koło zebate wałka rozrządu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

koło zebate wałka rozrządu

Post autor: Bąku » ndz mar 11, 2007 19:55

siemka bracia golfiarze :okej: za kilka dni bede wymieniał rozrząd a przy tej okazji chce
wymienić szkalnki bo mi stukają skubane i tu mam pytanie bo tak żeby dostać się do szkalnek musze zdjąć wałek rzorządu a żeby go zdjąć musze odkręcić koło zębate i pytanie jak to zrobić domyślam się że ma lewy gwint ale jak je przytrzymać jak będe odkręcał czy poprostu ta śrube co je trzyma odkręcić jak jeszcze będzie pasek rozrządu założony i po odkręceniu zdjąc pasek. proszę o pomoc :D no chyba że ono lekko się jakoś odkręca i pójdzie spokojnie....

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz mar 11, 2007 20:18

gwint jest prawy , a zablokować mozna wkładając jakiś pręt przez jeden z otworów w kole i oprzeć go o góre głowicy , podkładając kawałek deseczki

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz mar 11, 2007 20:21

Pasek lepiej zdejmij, a do przytrzymania kołu musisz jakiś przyrządzik zmajstrować, płaskownik z dwoma wystającymi śróbami lub coś w tym stylu. Łatwo nie puści. Ale o ile pamietam to gwint jest normalnie prawy, choć tak dawno to już u siebie robiłem że nie dam sobie głowy uciąć

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
krzycho85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: krzycho85 » ndz mar 11, 2007 21:08

Koniecznie trzeba koło zdejmować? Tam jest inaczej niż w silnikach 1,6 i 1,8 w mk2?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz mar 11, 2007 21:22

w 2.0 trzeba, w 1,6 i 1,8 chyba nie, ale nie mam więc niue jestem pewien, wg rysunków nie trzeba.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » ndz mar 11, 2007 21:28

ok panowoe gwint prawy, ale mowicie zeby co niezdejmowac koła ale musze zdjac zeby wyjac wałek bo pod wałkiem są szklanki no chyba ze cos zle mówie

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » ndz mar 11, 2007 21:32

W 1.4 AEX nie odkręcałem koła. Trochę partyzantki z popychaczami na 1 cyl. było ale da się bez odkręcania koła ;)

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » ndz mar 11, 2007 21:49

hmm no to juz sam niewiem zobacze jak zdejme pokrywe zaworów i da sie je wymienic bez zdejmowania wałka to bede sie bawił

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz mar 11, 2007 21:53

bez odkręcenia pokryw panewek wałka się nie da, ale zobaczysz czy da się go unieść na tyle żeby wyszły popychacze

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » pn mar 12, 2007 14:28

bez odkręcenia pokryw panewek wałka się nie da, ale zobaczysz czy da się go unieść na tyle żeby wyszły popychacze
nom masz racje zerkne sobie moze się da....

Awatar użytkownika
krzycho85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: krzycho85 » pn mar 12, 2007 15:14

Ja nie wiem jak masz w swoim silniku, ale wymieniałem nie raz popychacze i uszczelniacze w silnikach 1,6 i 1,8 i nigdy nie odkręcałem do tego koła z wałka rozrządu. Zawsze odkręcałem półpanewki wałka i wyjmowałem wałek razem z kołem. Do wszystkiego dostęp był idealny. Może masz inną budowę głowicy ale w mk2 lub np w Audi jest jak mówie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”