[Passat] Lekko skrecona kierownica i sciaganie na prawo,Why?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[Passat] Lekko skrecona kierownica i sciaganie na prawo,Why?
Moje pytanko dotyczy tego ze w miom passku odkad go kupilem kierownica jest takjakby lekko skrecona.to nie jest spowodowane tym ze byla sciagana i ktos ja zle zalozyl.to chyba cos innego bo autko mi delikatnie sciaga na prawo.wie ktos czym to moze byc spowodowane i jak to naprawic??
....::::VW Passat 1.8 Kombi::::.....
MoJe AuTkO : http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2202
MoJe AuTkO : http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2202
Przy tak starym wozie może być wiele rzeczy. W Vwejach są bardzo czułe na wszelkie przesunięcia układy kierownicze i po takim czasie nawet minimalnie niższa rzeżba bieżnika na jednej z opon będzie działała tak, że będzie nierówno kierownica i będzie delikatnie ściągał. U mnie na przykład kiedyś przy zmianie opon na letnie, wulkanizator przez pomyłkę zamienił miejscami przednie felgi i również miałem taką sytuacje jak u ciebie. jak chcesz być spokojny to jak śniegi zupełnie puszczą to umyj spód i podjedż na szarpaki, a powiedzą ci czy są jakieś luzy i czy wszystkie gumy i tuleje się trzymają. Pozdro
Re: [Passat] Lekko skrecona kierownica i sciaganie na prawo,
Leeko przesunięte koło kierownicy plus sciąganie = najczęściej źle ustawiona geometria zawieszenia. Aczkolwiek pewności 100% nigdy nie ma Ale obstawiam zbierznośćbladiiik pisze:Moje pytanko dotyczy tego ze w miom passku odkad go kupilem kierownica jest takjakby lekko skrecona.to nie jest spowodowane tym ze byla sciagana i ktos ja zle zalozyl.to chyba cos innego bo autko mi delikatnie sciaga na prawo.wie ktos czym to moze byc spowodowane i jak to naprawic??
Ja mam to samo tylko ze w lewo. Byłem na zbierznosci i niby mi ustawił i powiedział ze mam "przesunięcie wahacza". Nie wiem co to znaczy, ale samochód jak ściągał tak ściąga.bladiiik pisze:Moje pytanko dotyczy tego ze w miom passku odkad go kupilem kierownica jest takjakby lekko skrecona.to nie jest spowodowane tym ze byla sciagana i ktos ja zle zalozyl.to chyba cos innego bo autko mi delikatnie sciaga na prawo.wie ktos czym to moze byc spowodowane i jak to naprawic??
Zbierznosc - zbierzoscia - a CALA geometria to cala geometriaEgon PŃ pisze:Ja mam to samo tylko ze w lewo. Byłem na zbierznosci i niby mi ustawił i powiedział ze mam "przesunięcie wahacza". Nie wiem co to znaczy, ale samochód jak ściągał tak ściąga.bladiiik pisze:Moje pytanko dotyczy tego ze w miom passku odkad go kupilem kierownica jest takjakby lekko skrecona.to nie jest spowodowane tym ze byla sciagana i ktos ja zle zalozyl.to chyba cos innego bo autko mi delikatnie sciaga na prawo.wie ktos czym to moze byc spowodowane i jak to naprawic??
ja mam taki sam problem co fido ale jak robilem zawieszenie w goferku w warsztacie zajmujacym sie tylko zawieszeniem to robili tez zbieznosc i powiedzieli ze wyszla dobrze a ja po paru dniach zobaczyle ze jak jedno kolo jest proste to drubie odchodzi lekko na zewnatrz ale golym okiem jest to zaowazalne i co wy na to
1.6 GTD
1.6 GTD