Ekonomy Tuning (Jak jechać najtaniej)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Soloo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Ekonomy Tuning (Jak jechać najtaniej)

Post autor: Soloo » ndz kwie 22, 2007 19:34

Witam, wszystkich serdecznie, jestem pełen podziwu dla zasobu wiedzy zgromadzonego na tym forum, jak widzicie jestem nowy. Niektóry mogą pomysleć że pomyliłem fora z moim Audi 80 1.6TD, ale jak wiecie jest to nic innego jak silnik VW z turbiną T2. Tak sobie czytałem całą noc wasze artykuły i jestem zdumiony. Szczególnie zainteresował mnie temat Zaprzala o regulacji LDA ( respekt ).
Z racji braku funduszy (studenckie kieszonkowe na niewiele starcza) ledwo wiaże koniec z końcem i szukam sposobu na jak najefektywniejsze zbicie spalania w mojej niuni. Obecnie spala ona ok 7.5l/100 km :panna: co daje mi sie nieźle weznaki. Przy tym brak mocy na 1 biegu do 2500obr. i wielka zadyma po odpaleniu i szarpanina przy dodawaniu i popuszczaniu pedału gazu. Macie jakieś sposoby na zaspokojenie pragnienia i uspokojenia mojego silnika.

W poniedziałek pobawie sie troche dawką na pompie, ale chciał bym wyregulować ją z głową dlatego pytam za wczasu.

P.S.
Nie mam rowera wiec nie mam jak tygodniowo wychodzić ze spalaniem jak motorower :okej: Prosze o potraktowanie tego wątku łagodnym okiem.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 22, 2007 19:41 przez Soloo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz kwie 22, 2007 19:40

WITAJ NA FORUM !!! :bigok: (KAZDY TEMAT ) lub (POGAWęDKI )tam można trochę podyskutowac a w technicznym no wiesz - nie bardzo !!!to tak na marginesie świetnie że przybyłes !!

[ Dodano: Nie Kwi 22, 2007 19:42 ]
Soloo pisze:szarpanina przy dodawaniu i popuszczaniu pedału gazu.
A CO z nastawnikiem przepustnicy ??

Soloo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Soloo » ndz kwie 22, 2007 19:54

Hmm, może nie jestem obcykany w budowie Dieslów, ale przepustnica to chyba w benzyniakach jest, nie??

P.S.
Nie wiem zbytnio jak zmienić lokalizacje tematu...

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » ndz kwie 22, 2007 20:00

Soloo pisze:zmienić lokalizacje tematu...
zostaw

[ Dodano: Nie Kwi 22, 2007 20:07 ]
Soloo pisze:przepustnica t
nastawnik pompy sory
http://www.vwgolf.pl/forum/viewtopic.ph ... 581d443fbc

Soloo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Soloo » ndz kwie 22, 2007 20:34

Obawiam się że w moim Audi 80 1.6 TD z '89r nie zjade takich bajerów. Jak narazie z tego co sie zorientowałem to mamy przy regulacji do dyspozycji 4 śruby na pompie wtryskowej, regulacje ciśnienia doładowania (niedługo nabede manometr) i zabawe z LDA (ale to chyba nie wpłynie korzystnie na spalanie). Auto kupiłem rok temu i jedynie wyregulowałem wtryskiwacze co niestety nie pomogło. Nie doszukałem sie nigdzie informacji o tym jaki skok obrotu śruby dawki paliwa stosujemy przy regulacji ( co ile i na ile mozna max. wykręcić tą śrube??).

Może znasz jakieś inne, niekonwencjonalne sposoby na uzyskanie celu?? Z tego co wyczytałem to ten silnik powinien palic jakieś max. 6l/100 bezpodnoszenia mocy.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » ndz kwie 22, 2007 20:47

to takie podstawy myślę że ci się to przyda
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Soloo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Soloo » czw kwie 26, 2007 16:44

Kierując się chęcią zmniejszenia spalania nie należy tego robić obracajac pin w grzybku (mowa o 1.6 TD) tak by prześwit był jak najmniejszy. Ustawienie skrajne spowodujeże samochód nie przekroczy 1300obr. i sie wlecze. Ja u siebie zmniejszyłem nieznacznie (o 1/8 obr pin tak by zmniejszyć prześwit przez co turbina zaczeła najefektywniej pracować dopiero przy 3000obr. ( nie da sie tak jeżdzić w mieście). Zaraz ide go obrucićw drugą strone może będzie lepiej.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”