Mk3 silnik ABU 1,6 coś brzęczy po nagrzaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mk3 silnik ABU 1,6 coś brzęczy po nagrzaniu
trudno zlokalizować miejsce skąd dochodzą dziwne dźwięki, jakby zuzyte łożysko. Silnik ma przebieg 85 tys. Jak znaleźć źródło hałasu?
Po dodaniu gazu hałas nie nasila się i raczej trudno go uchwycić w warczącym silniku, dużo wyraźniej słychać przy pracy na wolnych obrotach. I raczej nie jest to pisk, tylko metaliczny szum. Gdyby alternator, to można zweryfikować ściągając pasek, (jeszcze nie próbowałem). A co do przebiegu, rzeczywiście mam podobne odczucia co do faktycznego stanu, tylko jak to sprawdzić? Do autka mam oryginalna książkę serwisowania, w której sa potwierdzane przeglądy, daty i przebieg. Wg tych zapisów to podczas ostatniego przeglądu w listopadzie 2004 r. miał wpisany przebieg 83 tys. Książka wygląda na oryginał, wygląd auta nie wskazuje na większy przebieg, a zarejestrowane w 1994 r. Słyszałem że przebieg można odczytać z jakiejś kości w liczniku, nie mam pewności czy jest to możliwe i gdzie ew. się z tym udać.