Ktory Castrol Edge
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ktory Castrol Edge
Niedlugo mam wymiane oleju, mysle o przejsciu na Castrol Edge. Tylko nie wiem ktory hmmm . Chodzi o Edge 5W 30 albo Edge 10W 60 sport Ten drugi jak widac to do ostrej jazdy jest. Teraz mam prawie 170tys km , jezdze na Magnatecu 10W 40 . Mechanik mowi ze mam czysty olej , jesli ma to znaczenie
. Co radzicie ?
Ostatnio zmieniony wt lip 03, 2007 00:30 przez CzapCzap, łącznie zmieniany 1 raz.
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy

- Auto: Bora
- Silnik: AQN
Na takim jeżdżę (przebieg 305 000, motor 1.4). PolecamCzapCzap pisze:Niedlugo mam wymiane oleju, mysle o przejsciu na Castrol Edge. Tylko nie wiem ktory hmmm .
The quieter you become, the more you are able to hear...

- CzapCzap
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
takiego nie widzialemvwarek pisze:Na takim jeżdżę (przebieg 305 000, motor 1.4). PolecamCzapCzap pisze:Niedlugo mam wymiane oleju, mysle o przejsciu na Castrol Edge. Tylko nie wiem ktory hmmm .
A moze ktos wogole odradza zmiane i dalsza jazde na magnatecu 10W 40 ? ,
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy

- Auto: Bora
- Silnik: AQN
Raczej nie ma prawa się nic stać...CzapCzap pisze:Nic sie nie stanie jak zmienie z polsynteyka na full syntetyk
Zależy w jakiej kondycji jest Twój motor..CzapCzap pisze:moze wzrosnac zuzycie oleju ?
BTW przy następnej wymianie też zalewam 0W-40 a teraz mam tego Magnateca co Ty
The quieter you become, the more you are able to hear...

- DamianCU
- Gadatliwa bestia

A ja w am powiem że lepiej wlać Mobila 10W40. Silniki VW nie są wysilane by miały dłuższą trwałość i najlepiej używać 10W bo jest najbardziej optymalny
Każdy jest Kimś [VW]
Pozdrawiam DamianCU
GTI: viewtopic.php?f=88&t=346397" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam DamianCU
GTI: viewtopic.php?f=88&t=346397" onclick="window.open(this.href);return false;
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
vwarek, może posłuchamy Twojej, a jesli tego pragniesz to rozwine swoją, oczywiscie sformułowanie ktorego użyłem jest sporym uproszczeniem (pewnie o to ci chodzi) ale wlasnie ten olej poleca sie osobom "niedbałym" lub jezdzacym na krótkie dystanse, 0w40 jest rzadki i zapewnia dobre smarowanie juz od startu ale przy 140 st C jest to juz woda i spływa zdecydowanie szybciej niz oleje korych glownym zakresem pracy sa temperatury znacznie przewyzszajace 100 st C, mam tu ma mysli oleje do sportu czyli np 10w50 czy 10w60...w autah do wyczynu leje sie oleje nawet 20w60 bo nikogo nie aż tak obchodzi smarowanie na starcie...te motory i tak robia miedzy remoantami po 10-20 tys km wiec brak dobrego smorowania na starcie mozna przebolec, za to wazne jest jak sie olej bedzie zachowywał w wysokich temperaturach... 
Ostatnio zmieniony sob mar 24, 2007 19:04 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
ale OK, ja nie powidzialem ze to zly olej, ale sa lepsze dla bardziej swiadomych uzytkownikow,
w/g mnie lepszy doVW jest olej 10w40 niz 0w40
[ Dodano: Sob Mar 24, 2007 18:09 ]
dokladnie, ale marketing robi swoje i ludzie mysla ze im nizsza pierwsza liczba tym lepiej a tak jest nie do koncaDamianCU pisze:Silniki VW nie są wysilane by miały dłuższą trwałość i najlepiej używać 10W bo jest najbardziej optymalny
w/g mnie lepszy doVW jest olej 10w40 niz 0w40
[ Dodano: Sob Mar 24, 2007 18:09 ]
jednak juz edytowalem posta zanim to napisalesvwarek pisze:Jeśli o mnie chodzi to dziękuję bardzo...