jak korzystać z klimy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
adamo122
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

jak korzystać z klimy?

Post autor: adamo122 » pn mar 12, 2007 17:56

witam
odrazu mówie , ze w tym temacie jestem kompletnie zielony
pierwszy raz w zyciu kupiłem auto z klimą
włączając klime zamykać też obieg?
czy takie zamykanie obiegu jest wskazane? czy lepiej zostawić otwarty? czy moze są jakieś przeciwwskazania?
:pub:

Awatar użytkownika
Dragon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dragon » pn mar 12, 2007 21:22

Jak zamkniesz obieg to będziesz miał zimniej w środku + nie będzie łapało zapachów z zewnątrz. W pewnych warunkach jednak po dłuższym czasie mogą parować szyby przy zbyt długim zamknięciu.

Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................

gixy
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: gixy » pn mar 12, 2007 21:40

Podłacze sie do tematu- i dodam pytanie na ktore z kolei ja nie znam odpowiedzi- no dobra- ajk to jest z tym całym działaniem klimy, wymiana(jakiegos freonu czy czegos)- kiedy wiadomo ze to sie konczy- czy beda jakies oznaki- czy poprostu przestanie chłodzic?
Czy mechanizmy klimatyzacji- mozna jakos samemu "dogladac" czy oddac do warsztatu.
W moim przypadku jest to klima najprostsza- czyli pokretło ciepło/zimno, moc dmuchania od 1-4 no i poprostu włacznik klimy.
I nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie: wiadomo- klima ma chłodzic- wiec nawiew ma byc ustawiony na max. zimny no nie?- no własnie..tylko i wyłacznie tak? czy mozna.... właczyc klime majac ustawione to pokretło np. w polowie miedzy ciepłym a zimnym-czy absolutnie nie i grozi to zepsuciem czegos i zawsze ma byc tylko i wyłacznie na max. zimnym (polu)?

kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn mar 12, 2007 21:50

gixy pisze:czy mozna.... właczyc klime majac ustawione to pokretło np. w polowie miedzy ciepłym a zimnym-
Wydaje mi się, ze można, nie bardzo tylko wiem jaki to ma sens. Skoro włączasz klimę to pewnie jest gorąco, po co w takim razie jeszcze grzać? Pokrętło temp. na zimne, i siła nawiewu na 1-2.

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » pn mar 12, 2007 22:01

gixy pisze:czy mozna.... właczyc klime majac ustawione to pokretło np. w polowie miedzy ciepłym a zimnym-czy absolutnie nie i grozi to zepsuciem czegos i zawsze ma byc tylko i wyłacznie na max. zimnym (polu)?
klime mozesz mieć włączoną nawet jeśli pokrętło temperatury jest ustawionena max Ciepło
klima owszem chłodzi powietrze ale zanim ono dociera do kabiny ma możliwosć zmieszania się z powietrzem płynącym z zewnątrz (intensywność tego mieszania ustawiasz właśnie pokrętłem temperatury) klimę możesz bez obaw używać jak masz pokrętło ustawione na max ciepło NIC SIĘ NIE POPSUJE.
gixy pisze:kiedy wiadomo ze to sie konczy- czy beda jakies oznaki- czy poprostu przestanie chłodzic?
sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ztym że
klima najpierw będzie miała mniejszą wydajność a potem przestanie chłodzić. do takiego stanu NIE WOLNO doprowadzić bo kompresor klimy jest po części smarowany właśnie czynnikiem chłodzącym .

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
Dragon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dragon » pn mar 12, 2007 22:22

bodzio_j pisze:siła nawiewu na 1-2.
Może być nawet na 4, zależy od tego co chcemy osiągnąc

Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................

gixy
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: gixy » wt mar 13, 2007 14:39

no to juz wszystko jest dla mnei jasne i dzieki za odp-
Jeszcze małe wyjasnienie(bo sie moze nie najtrafniej wyraziłem) teraz, jak przychodza ciepłe dni- jasne ze nie zamierzam ustawiac na ciepłe-ale teraz jak zimno było ostatnio to sie tak włąsnie zastanawiałem- i raczej o taka własnie sytuacje/pogode- mi chodziło:)

kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie

Awatar użytkownika
bojar
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bojar » śr mar 14, 2007 02:41

Nawet jak jest zimno, to można używać klimy wtedy szyby tak nie parują. Niestety "doglądać" klimy samemu nie można... ale klima napełniona i szczelna powinna działać bardzo długo. Oczywiście trzeba przynajmniej raz w roku pojechać na przegląd klimy- sprawdzenie ciśnienia w układzie (jeśli jest za małe, to najpierw sprawdzenie szczelności, a dopiero jeśli szczelne, to dopełnianie) i konieczne jest też profesjonalne odgrzybianie- nawet jeśli z klimy "jeszcze" brzydko nie pachnie, to dobrze jest to zrobić- rozwija się tam wiele bakterii i grzybów...

A z klimy najlepiej korzystać tak:
"Po wejściu do nagrzanego samochodu uchylamy szyby włączamy klimatyzacje nastawiamy wyższy bieg nawiewu aby wywiało ciepłe powietrze. zamykamy szyby zmniejszamy nawiew( im wolniejszy nawiew tym lepsza wydajność). Jeżeli uznamy że jest za zimno w samochodzie zwiększamy ogrzewanie niezależne od klimatyzacji. W deszczowe dni również używamy klimatyzacji razem z ogrzewaniem zapobiega to parowaniu szyb.

Klimatyzacje należy włączać raz w tygodniu również w zimie. Smarujemy w ten sposób kompresor i uszczelniamy układ klimatyzacji.

Aby klimatyzacja działała jak najdłużej należy ją raz do roku serwisować."
Powyższe porady ze strony WWW bardzo dobrego serwisu klimy w Ząbkach pod Wawą: www.klimatyzacje.pl

Pozdrawiam!

[b][u]Walcz walcz walcz- Ty walczysz, ja walczę!!![/b][/u
Legia Warszawa !!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”