Golf II 1.8 RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
Rompol
- Mały gagatek

- Kontakt:
Golf II 1.8 RP
Witam mam takie pytanko jakie jest normalne zuzycie oleju w golfiku z silnikiem 1.8 lub jesli ktos posiada ksiązke napraw lub cos jak tam podają z góry dziękuje z odp Piotrek 
Silniki tej generacji mogą zużyć do 0,5 litra oleju od wymiany do wymiany, czyli na 10000km. Jak zużywa ci więcej to polecam wymianę uszczelniaczy w głowicy. Też mam RP pod maską i kupiłem to auto od znajomego. Silnik ma nalatane już 280000km i cały czas jeździ na pół syntetyku. 12000km temu wymienione były uszczelniacze tylko bo zaczął żreć prawie dwa litry oleju od wymiany do wymiany. Teraz jest spokój. Ile wlejesz tyle wylejesz. No może 0,1 litra zje od butowania, a silnika nie oszczędzam.
I nie będzie bo przecież kanały odmy nie są zatopione w oleju tylko zbierają gazy wytworzone w komorze korbowej. Ciśnienie z tłoków przedostaje się do komory korbowej. Tam powstaje pewne ciśnienie i ono kanałami odmy wędruje do układu dolotowego. W tych gazach są drobinki oleju i to one zasyfiają układ dolotowy.
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
piotr2 pisze:raf1al, ja mam rp i od wymiany do wymiany nic niedolewam,olej mineralny mobil.TAZ, a zawory moga byc nieszczelne i zasyfia?(taka mala teoria)
[ Dodano: Wto Kwi 10, 2007 21:39 ]
raf1al, tez mam tam syf maly co prawda i jest ok smigaj i olej to.
dolewać to nie dolewam a raczej tak 0.4 bo mi spod uszczelki od dekla zaworów strumieniami sie leje
[ Dodano: 10 Kwi 2007 21:43 ]
czyli jedyna rada to albo zostawić jak jest albo remont silnika? lub zalac mineralnym np castrol GTX3TAZ pisze:I nie będzie bo przecież kanały odmy nie są zatopione w oleju tylko zbierają gazy wytworzone w komorze korbowej. Ciśnienie z tłoków przedostaje się do komory korbowej. Tam powstaje pewne ciśnienie i ono kanałami odmy wędruje do układu dolotowego. W tych gazach są drobinki oleju i to one zasyfiają układ dolotowy.