Falujące obroty golf III 1,6 8v 96 rok

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Jacek Fereniec
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Falujące obroty golf III 1,6 8v 96 rok

Post autor: Jacek Fereniec » czw mar 08, 2007 22:51

Witam:)
Mój problem polega na tym ze falują mi obroty tzn nie mi tylko mojemu golfowi:) na biegu jałowym. Dzieje się tak na benzynie i na gazie. Wczesniej zdarzalo sie cos takiego ale bylo to chwilowe a teraz jest tak nonstop.Pozatym silnik tak jakby stracil moc i pózniej reaguje na naciśniecie gazu.
Jaka to moze byc przyczyna i jak to naprawić???

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » czw mar 08, 2007 23:37

Na początek odkręć filtr powietrza i zobaczy czy przepustnica nie jest brudna. Jeśli jest zdejmij, wyczyść bardzo dokładnie. Odepnij kleme z aku. Załóż przepustnice (bardzo szczelnie) załóż kleme. Włącz zapłon i poczekaj 30 sekund. Później odpal maszyne i niech sobie chodzi do momentu włączenia wentylatora bez dodawania gazu. Następnie zgaś go. I odpal jeszcze raz i sie przejedź. Jeśli obroty będą falowały nadal należy podjechać na diagnoze VAG. Możliwe że wystarczy przegranie softu usunięcie błędów i adaptacja przepustnicy. Możliwe że poszedł inny podzespół, o którym powie Ci komputer. Mogą być to nastawnik przepustnicy lub elektrozawór odchodzący od pochłaniacza par paliwa (zbiornika węgla aktywnego). Nadmierne falowanie i przede wszystkim braki w mocy moze powodować też czujnik halla w aparacie zapłonowym.Zacznij od tego co Ci napisałem. pozdrawiam
P.S chwilowe falowanie po przejechaniu dalszej trasy jest dopuszczalne. Związane jest to dynamiczną regulacją konta wyprzedzenia zapłonu. Jeśli faluje cały czasnależy zrobić to co wyżej.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”