wymienić szkalnki bo mi stukają skubane i tu mam pytanie bo tak żeby dostać się do szkalnek musze zdjąć wałek rzorządu a żeby go zdjąć musze odkręcić koło zębate i pytanie jak to zrobić domyślam się że ma lewy gwint ale jak je przytrzymać jak będe odkręcał czy poprostu ta śrube co je trzyma odkręcić jak jeszcze będzie pasek rozrządu założony i po odkręceniu zdjąc pasek. proszę o pomoc
koło zebate wałka rozrządu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
koło zebate wałka rozrządu
siemka bracia golfiarze
za kilka dni bede wymieniał rozrząd a przy tej okazji chce
wymienić szkalnki bo mi stukają skubane i tu mam pytanie bo tak żeby dostać się do szkalnek musze zdjąć wałek rzorządu a żeby go zdjąć musze odkręcić koło zębate i pytanie jak to zrobić domyślam się że ma lewy gwint ale jak je przytrzymać jak będe odkręcał czy poprostu ta śrube co je trzyma odkręcić jak jeszcze będzie pasek rozrządu założony i po odkręceniu zdjąc pasek. proszę o pomoc
no chyba że ono lekko się jakoś odkręca i pójdzie spokojnie....
- Paweł Marek
- V.I.P.

Pasek lepiej zdejmij, a do przytrzymania kołu musisz jakiś przyrządzik zmajstrować, płaskownik z dwoma wystającymi śróbami lub coś w tym stylu. Łatwo nie puści. Ale o ile pamietam to gwint jest normalnie prawy, choć tak dawno to już u siebie robiłem że nie dam sobie głowy uciąć
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

- Paweł Marek
- V.I.P.

Ja nie wiem jak masz w swoim silniku, ale wymieniałem nie raz popychacze i uszczelniacze w silnikach 1,6 i 1,8 i nigdy nie odkręcałem do tego koła z wałka rozrządu. Zawsze odkręcałem półpanewki wałka i wyjmowałem wałek razem z kołem. Do wszystkiego dostęp był idealny. Może masz inną budowę głowicy ale w mk2 lub np w Audi jest jak mówie.