobre. Mierzac probnikem napiecie na blaszkach gdzie wchodza te bezpieczniki , probnik nie zaswiecil mi sie tylko w poz. nr 22... Czy to jest jakis trop?
1. jesli chodzi o brak podswietlenia zegarow to sprawdzilem bezpieczniki nr 10 i nr 15 i są dobre, procz tego Probnikiem zmierzylem napiecie na tych blaszkach co sie w nie bezpieczniki wpina i sie prbonik swieci czyli jest ok. Jakieś inne porady?
2. odnosnie braku prawego przednigo swiatla mijania i prawgo tylnego swiatla mijania oraz braku prawego swiatla postojowego to sprawdzalem bezpieczniki od nr 18 do 23 i sa dobre. Mierzac probnikem napiecie na blaszkach gdzie wchodza te bezpieczniki , probnik nie zaswiecil mi sie tylko w poz. nr 22... Czy to jest jakis trop?
Mały postęp, a wiec tak na dzień dzisiejszy problem wygląda tak ze juz mi tylko prawe tylne światło nie świeci no i ten nieszczesny brak podswietlenia zegarow.
@hayperekpo
Tylko podswietlenie zegarow nie dziala, inne kontrolki sie podswietlaja.
1. odnosnie braku podswietlenia zegarow to ma ktos jakis pomysł? Poczyszcze jeszcze raz piny od wlacznika swiatel ( a propos czyszczenia czy rozebrac go na czesci pierwsze i poczyscic czy tylko te piny starcza?)oraz poczyszcze piny od potencjometru wys.regulacji swiatel/kontrast podswietlenia. Regulacja wys.swiatel dziala poprawnie. Wyciagne ten potencjometr i na wtyczce zrobie mostek i wtedy dowiemy sie czy to wina potencjometru. Wtyczka po stronie regulacji kontrastu ma trzy wejscia na piny (czy wiecie ktore mam zmostkowac?, albo na ktorych ma sie pojawic 12V?) a po stronie regulacji wysokosci swiatel ma dwa wejscia na 2 piny.
@hayperekpo
2. robilem tak jak pisales o tym przelaczaniu przy wylaczonym zaplonie manetki kierunkowskazu w lewo i sie swiatla postosjowe swiecily z przodu i tylu, jesli kierunkowskaz dalem w prawo to swiecil mi sie tylko przod a TYL nie. Zarowka z tylu sprawdzalem i jest dobra...
Następnie chciales abym sprawdźil czy po przekręceniu przełącznika świateł na postojówki, na jego wyprowadzeniach 13 i 14 (kable: szaro-brązowy i szaro-filoletowy) bylo 12 V. A wiec tak przy wylaczonym zaplonie probnik zaswiecil mi tylko przy 15 a po wlaczeniu zaplonu probnik swiecil na wyprowadzeniach 15, 1 i 2.
@hayperekpo
Tylko podswietlenie zegarow nie dziala, inne kontrolki sie podswietlaja.
1. odnosnie braku podswietlenia zegarow to ma ktos jakis pomysł? Poczyszcze jeszcze raz piny od wlacznika swiatel ( a propos czyszczenia czy rozebrac go na czesci pierwsze i poczyscic czy tylko te piny starcza?)oraz poczyszcze piny od potencjometru wys.regulacji swiatel/kontrast podswietlenia. Regulacja wys.swiatel dziala poprawnie. Wyciagne ten potencjometr i na wtyczce zrobie mostek i wtedy dowiemy sie czy to wina potencjometru. Wtyczka po stronie regulacji kontrastu ma trzy wejscia na piny (czy wiecie ktore mam zmostkowac?, albo na ktorych ma sie pojawic 12V?) a po stronie regulacji wysokosci swiatel ma dwa wejscia na 2 piny.
@hayperekpo
2. robilem tak jak pisales o tym przelaczaniu przy wylaczonym zaplonie manetki kierunkowskazu w lewo i sie swiatla postosjowe swiecily z przodu i tylu, jesli kierunkowskaz dalem w prawo to swiecil mi sie tylko przod a TYL nie. Zarowka z tylu sprawdzalem i jest dobra...
Następnie chciales abym sprawdźil czy po przekręceniu przełącznika świateł na postojówki, na jego wyprowadzeniach 13 i 14 (kable: szaro-brązowy i szaro-filoletowy) bylo 12 V. A wiec tak przy wylaczonym zaplonie probnik zaswiecil mi tylko przy 15 a po wlaczeniu zaplonu probnik swiecil na wyprowadzeniach 15, 1 i 2.
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
siwyok, jeśli podświetlenie reszty deski działa, to znaczy, że wyłącznik świateł i regulator jasności mają się dobrze. Możesz sprawdzić, czy zasilanie podświetlenia dociera do licznika - próbnik podepnij do pinu 20 niebieskiej wtyczki.
Wyjmij wkład tylnej lampy i sprawdź czy dochodzi napięcie do oprawki żarówki postojówek. Zerknij też na wtyczkę, którą wkład jest podłączony do wiązki - czy piny nie są zaśniedziałe/brudne itp.siwyok pisze:jesli kierunkowskaz dalem w prawo to swiecil mi sie tylko przod a TYL nie. Zarowka z tylu sprawdzalem i jest dobra...
hayperekpo pisze:
Wyjmij wkład tylnej lampy i sprawdź czy dochodzi napięcie do oprawki żarówki postojówek. Zerknij też na wtyczkę, którą wkład jest podłączony do wiązki - czy piny nie są zaśniedziałe/brudne itp.
Napiecie dochodzi do oprawki żarówki postojówek bo przelozylem przed chwila wlacznik od swiatel od kolegi i mi sie zaswiecily tylne postojowe prawe i lewe ale zas z przodu mi sie swiatla mijania nie swiecily... Z powrotem wlozylem moj wlacznik swiatel i mi znow prawy tyl i przod postojowek nie swieci, reszta czyli prawa strona postojowek swieci i mijania tez swieca.... Cos dziwne, raz swieci , raz nie, masakra. Czyli reasumując na ta chwile nie swieca mi postojowe przod i tyl prawa strona. A jak rozebrac ten wlacznik od swiatel na czesci? ?Moze jeszcze w srodku trzeba to obejrzec i ewentualnie poczyscic.
@hayperekpo
Piszesz zeby sprawdzić, czy zasilanie podświetlenia dociera do licznika - próbnik podepnij do pinu 20 niebieskiej wtyczki.
O ktora niebieska wtyczke Ci chodzi? Ta co idzie do wlacnzika świateł czy jakas inna i ewentualnie gdzie tej wtyczki szukac?
z tylu licznikasiwyok pisze:gdzie tej wtyczki szukac
Sprawdź masę, dodaj na chwilę dodatkowy kabelek masowy od tylnej lampy do najbliższej śrubki w nadwoziu, brak dobrego masowania robi często '' choinkę '' ze świateł.
Ostatnio zmieniony sob lut 16, 2013 00:08 przez sagitar2, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie wracam dzis z roboty , patrze a tu wszystkie swiatelka sprawnie swieca Ciekawe na jak dlugo hehe ( przed praca jeszcze raz poczyscilem wlacznik swiatel i chyba to pomogło). Czy to wina wlacznika była? Sam juz nie wiem... Teraz moi drodzy forumowicze pozostal jeszcze problem z brakiem podswietlenia zegarow (pozostale kontrolki na desce rozdzielczej normalnie swieca). Byla sugestia od jednego z forumowiczow zeby zmostkowac piny nr 15 i nr14 od wtyczki z wlacznika swiatel. Mialy sie wtedy mi zaswiecic prawe postojowe tyl i przod i w dodatku podswietlic te zegary. Gdy zmostkowalem te piny 15 i 14 to siwatla po prawej stronie mi sie zaswiecily ale zegary sie juz NIE podswietlił sie...
@hayperekpo, cinek 2004
Wezme sie teraz za tą niebieska wtyczke i sprawdze czy jest napiecie na pin nr 20 tak? Piszecie mi ze ta wtyczka jest z tylu licznika, a jak sie mam do niej dostac? Pod kierowniaca mam normalnie te oslony sciagnac? Napiszcie cos dokladniej, ktore oslony mniej wiecej ile srubek tam jest do odkrecenia i ewentualnie co jeszcze musze zdemontowac zeby sie dostac do tej wtyczki co dochodzi do licznika. Bo nie wiem Ps. co mamy na mysli piszac ze ze swiateł robi sie czesto "choinka"???
@hayperekpo, cinek 2004
Wezme sie teraz za tą niebieska wtyczke i sprawdze czy jest napiecie na pin nr 20 tak? Piszecie mi ze ta wtyczka jest z tylu licznika, a jak sie mam do niej dostac? Pod kierowniaca mam normalnie te oslony sciagnac? Napiszcie cos dokladniej, ktore oslony mniej wiecej ile srubek tam jest do odkrecenia i ewentualnie co jeszcze musze zdemontowac zeby sie dostac do tej wtyczki co dochodzi do licznika. Bo nie wiem Ps. co mamy na mysli piszac ze ze swiateł robi sie czesto "choinka"???
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
Mamy na myśli, że sobie świecą jak chcą, migają, przygasają, itp.siwyok pisze: Ps. co mamy na mysli piszac ze ze swiateł robi sie czesto "choinka"???
Co do demontażu licznika, np. tu masz to opisane (nawet fotki są)http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=72756
Dzien przerwy i znow działamy
@hayperekpo
Sprawdziłem, czy zasilanie podświetlenia dociera do licznika - próbnik podpiołem do pinu 20 niebieskiej wtyczki i probnik sie nie zaswiecil... ani przy wylaczonym zaplonie ani przy wlaczonym zaplonie.
Przy wylaczonym zaplonie probnik zaswiecil w miejscach nr : 23,30
Przy wlaczonym zaplonie probnik zaswiecil w miesjcach nr: 1,26,27,30 i kurcze nie pamietam juz czy w nr 23
Skoro nie ma napiecia na pinie 20 to co to oznacza? Co dalej robic? Jaki jeszcze moze byc powod ze nie mam tego podswietlenia zegarow?
@hayperekpo
Sprawdziłem, czy zasilanie podświetlenia dociera do licznika - próbnik podpiołem do pinu 20 niebieskiej wtyczki i probnik sie nie zaswiecil... ani przy wylaczonym zaplonie ani przy wlaczonym zaplonie.
Przy wylaczonym zaplonie probnik zaswiecil w miejscach nr : 23,30
Przy wlaczonym zaplonie probnik zaswiecil w miesjcach nr: 1,26,27,30 i kurcze nie pamietam juz czy w nr 23
Skoro nie ma napiecia na pinie 20 to co to oznacza? Co dalej robic? Jaki jeszcze moze byc powod ze nie mam tego podswietlenia zegarow?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
siwyok pisze:Tylko podswietlenie zegarow nie dziala, inne kontrolki sie podswietlaja.
śledzę temat od dłuższego czasu...i się zastanawiam co masz na myśli pisząc "kontrolki", możesz to sprecyzować ??siwyok pisze:problem z brakiem podswietlenia zegarow (pozostale kontrolki na desce rozdzielczej normalnie swieca)
Kontrolki są w liczniku...a przy Twoim problemie istotne jest czy działa podświetlenie włączników/przełączników
@Qto
hmm JAkby Ci wytlumaczyc te kontrolki o ktore pytasz:
Jak przekrecam wlacznik swiatel i przekrecam kluczyk to na pare sekund zapalaja ci sie lamki kontrolne, do tego powinno podswietlac ci zegary, w moim przydaku powinno podswietlc na niebiesko Ale w tym rzecz ze mi tych zegarow nie podswietla. MAm nadzieje ze juz rouzmisz co mialem nie mysli. Pozdro
hmm JAkby Ci wytlumaczyc te kontrolki o ktore pytasz:
Jak przekrecam wlacznik swiatel i przekrecam kluczyk to na pare sekund zapalaja ci sie lamki kontrolne, do tego powinno podswietlac ci zegary, w moim przydaku powinno podswietlc na niebiesko Ale w tym rzecz ze mi tych zegarow nie podswietla. MAm nadzieje ze juz rouzmisz co mialem nie mysli. Pozdro